【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
好多人俾dislike你
但你有你道理
我係覺得..後埋尾收得差..
1.個女巫同darkhold出現求其
2.轉捩點wanda反勝又係兒戲
3.cm個個女仔咁就有左超能力..超兒戲
4.sword個局長...雖則唔係真局長,但個機構好冇professional感覺

不過呢個劇我都只當係過場落strange
你要知道喺MCU入面,得steve rogers做過隊長。
佢冰封果陣都冇搵人頂佢個位。
steve rogers已經同美隊二合為一。
所謂美國隊長精神根本就係steve rogers自己嘅為人。
本來搵人頂已經ON 9。
而家仲要搵個樣唔似,甚至樣衰左好多嘅嚟做,社會正常反應係一定會好多人反!
求鳩其搵呢個point其實我係想講大眾在意嘅從來都唔係under the suit and the shield嘅個個人而係Captain America呢樣象徵
當然開頭講John Walker背景都好清楚, 政府係搵左一個貼近Steve Rogers既人, 個說服力就再大得多
第一啲個美隊反而係附合美國政府原意
ca1 steve一開頭既工作就係幫國家宣傳,
之後佢自把自為成功救到人先比佢落場打埋

至於steve自己根本係反建制,
所以falcon比個盾政府根本on9
有章+愛國嘅軍人係好普通
steve rogers喺MCU最大嘅特色係由自己判斷對錯,有需要嘅時候絕對會反抗上級。
War Machine咪仲好用
我冇話世上冇傻仔
我係話劇本只係呈現佢完全冇為世界做野就廣受人民歡迎係一廂情願。
CA1個陣個博士test過ca先揀得佢去個支針,所以論血清如果最尾繞唔返其他soldiers包括個黑人係次d既話咁就多個矛盾位了
問題係佢冰封緊個陣個世界冇咁多野發生所以唔需要超級英雄呢樣野 你講既美隊同steve二合為一係岩 但avg4後世界立立亂 政府想搵個人企出黎帶番希望比人都係好正常 上帝視覺就話知美國精神其實係steve本人姐 但mcu世界入面既社會其實唔會熟悉steve本人係咩人 純粹只係覺得佢係美國隊長所以會有咁既行為 暫時黎睇社會係buy呢個人wo d人都好歡迎佢
其實我覺得血清呢樣野真係任佢講 因為九頭蛇應該收埋好多呢啲血清
果套要史達企業支援
好明顯東尼一直只係肯俾Rhodes用,咁我諗佢老婆唔會違反老公嘅意願。

但FALCON裝唔駛靠史達企業。
其實從來都唔需要有咩實績先做到美國隊長
美國隊長原本就係為左宣傳軍國主義同反納粹既政治工具
而家只係再次利用美國隊長呢個象徵黎做政治工具
我地做觀眾當然睇到Steve Rogers有幾好
但對於MCU入面嘅大眾黎講, 又有幾多人知?
佢地係識美國隊長呢個象徵多過Steve Rogers呢個人
印象中美國隊長未試過公開場合講野所以世人認識既佢應該你一個無畏無懼 不屈不撓既超級英雄 只要你搵到個人有呢樣本質就夠資格做美國隊長
岩岩睇完第二集

係我問題定有人同我一樣對個新美隊有d好感?

由第一集覺得好鳩下到第二集覺得其實都ok
因為walker表現好似仲好過啲兩個復仇者
其實都係咁柒 只係多幾個飛盾場面睇落好似好有用最後都係比人一拳打到飛起
如果有aos水準
一切言之尚早,好唔好你估唔到
但連個政府ca都可以做到飛盾出去收返
真係乜都hero化了
我只能講
根據電影嚟睇
Steven Rogers呢個名喺博物館講嘅次數仲多過CAPTAIN AMERICA
個細路都認到STEVE個樣
就等於貓王就係皮禮士利咁嘅境界。
至少一直睇電影係大眾愛嘅係Steve Rogers。
佢ca1都係做宣傳,成日講嘢,仲跳埋舞
做既嘢同啲個隊長一樣,
steve開頭仲要成個小丑咁,仲衰個walker

一個係二戰政府推出嚟穩定人心,政治宣傳,娛樂大眾
而家世界又亂咪推個第二個
我咪就係想講呢樣
所謂「無畏無懼 不屈不撓」係冇事發生果陣邊個知,根本人民一樣睇唔到呢個JOHN有呢D野
所以我至話,你要夾硬嚟搵人頂,咁最先決係要外型似,至少賽左頭罩之後,下爬要似。最基本PR。
個吓反應勁快,飛盾救黑人
一個普通人做到咁仲想點
但係跳舞果D野唔係人民記住果D野嚟。

CA2博物館果度講嘅都係STEVEN ROGERS衝鋒陷陣同埋佢由細粒仔變大隻佬嘅事跡。
今集個主持咪講佢威水史
佢除咗唔係超級士兵,樣樣都好過一開頭既Steve
美劇嘅力量平衡都係有D怪
你諗吓巴基個身體硬到可以由60米高用後腦背部跌落地冇傷(雖然有拍用機械手捉樹枝御力但好明顯冇用)
咁果班強化人可以打到巴基彈開而且喺力量上壓制住巴基,咁代表班友係超級大力!試問冇打過針嘅普通人身體點樣頂到一拳???講緊JOHN係俾人打正雞心,仲要左手俾人捉住,照理係唔會彈開而係俾人一拳打穿身體。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞