林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
做乜鳩姐你
消愁同借將個上限定到太高 好難再超越
樓主係pro 唔便咁灰 上兒登勿認真
你聽好多cover唱到音準
但唱唔到個細緻
又串李克勤
要好好唱唷
轉左唱法
以前個種好聽d
聲樂真係有理論
勁如jj 軒叔 花花都不停進修
唔係應該
用啲辭唔似
一荤一素 都幾好 用詞簡易但入心 85分水平
盛夏 唔太get到要點 唔是我杯茶
其實我係旋律>詞既人 不過借同消愁d詞太神級 直接拉高幾個級別
點睇小肥同側田
你係點樣拎Madonna同Mariah Carey做唱功上嘅比較
好難想像學左唱歌都仲咁撚樣
已經唔係live穩定度嘅問題,係連好多基本功都唔得
想問下樓主點睇阿jer
(我完全唔識唱歌 但覺得佢幾穩定)
知名五毛 block咗好耐
唔知係咪講緊我 但我有咁講 可以交流下

首先我認為天生係男低音(同埋大部分一般人)上唔到高音嘅原因通常係

1.壞習慣多 eg 控制唔到條脷繃緊用力/下爬用力/喉內不必要肌肉太緊等等 而呢樣會引此好多唔同嘅問題 但最主要係影響聲帶同肌肉緊張 導致聲帶唔能夠拍打 震動次數唔多 上唔到高上

2. 太習慣用ta主導嘅發聲 上高音都係 即係聲帶短 閉合太厚 閉合太緊 震動次數都唔高

3. 過大呼吸壓力 導致聲帶閉合太厚 同埋頸部不必要肌肉緊張

4. 呼吸壓力唔夠 好多人唱歌唔習慣keep住呼氣(即係以前講嘅用丹田發聲) 做唔到一個好嘅聲帶閉合加呼吸壓力嘅平衡

5. ct肌肉唔發達 用得少 唔熟練聲帶拉長個感覺

等等

而我係韓國學發聲 網絡 真人等等 接觸過好多好多低音嘅人都唱到c5或以上 原因係用啱方法學

要唱好嘅高音 一定要做好中低音先 而第一樣野就係係中低音方面解決 第1點壞習慣嘅問題 以一個良好嘅發聲基礎去建立嘅高音先上到c5以上(當然天生高音啲嘅會有利 易啲)

但香港我暫時接觸 同聽返黎(部分 唔係指全部 因為都接觸唔到咁多老師) 都係主要用scale去學 但就唔係解決左啲壞習慣先 然後係keep住壞習慣嘅基礎下練 所以先上唔到較高嘅高音 所以先導致咁多唱歌老師自己都唱唔好 再唔係就唱scale好勁 但套唔到落唱歌 因為學都唔太啱方向 傳落去自然都會係咁

而令到大眾將唱唔到高音呢樣野 定左去天生低音嗰到 但其實嚴格黎講流行曲係唔分聲音種類 即係男高 男中 男低音咁 係流行曲入面呢樣野大多係音色 風格嘅分別 而男高中低..etc嘅分類 係opera 等 有角色需要 搵個適合嘅聲音去配合個角色 先有呢樣野出現

當然勁低音嘅個別例子我諗都實有 但大部分黎講 用啱方法同肯練 絕大部分都可以上到c5 因為c5係流行曲黎講真係唔係話非常非常高

呢到有我以前討論同分享過嘅發聲知識
有興趣可以睇下 一齊討論下

(喺韓國學發聲&唱歌) 有關發聲/唱歌 你問我答
https://lih.kg/2442539
有冇邊個日韓台歌手特別深印象?
介紹幾個我最鍾意嘅韓國歌手比你
朴孝信 박효신
Mc the max 이수 isu
전상근 全尚根(唔知中文啱唔啱)
박혜원 hynn
Hynn真係好正 好勁 但好似好少人識咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞