林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
王力宏發聲技術進步左好多
但張力稍欠
唔算頂級
張敬軒同單春同jj比呢
其實唔會純綷一刀切咁話假音計定唔計
反而係睇下你發到個pitch既音色「用唔用得」(for 上台/錄音)
所以正確既concept 應該係計supportive range
咁佢係好勁
但佢既低頻即係負責磁性 粒顆同厚度既聽感
比唔上其他頂級歌手, 蕭敬騰楊宗緯等
咁當然佢都有優點贏過佢地

至於唱得好油, 其實因為佢個用轉音同尾音太多導致有啲審美疲勞
所以JJ 上下限落差幾大下
多謝你
佢既唱功完全唱到佢唱既歌先係重點, 細膩得來又舒服
張國榮同樣音域唔闊, 但唔會有人話佢唱功屎
無錯, 音域應該計入唱功, 但一定係音感音色情感更重要

張國榮音感同音色都勁
而佢最特別既地方係佢語感
自然得來帶到好畫面感俾聽眾
個人認為同佢內心情感太豐富有關
某程度, 演戲既經歷對佢傳遞能力好有幫助
謝霆鋒普普通通
識玩音樂既, 但唱歌音色同技巧中規中距
佢後生個陣活力同態度搭救

lan 係咪指mirror 果個?
張敬軒奶奶攻都幾勁
雖然同單丸冇得比
其實我一直都比較唔理解
咩叫聲底好差

唱歌好唔好聽, 唔係應該聽佢用vocal + 音樂既傳遞信息咩?
老一輩啲人成講聲底, 男要磁,女要柔
我唔否認呢個世界好多人把聲天生好有魅力

但其實都有啲另類既Vocal 唱到某啲風格/情緒
青峰把聲絕對唔係傳統意義既靚聲, 但人地唱返自己首小情歌 或者 起風了的確十分出色, 亦表達到首歌既意境
唔通又要用聲底差來否定佢既實力?

同樣道理, 我有個學生天生把聲拆拆地, 似銅鑼
唱情歌完全唔得
但一轉去唱Hard Rock, 又好有feel喎

其實有啲人既天份係佢條聲帶到, 仲有啲人既天份就體現係音感或者語氣
林家謙呢種先叫唱歌
佢好多字眼細位都有做好
唱一次蒙著嘴説愛你再講
講緊唱歌
你就講禮貌
你呢個引戰做得好撚差
所以創作人既歌手優缺點都好明顯
至於林家謙同陳柏宇比較既話,
我會揀林家謙稍勝, 林既分析開post講左

至於陳柏宇
音色唔差, 但音準失準既情況係live 幾常見(經常差1/2 ,1/4度), 已經要大大減分
張力的確比林家謙但, 但聲帶閉合控制能力較差
共鳴經常自己lock 死係mask / nasal /pharyngeal
M1 同 M2之間斷橋明顯
scale 下行個陣, pitch interval 捉得唔穩

總結陳柏宇唱功唔太差, 但講唔上一流
巴打有無教唱歌 想學唱歌
因為音準真係好好好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞