林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
問問樓主覺得Heyo點
其實不相伯仲 C5/D5呢兩粒音我覺得軒仔仲勁
推推
態度好,加分
原版S+級: 陳奕迅 李克勤 黃家駒 譚詠麟

Delete左,太大爭議
點睇牙醫覺得佢啲歌都唔錯但係無乜大突破咁
林家謙既容易有情感壓力都係佢語感好既原因
以前最鍾意蕭, 佢前期一嗚驚人
中期換左唱腔都仲幾有吸引力
但後期已經無咩興趣聽佢唱歌
係幾帶動到氣氛同有魅力, 但無咩feel
楊就一直都好, 李宗盛果期好癲, 後來鍾意佢多過蕭
但近年又無咩起色, 直到E家最鍾意變左yoga
由一開始俾以上兩個力壓, E家唱功都變到一線
而且d歌都keep住有水準
無錯,佢應該係講緊把聲既特色(即係台灣常用既「辨識度」)

但認真地講,林宥嘉唱歌技巧都好強,佢音域亦都好廣,佢當年決賽係唱CREEP架
王力宏近依幾年既頭聲同混聲技巧開發到仲唔算頂級? 亞洲男歌手黎講王力宏同林俊杰混聲技巧已經超頂級,前無來者咁濟。不過普通人對歌唱技巧仲停留係真聲假聲既層面,所以張學友當年係關於我是歌手個訪問到講得好岩,唔會上去比人評因為d所謂評審同觀眾都唔識野
但樓主既評價算幾中肯
想問下樓主點睇外國歌手?(e.g. post malone/taylor swift/blackpink)
有技巧又話賣弄技巧,無技巧又話技巧欠奉到底佢個技巧收左你幾多錢先要咁話佢
係真係完全唔科學 我唔明周杰倫巔峰果幾年係點用果把又夾又緊既胸聲唱上C5相反佢依家發聲技巧好左,但反而音域窄左
原來連登都有正常人...本身好少係連登留言既我最近都係連登同依班PR抗戰左好耐 站係一個好中意唱歌、對唱歌甚至音樂都算有d了解既人立場,純粹係覺得林真係唔至比人踩到咁,然後就比人屈係佢fans
兩個阿信既唱法係兩回事黎架喎信樂團 信係真係 support強 真音比例佔重既(一般人所謂既真聲)
而五月天阿信 近幾年既高音都係強混聲比較多,有時演唱會唱太high會全真聲上所以成日會炒炒地
李榮浩既音域係無一般頂級歌手咁闊,但都絕對唔可以叫窄。一個中低音男歌手 音域F#2-B4 都差唔多兩個半8度,同埋佢不嬲唔係以唱功出名
笑撚左 音樂知識同修養人與人之間差太遠,同埋香港人通病 中意認屎認屁
我反而調返轉識得唱唔識得教 以前成日同fd去唱K 佢地問我XX音點唱,我會將我唱緊果陣既感受形容比佢地聽,佢地會話太抽象 不過學唱歌本身就係一件好抽象既野
動力火車 顏志琳 樓主點睇?
第二點係小背心嘅問題黎
佢成日賣弄唱功 但勁無感情 由其啲cover
無李榮浩老師?
佢的確混聲技巧越嚟越勁
但B4以上開始變薄
整體來講 厚度同距離感比起頂級歌手稍弱
你可以參考下佢live 唱shallow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞