林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
https://youtu.be/rAsTwd-rTOg

算唔算係張嘅巔峰之作?
sorry 記錯
學唱歌不嬲係好需要好漫長既時間去練習訓練,邊有可能就咁俾你係YouTube一兩段video就學識

人地至所以拍片講教學就係因為想多d人接觸佢,同埋俾錢學,同埋佢地係有信心你地係唔會剩係睇片就自學到。如果真係睇片就學得識既話,真係倒自己米咩但係其實YouTube有d所謂教唱歌既老師,好多連基本技巧都做唔好或者講錯哂理論去誤導人,所以香港地要搵一個好既老師真係唔易。
結論係唱歌係極難靠自學就學識,一定係要搵老師去教。同埋唔好唸住一步登天
前幾日睇 張敬軒同 林家謙合唱嗰個IG live 真係完全比下去 張敬軒係咪已經係香港嘅男一?

我覺得林家謙係全能型唱作歌手 只係啱唱自己嘅歌 對比起以前佢youtube嘅唱歌舊片有種特別嘅情感表達韻味

加上佢外型討好 一定多fans 但多數係啲玻璃心 港女見佢哋瘋狂護主就知佢仲要唔識關公 一定會流失一批fans

我估如無意外 3年後 姜濤會做到男一/二
29歲好後生?
唔好忘記佢細細個已經玩音樂
你上面嗰句講到佢得18,20咁
關睇小音樂乜事呀
句句都九唔搭八
的確係,而且反之亦然

一啲所謂有感情既歌手,其實佢地背後落左好多技巧好多基本功,你係完全唔察覺,自然到你以為佢就咁打開口就唱到咁好聽

最重要係歌手自己係要諗埋點唱點演繹,你就話跟佢唱就得(當然監製都有份帶領)
但論技術層面當然冇問題 甚至大把業餘唱功唔會差過佢
好多時都係睇樣 機遇 音色 而林音色一定係唔討好嗰堆 多人反好正常 不過如果要撈埋創作講咁梗係及格有餘
佢星光個期點睇?
樓主可唔可以評下6號 小肥 sunny
初頭聽佢把聲覺得怪怪地
聽聽下又ok
偶像男一/二都有可能既 歌手就算啦
聲底 音色 音感 一樣都無
無錯, 用金庸個句
呢啲叫大巧不工
嚟嚟去去都係嗰幾個名...
成日都咁講唔覺得矛盾嘅咩?唔想人focus佢唱歌點解要做歌手?而且獨立歌手嚟講佢宣傳一啲都唔弱。又話佢啲作品好搶手,天王天后都爭住要,咁專注幕後都夠做啦點解要出道?

真心建議佢唔好成日咁講,比人感覺好假
我都覺得音域闊唔一定好聽
有啲歌手中音都好好聽
唔係下下高音就叫好聽
佢係有料既, 真係好聽 但早年哭腔太多
當時星光三子我最睇好佢
但經紀糾紛拖累佢唔少
引戰狗 block
我又唔覺市面上好多靚聲喎
張學友
林憶蓮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞