林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
我淨係會聽其他歌手cover佢嘅歌
咪鳩噏啦,佢唱係唱得難聽,但唔係因為咩聲底,係因為佢唔識用聲,唱歌同玩樂器一樣都係要練架

就係你呢啲人以為唱歌天生唱成點就係點,講咩聲底,根本錯哂

Cyndi Lauper以你所講都係爛聲底啦,咁佢係練唔練唱歌都係咁?Whitney Houston係咪天生靚聲底就唔使練?
佢當日咪當住大家面前唱,只係個台有啲硬影響發音
又衝入黎柒。
李榮浩音域窄? 你認真?
同意
懶慵慵 / 無氣無力 只係一線之差

所以我強調佢自己寫自己唱, 所以表達到首歌需要既聲線

香港真係有唔少歌手音準成日都好似差少少咁
定你想講信樂團個 阿信呀?
嘩呢個勁野
有性趣聽林宥嘉既
可以搵翻佢近呢兩三年既live
屈撚到痴線 無左當年成日飆高左/唔穩既狀態
keyword: idol演唱會 聲林之王
咪囉,信樂團嗰個阿信先至叫做高音
老師呢?
live 正能到傻喎 2019香港演唱會果陣
音域係評唱功既其中一個要素,但唔係最主要既

有好多既基本功,例如提高個共鳴位,呼吸,口腔既空間,氣息控制,音準,條melody line既演繹,掌握唔同音樂類型既能力等等
好多好多既野,都影響緊你唱得好唔好聽

我唔認同樓主講,最唔重要係音域,始終音域係其中一個能力令你演繹唔同既歌,除非你玩classical

係流行音樂中,大多數作品都會橫跨低中音,甚至高音都好常見,音域太窄變相你有啲歌永世都唔洗唱

再講番林家謙,我認為佢表現自己既作品,係好有一手,而佢既真假音轉換,其實已經係屬於高難度既技巧

佢既唱法有咩唔同,點解會怪怪地咁,好大原因佢係用左一種極度直白,極度直接既方式去唱

無論係有無學過唱歌,定係最top既歌手,基本上唱歌都會有好多修飾,同埋氣息去做個感情

但林家謙係相反,佢幾乎單靠轉音同真假音轉換去做,果個melody line既演繹係好硬好直,好似一條直線,所謂好似機械人咁唱歌,呢種都算係一種情感既表達

呢種唱法對於音準既要求係十分高,因為無任何既修飾,而且啲真假音,轉音一炒左,係極明顯同極樣衰

呢種唱法會顯到佢係一個好平凡既人,平凡到甚至佢唔係呢首歌既主角(基本上99%既流行曲,個主角一定係主唱)
令到佢同其他樂器一齊融入左落首歌入面咁,成首歌個主角消失左

當然佢個壞處,就係要演繹一啲好需要表現自己,要lead住成首歌走既歌,就會唔太適合,好似佢一啲cover就會出現,成首歌悶左好多既情況

但唱一啲音樂性比較強,melody比較複雜,感情流露唔需要好強既歌,就好適合

所以我會形容佢係風格比較獨特,同單一既歌手,但唱功方面應該係無咩需要懷疑
老師師
唔係JJ老師咩
坤老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞