【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
做乜撚野
其實隊長=趙雲
dr strange=孔明
thanos=曹操
邊撚過係呂布好呢?
culture reference
原來又係d即刻駁嘴既垃圾
老尷到
咁我出返去先
上套個結局基本上comment都係話高開低收wo
開頭佢用個破格形式黎玩本身就好實驗性 大把人唔受
都係鍾意睇主角個發展姐 就算以影視作品黎睇佢俾以往的確係進步唔少 講fans對家snyder cut仲惡啦用影評角度睇就話你唔識嘢 錯對象
佢係咁唔使同佢嘈
嘩 屌
肉唔肉酸啲啊

睇唔明其實真係唔緊要
咪ignore 佢咯
你鐘意既 覺得玩膠 負評都ok

明既
每個人對玩笑接受程度唔同
係有啲人轉數慢啲
唔係好明咩叫culture reference 可能英文太深
柒左又抵唔住頸 要揾啲野覆
完全明白既
一早block咗邊個黎
唔只係講緊知唔知有呢個人存在
而係講緊(mcu入面嘅)大眾了唔了解佢嘅爲人,佢嘅理念之類

正如現實好多人知貓王叫皮禮士利
但係好多人都可能只係留意佢啲歌,最多睇下啲八卦新聞,冇乜人會去在意皮禮士利係一個點樣嘅人

而家就好似唱片公司覺得"貓王"個名仲值錢,想煲個"再世貓王"出嚟咁
咁公司緊係搵個唱歌聽落似"貓王"嘅出嚟就算,唔會太在意佢嘅爲人,心地好唔好之類
除非呢個新"貓王"性格太離譜,否則除咗diehard fans之餘應該冇太多人會反感
依家新CA個image就算冇cap咁好,最少望落都算正氣,對大眾黎講應該算收貨
block左我囉
j開意識流ww1984個位
老人K啊巴打
聽過大名好耐
我未block 哂 所以仲睇到

講起佢自己都講過佢估完劇個時bucky會借錢俾sam解決船務問題
喔 又自己玩膠就得個啲傻鳩黎
以為大家都block 佢 有咩咁搶口
明哂
嘩屌block咗佢好撚耐
論文式教材
我一直講嘅就係呢個JOHN外型完全唔似STEVE,
連戴罩之後個下爬都完全唔似。
你話搵個至少戴罩後都有9成似就話,而家呢個一成都冇。
用你個例子,而家係搵個外形唔似,聲唔似,甚至連「的水」都冇嘅人扮貓王。
所以我至話冇說服力。
呢啲小plot hole就算啦

第一集場空戰我都覺得有類似問題
啲直升機嚟完一架又一架
但係之前啲shot又(可能咁啱)完全影唔到咁
搞到好似憑空變出嚟咁
地面部隊又睇唔到啲直升機嘅
提下水講句on your left咁都得掛

然後一開波上飛機falcon又唔射啲人
畀falcon打完全部冇事起返身飛走
唔想殺咁多人都拎枝麻醉槍,或者問隔離aos宇宙借枝icer用丫
同埋佢又踢人落機又拉人出直升機咁都唔似介意殺人
我諗之後有2個人企咗係車頂
算係比咗反應啩
不過呢個位真係鳩鳩地
連黑人自己都要強調Falcon係Black Falcon驚死人地唔知黑人都可以好叻反映黑人 其實低自尊心,去到見isaiah比sam知道其實除左steve仲有其他ca level既英雄但因為佢係話黑人同白人待遇差好遠,所以sam有機會做ca唔應該猶豫,黑人需要佢證明黑人都有資格做到ca,簡單d講即係左睇disney拍黎比blm打飛機
呢個真係轉折咁快
要似嘅直接整容啦
政府要嘅係Captain America, 一個perfect soldier, patriot, 唔係要Steve Rogers
之前個post有人講serum嘅問題﹐我自己諗法係咁
1) 點解Isaiah打咗serum都咁老?
我覺得係因為佢打嘅時候都係老嘅時候打﹐身體就冇再老化。
2) 點解個女仔打完好似好簡單冇變大隻都有superstrength?
我覺得serum經過咁多年都有改良嘅﹐甚至佢哋啲serum係廢版﹐只係因為人數多同默契好先佔上風。

大家覺得呢?
Isaiah 老左應該係唔似ca bucky 咁雪過
自然衰老
不過講到isaiah﹐見佢嚟做乜?唔係好明

我以為佢哋見佢係同執行任務有關。。。
連黑人自己都要強調Falcon係Black Falcon驚死人地唔知黑人都可以好叻反映黑人 其實低自尊心,去到見isaiah比sam知道其實除左steve仲有其他ca level既英雄但因為佢係話黑人同白人待遇差好遠,所以sam有機會做ca唔應該猶豫,黑人需要佢證明黑人都有資格做到ca,簡單d講即係左睇disney拍黎比blm打飛機

Bucky應該冇諗到咁深
啱啱先一次過睇晒2集
唔知有冇人講過:

感覺上第一集個日本人未必係受害者咁簡單
個女議員係以"hydra受益人"嘅身份出現喺本簿
可能個日本人都係幫過hydra做嘢?
同埋本簿疑似係寫住日本人(父)個名而唔係疑似被殺日本人(子) (除非個仔個名同老豆一樣都係Y開頭)
當然都可以係WS就咁將所有同佢過去有關嘅人寫晒落本簿到,有啲人係要捉,有啲係佢要諗方法補償嘅人

同埋夢入面開槍畫面又特登cut走
唔知係選粹拍攝手法定真係有啲嘢
即係一拎就係死嗰次
Exactly
現實中有好多個都係
當然都有好多都無死到
有啲就算本身唔係軍人
但對國家作出重大貢獻都有機會拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞