林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
汪鋒 強國 rock唱作 number 1
Gem我是歌手成名果首存在,汪鋒原唱
過去20年有幾多呃飯食既大家心照
呢句真係好中
我都係上年先追返本地音樂
所以大家應該要好好珍惜今次新浪潮
樂壇起唔起得返身樂迷都有責任
台灣同香港音樂水平差距大,最明顯台灣歌手 live穩定,唱作出色唔計老果批,周興哲,韋禮安,盧廣仲,艾怡良果堆 開 show睇得出 live 表現穩
尤其是live嘅時候我都唔係好知樓主點樣得出佢音色好靚嘅結論
佢技術變態地好
咬牙 語感獨步樂壇
其他方方面面都頂尖
感情渾然天成
我認同佢唔係傳統靚聲
但唱一人之境 個陣毒撚味又好fit
所以我覺得佢表達既音色ok
新一代來講算幾好
Cd就係嘅
但live嗰陣點都稱唔上一流
https://www.youtube.com/watch?v=N4PWHZifm0s&ab_channel=Lith
個channel 齊 張敬軒X側田X林宥嘉
可能喜好問題
Btw多謝師兄理性討論
唔中意佢
因為佢讚陳xx既詞 令我覺得佢好冇taste
點睇呀JER?
係好撚有料,林家謙同佢比較唔到
R級: 羅文 張學友 林子祥

S+級: 陳奕迅 李克勤 黃家駒 譚詠麟

S級: 張敬軒 王傑 呂方 張國榮

A級: 側田 蘇永康 鄭中基 陳百強 鍾鎮濤 盧冠廷 劉德華

B級: 張崇德 許冠傑 黎明 吳浩康 謝霆鋒

C級: 陳柏宇 鄭俊弘 梁漢文 許廷鏗

D級: 周柏豪 麥浚龍 張致恆 關楚耀 蕭正楠

E級: 黃宗澤 吳卓羲 李日朗 關智斌 黃又南 徐天佑
呢位巴打 好唔慣你無再叫李榮浩做老師 之前次次睇都笑到仆街
林家謙,mirror屬於咩級?
陳百強得a 鄭x弘竟然有c 已經唔使睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞