林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
yes, 所有技巧都係為左表達
但有啲歌個感情位係冇咁濃烈,即係啲純show作曲技巧既歌
https://youtu.be/2Tg3uzSAkXk
https://youtu.be/-7r6VqSllNg
唱呢type歌有冇所謂既感情可言?
唔緊要啦張國榮陳百強都試過比人鬧到隻狗咁,無需要理依啲評語,至少做歌上已經算唔錯。

不過林家謙係需要有經理人或者公關幫下手,老實講佢做嘢又真係易得罪人都要改下。
點睇ado
所以總結林家謙唱功唔太差, 但講唔上一流
因為如果代入唔到情感好多時就唔識控制
樓豬點睇啊jer
音域唔重要?
小弟?識你老鼠啊
有唱功但係唔刻意用最啱嘅技巧
而情願隨性咁表演 唔代表佢冇唱功
講真如果純粹講死邊一個點就用邊一個音色去表達
教科書式嘅表現
咁大家都會覺得除咗本身把聲唔同以外 人人唱歌都一鳩樣
冇嚟特色
唔好意思 ching
少少唔同意見

小弟認為林家謙唱功實在一般般

唔係話崇尚古典音樂 或 classical vocal theory
但係林家謙似乎連複式呼吸 丹田support 放鬆喉嚨唱歌都未做到

成日吊住把聲 high larynx position (戴頭盔 唔係話high larynx 就係差,但係能夠控制自己larynx position 似乎先可以叫唱功好)可以留意家謙唱歌 一到高音少少下巴就會向上 越高音越上

對比翻林俊傑 運氣唱歌似乎差左幾個層次

不過最後都係講返句
唱功唔係最緊要 唱歌可以動人心弦更加緊要
(不過既然要講唱功就以事論事)
招積 / chill / 扮cool
強調自己生活態度都係一種情感表達
唔一定係悲傷同憤怒既
覺得一個人唱得好唔好聽唔洗教人唱歌都識既
陳奕迅老師係頂尖講故佬
張敬軒唱勁歷史top5
我個唱歌朋友話香港最勁果個係gem
分析好專業
不過好多時聽林唱歌,唔睇字幕唔知佢唱緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞