林家謙冇唱功?如何評價歌手既唱功?

841 回覆
1302 Like 243 Dislike
嗰條撚樣嘢都未講得正,擺明大陸仔啦😂😅邊撚到勁啊傻閪😂係你地班撚樣吹撚大左佢
話佢把聲特別真係戇撚尻,難聽就難聽啦,你會唔會形容八兩金個樣好特別?
樓主講下綜合唱功香港有邊個拍得住軒仔
包埋舊人
你講既野內容都好同意
但林家謙support 未至於完全唔識,

high larynx position 呢個其實爭拗左好耐
因為咁樣會導致擠壓, 一般學唱歌既人練喉位置中係基本功

咁林家謙情況唔算太嚴重, 如果話為左音色設計我可以接受

但而家的確多左好多日韓一流歌手用high larynx position,而我留意到佢地喉同舌既分離做得好好, 啲音色好sharp

林家謙只論發聲技術既話, 仲係好「普通」
所以我話佢音感/音色/語感搭救

同埋林俊杰高唔只一班, 咁樣比會有啲難比
音域 vs 音色 真係好睇個人喜好

我自己覺得音色比較重要
釗峰係控制自己聲帶方面比較好
控制到力度同埋音色
林家謙可以唱高音架喎
音樂老師可唔可以列埋佢唱到幾至幾
啲盲反就反唔到
見呢度咁多行內人,想問下小弟0基礎想學唱歌,應該點起步
要求唔高,有華晨宇、薛之謙呢d人一成既功力夠
唔係咁講點呃咁多正皮呀
全方位地勁, 唔知點解紅唔起, 唉
幾有道理
有d高音都係king上先正
唔關事
係早幾年兩登好憎gem 果陣
根本盲反
懶撚係客觀咁
多謝師兄理性討論

都真 下下攞jj 黎比似乎冇咩意思
Jay fung無人講?
有冇諗過係受眾(香港人)低質?
香港唱歌係用眼聽
唔會兜
態度差係抵屌, 內向亦唔係藉口
我自己其實好中意青峰,佢唱live真係超穩,最鐘意佢d假音好通透
我好想唱到佢d歌但我係個d唱半首就喉嚨痛,高音低音都唔掂既垃圾
聽下啲真live先啦
電視節目好多都處理過先出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞