林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
男歌手年香港最高水平唱作人係方大同側田,前者以獨特風格係台灣紅拎埋金曲獎,唱功不特出但起碼live係穩定夠氣

想聽靚聲加高音軒仔,仲出色

歌手運聲同夠氣好重要,否則一開演唱會唱唔夠十首就斷氣,依三個去聽 concert係好正嘅
陳柏宇比人吹得啦勁,把聲唔夠厚
禮你老母臭閪貌咩
但樓主話佢音色情感一流呀嘛
咪順勢問下點一流法
而家中文歌最全能應該都係gem,呢幾年連rap都玩埋
唔好咁Q多理論啦
我信自己隻耳
viu嗰晚仲要拍住岑寧兒同陳蕾
當人聾嘅咩

打咁撚大篇
重點得呢幾句
總結林家謙呢位歌手 絕對值得香港人稱讚
頭三樣都稱得上一流
第四樣暫時未呈現到係作品
加上佢啲歌自己寫自己唱
好多作品既完成度都極高

邊個先係PR呀?
買咗道地烏龍茶未呀?
因為連登無乜人想理性討論。

我係蘇打綠鐵粉,今次ChillClub亦都投咗林家謙,
我唔覺得你引用青峰嚟比較有咩問題,
我明你會青峰做例子係因為佢兩個都唔屬於嗰種「傳統觀念中嘅雄厚男聲」,
青峰喺唱功/作曲/填詞/人緣絕對係神級不在話下,
但林家謙喺香港嘅歌手嚟講唱功亦算係唔錯,
好多位嘅一啲 adlib 或者小技巧係有落心機去做,
唱歌亦都有感情,
係一個可造之材,
就算有人覺得佢唱得難聽,
我都唔覺得佢 deserve 咁多撻伐。

然後你留意下開 post 鬧佢或者喺留言度鬧佢嘅人名,
嚟嚟去去都係嗰幾個,
我唔相信一個普通人討厭一個歌手,
會願意浪費咁多時間喺佢身上,
呢一班人對佢嘅批評已經係去到狙擊嘅級數,
所以嗰啲人根本唔係想理性討論,
你亦都唔駛灰心。
手殘 撳咗負評
毛把聲係ok, 但唔夠氣唱唔到上去

往往音色音感好,運聲技巧差嘅就變成唱片歌手,live同演唱會就現形
所以林嘉謙其實係有依種感覺,改善下
想當年 張敬軒X方大同 拉闊音樂會好正
仲有年係張敬軒X側田X林宥嘉
諗翻起都覺得好正
張敬軒本身都係唱作出道
不過佢鍾意個類R&B唔係太入流
06叱吒唱作四小強
林家謙另外一種計法ok?
鄭恩地勁野
GEM係勁,但我覺得佢曲風都係抄周杰倫
往往音色音感好,運聲差/唔夠氣嘅就變成唱片歌手,最概括
樓主點睇rubberband 6號
樓主點睇小著茄麗英Rachel個啲網絡歌手
我聽落係
唱歌技巧問題不大
但佢每句有幾隻字會唱到好似有少少用力鋤落去咁,
然後食咗個尾音
可唔可以整個list比較吓而家啲歌手大概點
正正相反
所以佢必須「揀岩歌」去唱先可以遮一遮
技巧同音樂能力應該冇乜好質疑
把聲好啱支那口味嗰種大開大合
同時都保留左充份嘅細緻度
感謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞