林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
佢整到咁多負評出嚟引人屌姜濤都仲叫差

佢好撚成功喎清
成條list最好笑係填海華
你不如擺埋黎明上去
想知點睇 周杰倫
唱歌最緊要係好聽同令你想聽

好似韓紅咁

有晒你果堆嘢但唔好聽

所有藝術都係咁

所以天份已經決定咗大部分

有D人天生鳩唱都好吸引

有D人有晒你果堆嘢但硬係唔想聽落去
D級仲有吳業坤,打漏
鄭x弘未到 d級掛,d果批全部唔夠氣
全部cctxx班人唱到扯蝦咁 真係想攞個氧氣筒俾佢地 根本唔入流
樓主收唔收學生
想知樓主點評JER柳應廷
我好鐘意聽佢啲歌但佢唱功未必太好?
我真係唔識欣賞sorry

我好聽順耳嘅定義好簡單

你會唔會想入韓紅唱嘅歌嘅歌落你手機play list先

我就唔會啦sorry
利申,佢好撚勁我非常認同
每個人對唱功既定義都唔同 無必要強逼他人接受自己睇法
許冠傑 好多人一樣覺得佢無唱功 但佢自己堆歌 有邊個可以唱出佢個種舊香港既味道

學棉花迅話齋 佢覺得林家謙比到佢盧冠廷既感覺
盧冠廷 好多後生都未聽過佢既歌 但佢把聲擁有一種獨特既味道 你唔會覺得佢靚聲 但聽落去又出奇地入耳 尤其當年月光寶盒首一生所愛
所以我覺得只用一把尺去度一個歌手既唱功意義唔大
重點應該係佢可唔可以唱出佢既獨特性
叫學友唱家駒既歌 就算唱到cd水準咁好聽 都唔係本人唱個種味道黎

P.s. 個個由細就欣賞哥哥把聲 超磁性 至少無可取代 仍然係我聽過既第一位 但當年係有人鍾意聽啖生多D
hanjin? 覺得佢首新版愛是懷疑好聽得好過份
同佢地一齊住我一分鐘都頂唔順
想知樓主點睇陳健安
啲人負評佢都可以因為佢係引戰狗嘅
但佢引得勁明顯囉
無啦啦拎2個嚟比
根本都唔同路線
控制聲帶肌肉主要有 ta, ct, ia, lca, pca
其中可以話負責高音同低音嘅肌肉係 ta同ct

ta肌肉嘅作用係縮短聲帶,幫助閉合聲帶同增加聲帶厚度

ct肌肉嘅作用係拉長聲帶令聲帶變薄

ta愈主導發聲 胸聲比例就愈大 聲音就愈厚實
但因為聲帶唔夠長 太厚 所以要多啲嘅氣壓
先可以推動拍打聲帶 但好易到極限 所以唱唔到好高音 呢個時候就需要將ta比例減少 ct比例增加

ct愈主導嘅發聲 頭聲比例就愈高 聲音會愈薄
因為聲帶拉長左 變薄左 唔需要太多嘅聲壓都可以推郁聲帶 聲帶就可以震多好多次去發出高音

如果以我嘅學派去睇 真音唔係ta模式 係指2塊聲帶左右閉合左嘅聲音 而聲帶閉合係由ia,lca同ta一齊做 所以我嘅理解上唔係指ta模式 ta模式係指胸聲主導嘅聲音 即係比例厚實 powerful啲嘅聲音

而唱高音 係ia lca ta ct一齊做嘅野黎 只不過呼吸氣壓大小加唔同肌肉比例嘅運作令到聲帶有唔同嘅變化出到黎嘅成果 亦都可以有一定程度上嘅強弱調節咁

希望解釋得清楚
好想睇番之前林家謙係ViuTV果集帶住矛盾去旅行,佢扮茶記伙記真係好搞笑
鳩叫
c allstar 4子唱功水平接近吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞