林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
你係度討論多餘,十個係度屌林家謙唔識唱功差,九個都唔知咩係共嗚發聲。
首先音域夠,唱到首歌先有得講之後既音色、感情
好多無學過唱歌既人,會將人地唱得好聽歸咎於把聲好聽,靚聲
將唱得高音既人,歸類為唱功好勁

其實係有少少以偏概全,好多時候點樣去運用一啲技巧去打磨自己唱歌把聲,最重要既係你有幾投入首歌,有無了解過啲歌詞,每個詞語每一句要用咩力量去表達,同埋首歌個style係乜野

比起你有把靚聲更重要,唔係咁啲dj個個去唱歌都得

至於唱高音,基本功就更加重要,畢竟唱高音既技巧,其實就係由基本功轉化,強化而成

好多人盲目追求唱高音,但我會話你連低中音都唱唔好,係無可能唱到好聽既高音,就算你夾硬黎唱準哂啲高音,果啲跟本就係鳩叫唔係唱歌

所以初初學唱歌,唔用番幾年時間由中低音練起,係唔會有成果

所以我都想講一啲youtube上所謂教唱歌片好耐,基本上有唔少都係害人不淺
不斷盲目追求高音,追求一啲不明所以既專業詞彙,無真正去分析首歌要點演繹,而係機械化咁呢個位出現啲乜音物音
明明自己都唱得好麻麻
係李宗盛...
當年星光三子我最睇好佢
早幾年係大陸紅過 不過自己唔爭氣
曲到圓
即係你覺得林家謙啲基本功仲未夠 ??
咁興趣我唔覺得佢無既 係頂包之後出返黎先開始好似無咩心唱歌
麥濤
佢星光個期點睇?
問題係就算係普通band仔佢地都會撚啲野出黎
但謝霆鋒我留意過佢係咁多年都係得個個模式既solo甚至黎黎去去都係個段不過擺落唔同段落到咁解
利申其實我好鍾意唱歌個陣既佢
實力地抄John Mayer老師
新世代黎講,暫時佢係最好之一

除非想轉行實力派唱家班,但睇佢既路線,都係行獨特風格既唱作人,所以基本上已經好夠用
其實人地又真係作曲起家嘅…
同埋佢真心寧願人地 focus 佢嘅作曲多過佢自己唱嘅歌
所以佢先唔想拎男歌手獎

(當然佢呢個諗法咁真實咁呈現喺頒獎台上令到好多人覺得佢憑乜咁串)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞