林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
唔叫克勤老師?
求其搵首過A4 都唱唔到
煙花易冷就OK
理性討論 其實蘇永康好撚好聽
點睇rubberband 主音同Mr 主音
香港而家啲新一代歌手邊到個真係唱得
邊個老師咁大整蠱? 我相信你既上到唔係指falsetto啦
如果你天生係男低音, 要好full 既真音上, 唔會個個都做到
真音係聲帶既TA模式, 有極限既拍動次數, 格硬來會同你突然鬆返開聲帶變破音

但用正確既方法練一定有進步既, 但唔一定會好聽
特別係你自己音域高低音既邊緣位
Gem ,上到 nasa表演鬼佬都話佢live勁
客觀分析
唱歌咪即係做戲
感情只係演技/唱功帶比觀眾聽眾嘅陷阱
我覺得佢聲底好好高音低音都有 係唔知點解佢好多捲脷音
點睇李健老師? 有年佢同檸檬一齊做好聲音導師
軒叔勁咁多,起碼唔會唱唔返原key先。陳伯冇唱過原key live,叱咤一唱咪出事囉,仲要首歌難唱得嚟又唔易入耳,簡直搵自己笨
黃霄雲win完俾毛不易 d fans攻擊姐,好有感情la
電視台本身想力捧毛不易點知第一集有觀眾造唔到馬,第二集開始就錄影

我是歌手本來造馬嘅,日本國寶 misia場場輸比華晨宇
王菲首傳奇係李健作曲,佢作曲水平好高
我覺得而家呢個年代好似流行唱歌唔清晰咁
薛凱琪呢?

我覺得佢唱歌真係好難聽,尤其係live
李榮浩老師呢?
有冇人識陶喆
點睇費玉清?? 李健同李榮浩都要向佢躹躬
黃霄雲有實力 不過佢成日太想showoff over哂 有d可惜
技巧係應該為表達感情而去使用 過份炫技只會變油膩 同埋好快就聽厭
反而想知點睇迪瑪希/周深,佢地唱到女key 應該天生後天無可能練到

周深好似屋企農村好窮 18歲前無學過聲樂
蘇永康同許志安,邊個唱功好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞