林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
陳柏宇叱咤都奶過野啦
要比嘅話點會差過陳伯
頭三樣嘅講法相當認同
但如果用翻張敬軒做比較
而張敬軒係一流嘅話
林家謙比盡得三分一個張敬軒
你都識講越高層次就樣樣都要比
如果要同華晨宇比
你起碼要拎張敬軒去比

林家謙暫時比唔上
但係香港內,我從佢既音感音色等等
我覺得佢既唱功應該受到肯定 而唔係被插既位

當然藍家謙/無禮貌 我唔會兜
其實特倫斯夢遊仙境算唔算係叫音域廣?
定係假音唔計?
你有冇現場聽過林俊傑?真係好勁喎,個氣場大到基本上係可以吸曬所有聽眾
https://youtu.be/TUWeLFYt6ag
最認同樓主第3點

好多人針著要大鳴大放扯到高一高先叫唱得
明明仔細聽,林家謙係唱得勁細膩,好多細位佢有處理唔係平住咁唱
聽佢唱歌我唔會覺得 "悶" ,反而某d "唱功勁" 0既歌手個唱腔0黎0黎去去都無咩變化

唔識好pro咁講,我感覺係佢係講緊個故事俾你聽,而唔係嗌俾你聽

佢或者唔係全能型演繹咩風格都得,但佢唱自己寫0既歌係絕對駕馭到有餘
姓姜個條垃圾唱攻咁撚差都有人吹 我屌你老母
林啊
張敬軒係女歌手,低音去唔到都好正常
點睇張國榮
咁張敬軒係香港都數一數二啦
林家謙三分一個張敬軒 都okay啦
同埋自己寫自己唱 個契合度會高好多

反而上面提過既陳栢宇 周柏豪拍埋張敬軒到一比就炒晒車
謝霆鋒 Ian 點睇
佢聲底好撚差
技巧又冇
班on9 fans成日吹話咁先特別
可能真係市面上太多靚聲 要聽返啲特別啲嘅
認真
我唔識將技巧拆開分析
但就咁聽林家謙唱功一定唔會係差

同埋佢唱腔都唔算完全單一
一人之境同拼命無恙(live)唱法已經有唔同

仲未計 夢遊仙境 同 魔藥
我覺得佢係唱自己歌先有咁嘅表達
如果唱翻其他人嘅歌嚟比較
正如你標題一樣只論唱功 老實講同陳柏宇差唔多
如果用10分標準嚟計 只評唱功 我大概會咁比分
10: 張敬軒
~5: 陳柏宇, 林家謙
0.1: 周柏豪
佢唱歌投放感情多於技巧 e.g just carry on
講得出泛音共鳴
樓主有料
lm 學野
老師狙擊手又係時候出動了
老你老母師咩
你聽過佢演唱會就知 佢live 而家仲好聽過cd
音樂始終係傳意

高低音係輔助,準確表達到自己感情既唱功就係好唱功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞