林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
我有睇過網上面嗰啲唱歌教學片,覺得好神奇,有時候跟住做或者幻想住已經有進步。

有個問題想問下,我音域幾窄嘅,成日跟住純音樂都唱唔到,自己彈結他或者清唱,嗰個感覺仲好。有睇過話咩用鼻嗰個位去共鳴 同埋抬高個頭會出到高音少少,但係我一想用個鼻啦,通常都控制唔到,有個斷層囉

林家謙算唔算台灣嗰啲歌唱老師所講嘅斷層式歌手?我見到佢哋話學唱歌有好多派別,有啲咩假音 有啲咩混音要求冇斷層 頭都大埋
依家把聲收哂皮啦 前排同袁婭維合作 比人吊起黎打
依家把聲玩到爛左lu, bye
都5張野好似,冇keep聲真係係咁先
Jay40頭都爛曬聲啦已經
次次見到你呢啲理論派都覺得好撚煩
咁撚鍾意理論不如去做和尚研究佛經啦屌你老母!
jay依家太幸福啦 作唔返以前d黑暗風
https://www.youtube.com/watch?v=i5ffms32OsA

39:35

btw 佢起碼都作到首「多少」俾單春
真係不復當年勇,不過陶喆啲和音仍然真係一絕
點解咁耐都無人講A-Lin 唔通得我鍾意
全盛時期嘅許志安點睇?
你既問題太多, 無辧法純文字答你
建議你由呼吸練起, 唔好理咁多名詞, 會阻礙你進步
香港又唔係得佢一個教唱歌
不過佢拍youtube紅左姐

你睇返我上面就知我講野同佢完全唔撚同
樓主識聽 林憶蓮基本功真係冇得頂
Btw好開心見到有呢個post
可以學術討論下唔同歌手唱功
好同意,覺得佢係錄音室歌手
後制對佢黎講好重要
我真係唔明佢,點解唔學唱歌
定學左唱歌都咁
Serrini
My Little Airport 主唱
布志綸
許廷鏗
薛之謙

呢幾位呢?歐美、日本歌手樓主有冇聽開?
毛不易詞係好靚,但詞彙量好似唔係唔夠
利伸:淨係聽過佢前期嗰幾首歌
Serrini嘅音域係undefined
全部都係氣聲嚟嘅
唔係好夠*
佢係咪真係咁有料?
其實本身都想學唱歌,但係出面啲價錢差好遠又要睇老師啲門派
有傻鳩畀佢引到先最好笑
佢本身好似係聲樂老師比星探刮咗去apink
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞