林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
如果真係先功條件麻麻
透過後天努力, 做個K歌之王仲有可能, 同歌手比就好難

首先搵個有料既老師, 教你基本功, 練聲,氣,共鳴, 聲帶控制,音準,拍子,情感, 語氣, 咬字,台風咁逐樣慢慢執
再幫你發掘唔同既音色, 再培養你對音樂既審美
慢慢你會搵到自己條路

上述個啲, 就算好有天份既人, 點苦練都要以年計
捲脷音我又唔多覺 不過覺得佢把聲比起cas嗰陣拆左好多
點解汪鋒老師? 佢嘅代表作“春天裡“幾好聽
點睇倫伯?當然指佢全盛時期。
莫文蔚唱歌偏classic 底
啲音色其實唔係好pop , 反而有少少似民瑤
有底, 但唔算好出色, 但音色就中意既人會好痴迷

蔡健雅同林家謙類似
都係要唱自己歌,
但挖到最底既聲樂技巧係成名歌手來講好普通, 不過不失咁
蔡健雅好崇拜單春 諗住作首歌俾eason 單春推咗佢 健雅喊晒口面
莫文蔚 小嗓既表表者 好有韻味
全部都好聽
但個人最中意林憶蓮
基本功無瑕疵, 發聲點前中後都放得好靚
單論女聲細緻, 當今華語樂壇女聲, 我揀佢no.1
例如 唱山河 突然跳到上C5個陣聽得出唔穩定
就算後製完都聽得出
有無link
不過早幾年上歌手 無當年咁驚艷
都同意 莫文蔚係好耐聽
好舒服
最後自己唱
不過不失, 基本功有, 但上位到巨星level應該唔係靠唱歌
上面老師前老師後果條友好撚煩
本身都有興趣比較下
佢愈講就愈唔撚想睇支那野
發覺一人之境都幾難唱
唱勁,同埋佢音樂底係強,每次live 玩轉音,唱法都唔同,聽完佢,覺得嗰啲highlight 唱歌同CD 一樣嗰啲歌手係廢jer
係 老師前老師後 勁煩
又唔係真係好老資歷果輩
BTW, 第三隻碟黑色柳丁最屈,真係首首都係主打歌,當然藍碟係最經典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞