林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
https://youtu.be/WbHumwLJJxo

真係 世級級頂尖歌手之一
呢個完全係live 0修音 極度推介 好好聽
所有音都咁準 強弱控制自如 又薄有薄要厚有厚 穩定 高音 乜都有
超級癲
好同意你!

好似好少聽人讚佢作曲,旋律好聽,都好聽咗一半啦。

至於佢唱得好唔好,樓主個分析太深,我都唔係好識,我用一般人理解,一人之境第二段副歌嗰句「乾一罐的汽水」,個「水」字唔係一粒音,嗰晚chill club頒獎仲幾粒,利申唔知叫咩技巧,但至少識唱歌先會唱到。

同埋一人一票係咁架啦,我就唔信呢啲都有種票 結果出咗黎,唔係你鍾意嗰個都唔洗踩到佢一文不值,下年記得投票。
雲外看 新~生~趣呀!
我覺得係 但唔包好聽 (音色問題)
我自學咗差唔多4年
開頭連F#4都唔穩
依家可以穩定上到C5
有時可以push到上D5
慢慢練一定會有成績
加油
佢啲轉音就真係有料唱得勁輕鬆 屌你林家謙死撚開啦
如果彭羚無收山

我而家日日係屋企鳩叫
剩係個pitch 都應該勉強上到C5 但一聽就知係好難聽嗌出黎嗰種

爆上去C5 仲容易過連續唱A4
有冇ching 講下黃家駒唱功係點
利申:唔識音樂
邊首?
樓主講緊林家謙同林宥嘉係同一type,唱歌技巧比音域強,所以一般人對唱功睇法唔適合用黎judge佢哋,我估應該無任何話佢唔好嘅成份
聽pop 我覺得音準同情感表達會係我取向多d
好似依家d韓女團咁d歌下下落到個key勁高 配合埋跳舞live根本上唔到 又要預錄柒到仆街
A-Lin嗰種對我黎講就最好 佢都唔係同人鬥高音嗰類
其實香港班歌手唱live唔走音已經好好
過去20年有幾多呃飯食既大家心照
姜濤兩年既進步已經大過唱咗20年既人瑞
類似既例子大有人在
長頸鹿、容浩龍、陳柏宇 etc 不能盡錄
唔好成日話人j舊屎 學友送禮呢啲神枱級唔講
半紅不黑如老鼠安梁漢文咁既
起碼行出嚟唱歌你聽落係舒服唔銀耳既
近十年啲歌手著咗九成都唔知邊到執返嚟
嗰件乜撚嘢戴祖兒 可以成首歌唔知有冇一隻字係啱音
樂壇要搞返好第一件事唔該收晒班五音不全既皮先

其實林家謙唱歌幾好 不過我個人就唔太鍾意佢唱腔
冇咩事我返去聽rubberband先
留名學野
C5 Belting
F5 Falsetto
邊有得話F5唱得好C5就唱得好
唔係掛,林家謙有排都未去到林宥嘉個level
多謝樓主開呢個post,唔理內容啱唔啱,起碼令音樂台終於有返啲有營養嘅討論
樓主明明係講梗音色特出
我反而覺得家謙同Yoga算係同一類
Yoga唱個方面當然係比家謙更好啦
初出道嘅Yoga有啲轉音處理上係有少少差
兩個都係一開口就知係佢唱嘅歌手
但係Yoga比家謙更好嘅係,佢可以比家謙處理到更多唔同嘅歌曲
而家謙係唱歌嘅細緻度、穩定性可以再加強啲
其實佢聲底唔差,同埋佢音色真係幾特別,聽得幾舒服
4分23秒明顯唔係belt 上C5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞