【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
係 bucky根據isaiah所講
覺得hydra應該有份搞成咁
而最熟hydra嘅 就係zemo
所以決定搵zemo問問
唔好意思如果可以都想出快啲
因為放工返到屋企都7點,要先睇一次理解左發生咩事,再食埋飯先正式開始譯
每集大約有600句字幕要譯,我地分開一人譯一半都要兩個幾鐘
有時攰得濟又唔想做住就遲左,可以既話盡量都想即晚出到街
請見諒
冇分別,都係撞落石屎地咁
到而家都未知super soldier個enhance水平去到咩程度好曖昧
今集無傘跳機咩事都冇已經超能力級
ca2 cap打贏啦
無落殺手姐
謝!!!
真啊 咁啱星期五出咗去 又要好夜先開始搞到
嚟緊我哋都係盡做啦 早到就早

唔知點解 有種唏噓
今集唔錯主角hehe情有動作有劇情
啲blm實有人覺得難啃有人鍾意睇兩個路人位我都覺得幾格硬下
反而老黑個位現實啲 以前嘅歧視的確係嚴重好多 同埋又係一個政府shady位 steve係cap2/3睇穿咗governance嘅虛偽決定自立
但依家cap俾政府任命 阿sam又俾人招返安 bucky直頭做咕喱 同埋上套wanda vision嘅下場 其實無咗班元祖成員做保護傘 以後班英雄點生存都值得develop下
可能好似樓上有人講班面具人其實係好人

walker方面其實佢地知唔知steve當初欽點sam做繼承人 美國人咁尊敬steve 其實局外人如果知道steve已經指定咗sam可能就唔會搞到咁咁
同埋walker除咗最尾無啦啦爆seed 前面都幾得體下 反而依家想問阿sam有咩quali去inherit個titlewalker都叫撲過手榴彈 sam又好似說服力爭啲 或者因為咁佢自己都無step up
你地係攞英文subtitle file 再自己譯定點?
係呀
諗咗諗其實bucky同sam本身交情都要多啲build up
我覺得佢兩個都係跟steve嘅靚 純粹一見如故 私底下交流應該唔算多 bucky跟隊後無耐就去咗wakanda訓教
bucky真正當係friend得steve 變咗依家無steve做中間人 兩個一唔啱嘴型就嘈 我覺得呢幕stare contest咁快出唔係好夠tension
不過兩個本身啲情節好hehe希望下集兩個戰力返返黎 可以好似當初steve組隊個陣咁玩合作
係咪抽成段出嚟自己譯做廣東話先

在插落去劇度播一次再改?
Wanda套野咁都唔叫悶頭幾集愛回家咁 真正入戲肉得尾2-3集 成季基本上睇第8-9集 前面睇懶人包已經知咩事 再講呢到唔少人話套野高質係因為多彩蛋 而家我睇你套劇劇情定睇彩蛋呀呢套擺明就係用番你例子就岩哂 濃縮番做2個鐘既電影就應該唔錯既
我唔係我睇完就直接譯,唔記得情節就開返片黎睇
譯完我都唔會返轉頭睇,另一位巴打得閒就幫我校對埋
一開頭bucky睇電視個呆樣好q
得6集咁少?
呢套得6集, 每集大約一個鐘
基本上每套disney+ mcu劇總長度都係5-6個鐘, 差在cut做幾多集
唔使唔好意思好多謝你哋嘅用心
下集終於有zemo,等睇佢當全部人狗咁撚
都似會玩殘兩個主角
套劇整體都幾難頂,刻意弱化晒主角,Winter soldier加黑人連幾條二打六都攪唔掂,而且又係響公路上打交,難免令人諗起winter soldier嚮復仇者出場時,嚮公路上勁到仆街,而家變左個傻仔咁。
最緊要有人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞