【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
今集幾好睇wor!
應該係想俾sam 知道
之前就有黑人係超級士兵 能力等同ca
佢都有資格做ca

另外想知啲血清點樣流出
變到周街有

sam嬲係點解歷史從來無提呢個人
仲要對佢咁唔公平
多謝麵包生命巴打詳細解答
us agent 乞人憎係
無經歷過同hydra打
ultron civil war 到同thanos 打

著起套suit 後就完全當sam bucky 係side kick
無問題
都想知有無巴打有其他見解
Cap's wingmen
主要係想知啲serum嘅野姐
認真覺得今集一般般
首先第一集入面無俾sam同bucky見過面
我仲以為佢地會安排一個特別D既場口俾佢兩個重遇
點知就咁一cut就見到bucky係機場搵sam
感覺有D隨便

第二係我覺得頗多場口以及對白都太過刻意
有D係刻意地政治正確
(e.g. 第一集sam speech個陣刻意用"women and men", 第二集sam 同個小朋友傾計個陣話我如果係black falcon咁你係咪black kid? 之後sam同bucky傾計俾警察查又係)
有D係刻意地俾sam同bucky鬥氣
我明白呢套劇佢地係主角,佢地個chemistry係重點
但我更加鍾意係civil war入面兩個人個種「麻甩佬」之間既意氣之爭
肢體動作/表情上既表達會多過對白上既交鋒
係劇入面似乎有些少變質,兩個人都好似婆媽左
個場「夾大髀」既戲我更加覺得有些多太用力賣gay情

第三係角色描述
作為steve老死既bucky同sam唔鍾意john walker好易理解
但我覺得導演描述佢兩個直頭敵視john我就覺得過火左
畢竟john係呢集入面講既野都大路
做唔做cap又唔係佢話事
佢都講明自己都係盡力做
(雖然佢想拉攏sam同bucky都係為自己正名著想)
加上導演有著墨係john walker背景上面
(反恐任務出色、肯擋grenade有犧牲精神、同親人朋友傾計個part俾人感覺呢個角色都對承擔cap呢個位有緊張同迷惘)
至少目前去睇個角色都尚算正派
(後面如果反轉就另計啦)
而家顯得兩個主角好似好小家咁

另外,我無睇過漫畫
但我覺得一下子將超人血清呢樣野量產化我麻麻地
有兩、三個角色係超人士兵都還可以接受
突然量產到隨便都可以有7,8個卒都係
戰鬥力通貨膨脹得太快
個陣cap 1 steve要經歷咁大既痛苦先可以成為超人士兵
而家個後生女又話有同等級數既力量
(仲要唔駛變大隻...)
感覺有些少破壞左steve 既legacy

血清真係幾公廁
Civil war嗰幾個由stunt man演返都還好
身型好睇d
幾好睇
二戰之後個個都想重製Steve嗰種serum
真係燥左
當bucky同sam 係佢條靚battlestar同level

但係佢地打啲super soldiers都被人㩒住黎打
又真係好唔爭氣
佢地冇打
唔quote
我自己心入面prefer嘅設定係Steve先係咁多年唯一完美成品
Serum amplify嘅能力同個人嘅quality有關
Us agent屌你老母
係街到比差佬逗呢啲場面好正
係劇先有機會講

今集bucky動作場面有啲兒戲
做唔到電影級打鬥
反而新隊長果幾吓幾sharp
marvel搵個好少少既武指得唔得
OG Young Avengers爭Hulkling同Kang Jr就齊人
佢都唔算想討好 一開波都串77咁
話鳩佢兩個cap's wingmen 要人聽佢order咁
叫兩個身經百戰嘅復仇者under佢
係人都嬲啦
打鬥冇想像中好
雖然先不期待 免受傷害
不過trailer打鬥場面播得7788 我估收埋咗好多打鬥啩...
睇完今集 更加唔like John Walker
睇落係政府走狗多d
我反而覺得呢套劇係真正有需要談及政治正確元素
美國隊長呢個身份既原意原先就係有好大政治因素
再由黑人去繼承本身就係一個最政治正確既話題
所以呢套劇既核心好難唔圍繞呢個元素 好似黑豹咁
呢套反而係少有咁多政治正確元素而令我睇得舒服
Isaiah 呢d super soldiers實驗體 會唔會black widow會交代多d
本來就plan BW播先過呢套
John walker呢個角色設計落黎就唔預人討好
貼地d
呢套做到"近現實"嘅feel
佢個武指好似已經係gsp啦bo有錯請更新之前好似係呢到睇巴打講既

Bucky今次咁柒都正常既 兩個血清佬禁住佢都真係冇得郁
加上岩岩先懷疑人生完未ready好就打兩隻硬野應該都未係狀態 sam就正常啦普通人黎 遲d bucky準備好入番狀態又可能拎番個盾應該就55波架啦
仲有好多 agent 13個到未播 bucky接飛刀個到未播

希望每集都有番d緊張位 wandavision悶左7集最後兩集先黎料捱得有d辛苦呢套一開劇頭10分鐘已經玩到電影級數幾爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞