【Disney+】The Falcon and the Winter Soldier 劇透討論區(2)

1001 回覆
15 Like 4 Dislike
一睇到us agent喺度扮大佬我就好撚谷鳩氣
You carry that shield, doesn't mean you're captain america
人地全部super soldiers,真美隊都未必夠打啦
做乜咁就話falcon同ws廢
ca2 ws打普通人梗係屈晒機架啦,弱乜鬼野化
班友係咪有睇架
睇咗超粒方我覺得講得幾好 今集d觀點都有reference 唔似上集咁佢自己ff
黑人隊長個故事同埋歷史上用黑人試疫苗呢個真係唔知
bucky真係好陰功佢好需要steve咁嘅角色輔導佢
同埋佢幽返我地一默左膠label nd講侵侵國會rampage
屌你有冇睇
從來Captain America嘅故事都係political
五個都係super soilder
我睇就係應該係Bucky知道Sam一直因為人種「黑人」問題
而覺得自己無資格擔任ca
(有一幕佢好在意個𡃁仔叫佢black falcon)
所以先帶佢去見Isaiah
話佢知黑人一樣得
And if he was wrong about you, then he was wrong about me.
佢已經講到好白
見到有人講之所以派Isaiah去打ws 係因爲ws殺曬所有之前派去嘅人
所以打算借ws手清理Isaiah 點知佢無事返返黎 所以就困佢入監獄cover up試serum個事勁黑暗
劇本都係怪
揀呢條友做新隊長,其實完全冇說服力
樣唔似,戴罩後下爬唔係,頭形唔似,聲唔似
你咁樣搵個人出嚟,肯定大把人反
劇本一廂情願寫佢廣受市民歡迎係好失敗
我反而好奇又派佢做任務但又困佢???
同埋當困左佢好耐,咁係咩事而家放左佢??
個老黑人可以整斷巴基隻舊手,咁老黑人隻血勁過隊長果隻好多倍喎!
重點反而係點放出嚟?
好明顯老黑人仲有超級力量,即係仲好有研究價值,點解放?
佢唔係要搵個似Steve Rogers嘅人
而係經歷完The Blip之後個世界咁混亂,個世界本身就需要一個iconic hero去激勵同帶領佢地
美國政府其實求鳩其搵一個人出黎都做到呢個效果
呢個劇情安排唔係失敗而係再正常不過
類似啦
但唔一樣了

個個代理局長都係好
coulson個種做大事氣量唔同falcon佢地係戰士都能夠同佢相處

但呢個政府ca似乎白,但又白唔哂
認真覺得今集一般般
首先第一集入面無俾sam同bucky見過面
我仲以為佢地會安排一個特別D既場口俾佢兩個重遇
點知就咁一cut就見到bucky係機場搵sam
感覺有D隨便

第二係我覺得頗多場口以及對白都太過刻意
有D係刻意地政治正確
(e.g. 第一集sam speech個陣刻意用"women and men", 第二集sam 同個小朋友傾計個陣話我如果係black falcon咁你係咪black kid? 之後sam同bucky傾計俾警察查又係)
有D係刻意地俾sam同bucky鬥氣
我明白呢套劇佢地係主角,佢地個chemistry係重點
但我更加鍾意係civil war入面兩個人個種「麻甩佬」之間既意氣之爭
肢體動作/表情上既表達會多過對白上既交鋒
係劇入面似乎有些少變質,兩個人都好似婆媽左
個場「夾大髀」既戲我更加覺得有些多太用力賣gay情

第三係角色描述
作為steve老死既bucky同sam唔鍾意john walker好易理解
但我覺得導演描述佢兩個直頭敵視john我就覺得過火左
畢竟john係呢集入面講既野都大路
做唔做cap又唔係佢話事
佢都講明自己都係盡力做
(雖然佢想拉攏sam同bucky都係為自己正名著想)
加上導演有著墨係john walker背景上面
(反恐任務出色、肯擋grenade有犧牲精神、同親人朋友傾計個part俾人感覺呢個角色都對承擔cap呢個位有緊張同迷惘)
至少目前去睇個角色都尚算正派
(後面如果反轉就另計啦)
而家顯得兩個主角好似好小家咁

另外,我無睇過漫畫
但我覺得一下子將超人血清呢樣野量產化我麻麻地
有兩、三個角色係超人士兵都還可以接受
突然量產到隨便都可以有7,8個卒都係
戰鬥力通貨膨脹得太快
個陣cap 1 steve要經歷咁大既痛苦先可以成為超人士兵
而家個後生女又話有同等級數既力量
(仲要唔駛變大隻...)
感覺有些少破壞左steve 既legacy

john walker仲撚正氣過冬兵同sam
不過佢同班超級士兵打都咁好抽,係未班同班超級士兵一齊做戲放水
同埋套嘢係咁滲啲黑人受壓迫既思想真係好難頂,
例如查身份證
咁咪已經等於好過STEVE果隻囉
老黑人打果隻已經勁過STEVE。
https://www.youtube.com/watch?v=JSw2ojCOW5k
Jeffrey Mace好撚型
最正係佢無論係framework出面定入面都係咁撚正直
你而家用番美隊個名喎
等於搵人扮李小龍,你搵個八兩金嚟扮?然後以為可以激勵人?
美國政府點解唔成立一支FALCON戰隊?
FALCON嘅裝備真係全部美軍野
之前就話死左人,所以取消計劃。(估)
但SAM嘅活躍已經證明FALCON裝係好有用,咁美軍應該成立一隊個個都有FALCON裝嘅戰隊啦。
你係咪誤會左captain america同steve rogers既分別

佢要搵美國隊長唔係睇樣 而係要可以代表到美國隊長精神既人 姐係等於只要有心個個都可以係食神既道理一樣 你有資格 就可以做美國隊長 唔關似唔似樣事 唔通你搵個樣好似佢既 但佢係九頭蛇你又比佢做新美隊咩 你李小龍個例子已經係錯
不過美國政府搵佢唔係求其搵啦 佢資歷係好高 你睇番套劇就知佢拎哂章又講埋佢咩背景 佢係出色既美軍 愛國者 所以先比佢做美國隊長 想佢可以帶比人希望
呢樣咪係套劇討論緊個主題
有人認為拎起左個盾就係美國隊長, 呢個係大眾諗法
有人認為一個象徵無左背後嘅人就唔再有意義, 呢個係Sam嘅諗法
個世界亂成咁, 班人就係要信仰支持, 等於現實有人信耶有人信佛一樣
當你要搵信仰依賴, 就算個樣野唔同左樣又好, 係另一樣野又好你點都係會信
性交轉運咁on9都有人信啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞