圖表分析 PR 點用 All Talk No Action 洗你腦,用 meme 指導你既思想

1001 回覆
621 Like 101 Dislike
無人諗過係老共騎劫左?
原來你真係癲到咁,仲以為人地抹黑你,不過你唔繼續做真係可能無得撈
屌那星 「哇屌#8014」條柒頭唔記得換AC?

「周庭男朋友 #37577」
我覺得當你「理性」分析嘅時候
就要接受下人地嘅意見
樓主可唔可以講吓緬甸搞咁耐
拜登做過咩
點解唔可以批評拜登?

果然又引咗一堆pr出黎
屌那星 第1版已經勁撚多著名五毛、ball toy畜生圍圈互含
又成功引到成班低智仔浮上水面
2009年事跡
居歐權夢碎
黃世澤一直聲稱歐盟《里斯本條約》生效後,BNO持有人可以成為歐盟公民獲得居歐權,並言之鑿鑿已有BNO持有人成功闖關。不少網民信以為真,並胡亂批評質疑的人為五毛黨,甚至聲言向平機會投訴高登。2009年12月1日,《里斯本條約》生效,謠言流傳達到顛峰,甚至有網民自稱已買了機票準備移民歐洲。

12月6日,《蘋果日報》報道,歐盟駐港辦事處和英國駐港總領事館都否認此項謠言,澄清英國政府早已宣布BNO不會獲得居英權,其地位也不會因《里斯本條約》生效而改變[28],引來網民強烈反彈,甚至要求黃世澤賠償贖領BNO的費用。

但黃世澤依然不死心,在《蘋果日報》專欄搬出其所謂「法律理據」還擊,要求歐盟公開交代[29],結果在12月13日及14日被陶傑兩度抽水秒殺[30][31],被諷刺為「最蠢最蠢的小老鼠」。

其實黃世澤的所謂「法律理據」,極可能從來沒有向任何歐洲法律師諮詢,純粹是他本人鑽牛角尖的誤解。至於那些「成功闖關」的例子,更只是因為地方官員不懂分辨英藉和BNO所致,因為兩者的護照設計極為相似。正如陶傑所言,英藉和BNO的分別只有英國內政部仍然懂得,地方政府和一般英國人早已把BNO忘得一乾二淨,其他歐盟國家的官員更不用說。黃世澤逼歐盟表態,等同逼歐盟把法律漏洞封死,自斷生路。

可惜黃世澤仍然堅持沉醉在居歐權美夢中,預言將來的歐盟澄請消息全都是五毛黨偽造的,可謂on9無極限。

12月22日,黃世澤在MyRadio節目《家豪會客室》中接受訪問,聲稱歐盟駐港辦事處無權解釋《里斯本條約》,繼續硬銷「BNO的居歐權極具爭議」,被主持人批評「全香港只有你一個人這樣說」。主持人又質疑黃世澤曾向甚麼人諮詢歐洲法,結果黃世澤只是回答「熟悉歐洲法的德國朋友」,等於沒有回答。主持人最後質疑黃世澤只懂「發表理據」不肯求證,結果黃世澤離席而去[32]。

2010年1月1日起,BNO持有人到英國求學,不再享有免費申請學生簽證優惠。有網民乘機抽水,如果BNO持有人確實擁有居歐權,為何還要申請學生簽證及繳費後才能在英國讀書[33]。有網民開始懷疑,「BNO擁有居歐權」的傳言極有可能是英國內政部的陰謀,目的是哄騙BNO持有者續領,藉此增加護照續領費的收入。
yes我唔記得換同一個人黎架
好啦
我慣左手勢撳拉,竹推返

想問下點解唔可以批評拜登?
覆完睇下另一個自己出過咩Post 先
上黃世澤個五毛list難過攞公屋都比我上到
多謝你呀
呢個有幾點要講

1. 中共 75 集團軍一直放雲南,西方一入就可以抗美援緬正式接管緬甸
2. 承上,到時印度、越南都會比中泰緬寮四國夾
3. 緬甸唔打因為西方無戰略優勢,好大機會變成第 2 個越戰泥足深陷
4. 一旦演變成緬甸內戰,美國金援合法政府呢個可能性比較大
利申我無公屋
可以批評,但唔好幫左 PR 吹風,要是其是非其非,例如緬甸佢係 軟弱,但係咪 no action 呢,唔係,因為佢真係岩岩先加強左制裁,但係咪唔夠呢,又真係
屌 有幾難 我只係係呢個Post 屌柒過世柒都上到List 啦
咁講真拜登喺緬甸呢part真係無做過嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞