【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
好似比人洗腦先識用手臂
平時都係用槍
好 .....正 ...?
明明最撚odd係呢part 格硬插入
ca2入面又係唔用傘跳機,不過一個跳落海一個跳落地
點樣odd?我覺得係fit晒成個主題
怕唔夠時間講
要講BLM 本身有black falcon , condom黑兵去帶出已經好夠
仲要強插stop & search呢D劃出腸cliche
不如改名叫falcon & WS: black hero lives matter啦咁
迪士尼 ? 有無可能
講武肺多謝多幾次新疆都唔掂
咁好多黑人事件都係黑警濫暴而生
簡單講吓我又冇咩所謂
角度問題
係咁弱化Bucky
明明佢勁SAM咁多

Zemo
講社會議題係好事
太密太落力太著痕跡真係會get woke go broke
觀眾都會反感
(當然都有人好enjoy)
咁高跳落海同跳落地有咩分別?
不過隊長有個盾吸震應該兩種跳法都冇事
呢幕唔止係講黑人問題
就算係知道左佢地係avengers
語氣係好左
但Bucky一樣要比人arrest
成場戲個氣氛就係大戰後呢班所謂英雄面對緊既現實上既無奈
強化黑人比人監禁30年
Bucky作為avengers拯救完世界
但係大街大巷都要比差佬落埋孖葉的走
呢班英雄跟本得唔到應有既respect比政府用完即棄
隊長同Tony離開後冇人作為leader呢個角色呢班avengers全部都會面對緊呢個問題
今次呢套劇其中一個主題肯定係講種族
你鍾意可以話佢政治正確, 但根本係街到一黑一白講野然後比班cops先入為主既呢啲事係每日發生緊
與其好似其他電影或者劇成日用d手段去吹揍BLM, 我反而欣賞佢將現實直接搬上枱講
呢套表面係英雄劇, 但比起CA2仲更加直接去探討同諷刺美國個種國家主義, 完全係套政治劇
現實真係突然間有一日係街比警察打死都有
所以我自己睇又唔太odd
暫時又唔覺太密
本身套野想做到貼地 所以一不留神就會"做多咗"
但我暫時未有呢種感覺
做好人會變弱
定律嚟
用幾耐完成?
真fans 琴晚都睇完
唔盡快出點等你
Avg見佢有隻新手 用嚟揸槍就算
真係...
真fans係會睇多次

(我唔係)
冇人討論最尾搵zemo 做咩既?

想追查serum 點解會變公廁?
呢套可能真係會睇多次, 以頭兩集計覺得正過wandervision
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞