林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
早期音色太集中胸腔共鳴, 初初聽幾驚艷, 聽慣左就普通

近期音色靚, 厚度同磁性都幾好
技巧幾完美下, 共鳴樣樣掂, support 穩定性高
無野挑剔
聽完再睇樓主結=去左平行時空
唔係, 唔剩止佢自己啲歌佢係真係識唱歌
李克勤講過佢係被張國榮教佢唱大會堂演奏廳點醒左之後先改變唱歌方式
https://youtu.be/pxKkUODpfCQ?t=20

同佢張國榮本身曲風都好廣, Monika, 風繼續吹, 大熱, 有心人
個我字應該係Db5
有錯請指正
我覺得佢好有技巧 好識用自己把聲
但容姨好多人話唱功好 我又唔覺
但唔識專業咁評 只係感覺
林宥嘉真假換音嘅technique 點睇
音域唔廣嘅人都可以學吓

雖然我記得佢音域都係幾廣同佢把聲係勁signature
就係想知大陸人點笑鳩佢
當年個代啲人仲未識上網個陣好多都好迷佢
又唔打開個口唱歌仲一味唱奏有感情
打齋嚟講感情都算豐富
唔賣廣告啦我
你搵到個自己唱到, 又有學生唱到既老師去跟一兩堂試下水先
而家好多「老師」個fb / ig 都會有cover

同埋小心自己想學rock但去左學古典
有冇d唔虛既例子?
仲有轉音,唔單止係真假轉換
仲有一隻字裡面既轉音
加上佢自己作自己編已經好勁
老老實實, 我真音唱到G4, 要練幾耐先升到A4 ?
我會再檢討下

不過陳柏宇 我聽過live , 穩定性真係差少少
上面有人講佢之後苦練緊, 咁我又保留下先
佢自己話自己唔叻,你點睇呢
佢果啲係本身都已經唱得唔好
係冇經驗果種 張敬軒岩岩出道都係咁
話佢穩既話最多係穩定地唔好聽
一個月都算快la
可唔可以再講多啲?(用你啲學派理論)
個個都係講佢把聲特別
我承認佢唱功唔係特別好
但佢音域都係偏高
所以一般男仔都覺得好難唱

利申好鍾意beyond
林家謙自己都多次話自己唱功麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞