林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
呢排樂擅討論度極高 林家謙等既新一代不斷被鏡頭放大
有人讚 有人覺得吹大左
究竟 除左好主觀咁覺得好聽同唔好聽
有冇得客觀咁評論一個歌手唱功?

我覺得有
小弟係一名歌唱導師 我既學派會有自己既見解
相信其他學派既歌手/導師 都會大同小異

首先係音感
音準拍子係出道歌手必須合格既野
我聽過唔少人覺得音準拍子唔重要,有感情就得
呢種講法離譜至極
每粒音同有自己既基音同泛音 一走音就會同其他樂器既泛音頻率唔同步 會十分銀耳
稍為進階少少既歌手除左準之外仲會加上例如律動感/riff
令個人特色更突出

第二係音色
呢個可能會稍為主觀少少
但大概形容為歌手既共鳴/projection/邊緣震動
同background有幾和諧
有啲年青歌手既聲音好實好響好有穿透力
往往無視整體音樂氛圍
正正就係被人話勁但唔感動既原因

第三係情感演譯
有感情唔係純粹投入或者灑狗血式咁唱就等於好有感情
相反係將技巧融匯貫通,透過音色既變化同埋語感既設計,加上樂句處理 好自然咁傳入聽眾隻耳
好多大家所謂唔使用技巧 但好有感情既歌手反而係技巧既痕跡高到唔覺 所以聽落去好自然

第四就係最最最多人講
但偏偏最唔重要既音域
最多人講因為個個都聽得出 同埋高音既高頻突出 所以好alert到個大腦
音域/音量等等 只係一種極限內既表達能力
換句話講只係代表既歌手既歌路闊同窄
但單憑單一風格甚至單一首歌 音域稱唔上十分重要
甚至唔少歌手其實都音域好闊
但佢認為自己既sweet tone唔係高音
所以作品上並無呈現出來

總結林家謙呢位歌手 絕對值得香港人稱讚
頭三樣都稱得上一流
第四樣暫時未呈現到係作品
加上佢啲歌自己寫自己唱
好多作品既完成度都極高

大家平時對唱功既刻版印象其實並唔適合套林家謙 林宥嘉 梁靜茹呢類歌手到

題外話
未退來落既男歌手 張敬軒係第一
佢唯一既缺點只係聲線既低頻並唔突出
係低音領域 同香港歷代男一稍輸一籌

如果唔同意 插得細力啲
Thanks
講真姜b勁唔少

禮貌方面已經屌打 講埋樣藍家謙輸十條街
睇吓林子祥嗰啲廣撚到
條友啲真音高音實淨到直頭應該唱啲hard rock/power metal之類
我理解你意思
但呀lam勁並唔係單單係音域廣
佢獨特既咬字同超強大既氣流輸出造作既氣勢先係神級難度

我其實想表達音域唔闊 仲可以唱得幾好
但音感/音色/情感差 就即刻現形

所以林家謙既實力係香港並唔差
音域並唔係話佢唱功屎既理據
張敬軒同近代成個華語最一線唱功嗰啲比呢?,即係林俊傑張傑嗰堆
講下家駒,
點睇cd勤同林俊傑
李榮浩音域咁窄都有啲傻閪成日叫佢做「老師」啦
張杰音域同穿透力唔錯
但音感音色同其餘兩位唔係同一水平

張敬軒 support強 穩定性高
高中低音無明顯短版

華晨宇 歌路闊 音色變化極大
但C5左右既換聲區穩定性唔足
只講唱歌屬於超一流 未係神級
音色 響亮而且好「光」
音域唔差
加上又係自己寫自己唱
聲線同配樂契合度高

如果要雞白裏挑骨頭
就係唱輕力既音色個陣 邊緣震動既粒顆感大大減弱
李克勤穩定性高 音準拍子佳
但音色變化少 語感係一線歌手算差
樂句處理單一

林俊傑 音色低頻完全唔夠
但音域廣 張力極大
高頻音色贏過華語樂壇90%男歌手
節目第一屆星光大道冠軍黎,唱功真係ok
林俊傑做夢想的聲音導師點解唔係林俊傑老師
真,陳柏宇果 d起碼 live 正常
周柏豪,林家謙live好唔穩,唱片歌手
音域先天,後天練
林家謙有邊次live係唔穩
成日都覺得佢穩到好似咪嘴咁
我成日覺得呢兩個唱功都好勁
但唱出黎一個就好鬼悶一個就好油膩好賣弄技巧
算唔算做多左既表表者?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞