圖表分析 PR 點用 All Talk No Action 洗你腦,用 meme 指導你既思想

1001 回覆
621 Like 101 Dislike
用"應該理解為", 因為我唔係交加街38號, 我用字面解.
而比如有人話 "肥婆都係仆街", 而呢類意思, by context 都唔會係講緊"無一遺漏地"每一個肥婆都係仆街, 亦唔係真係講緊肥婆真係一個好人都無. 而係general 嘅意思.

問題唔係理據嚟. 你要反駁我的話, 唔該畀出理據, 而唔係問題.

無指名邊個人係PR, 咁邊度會有人需要自證自己唔係pr?
你問乜鳩?

你仲要為你#268 打稻草人, 死撐到幾時?

TomDwan(撐燒) #72497, 你#222 嘅因人廢言, 你仲迴避緊
話人係賤種, 只係反對佢"個人", 而唔係 "因為反對該人, 而以此立論去反對該人嘅言論" 你仲要用偷換概念死撐到幾時?

你#353 就偷換完概念之後, 老屈我話"話人係賤種都唔叫反對", 偷換完概念之後喺度打稻草人

你#222 係因為佢個人, 因而反對佢所講,咁就係因人廢言啦
你#222: "佢嘅人係垃圾講嘅自然就係垃圾"
咩叫因人廢言, #238 #239 我post 過啦, 你去到 #344 #353 都仲喺度曲解
你寫得出嚟, 任何人都可以照字面意思解, 呢啲根本唔可以叫"揣測"
幾時係"問問題點解又唔得"? 打完稻草人未?

唔知你個所謂例子想講乜

理子? 普通話拼音?

就算係一個行為, 都唔一定係講到有咁嘅行為就必定係PR.
PR 會咁做, 唔一定咁做就係PR. 正如五毛會不斷用邏輯謬誤詭辯, 但不斷用邏輯謬誤詭辯, 唔一定就係五毛.
所以你#268 話"即係要人自證自己唔係pr?" 就係打稻草人. 因為根本無人有咁嘅需要自證唔係PR.
你仲要為你#268 嘅打稻草人, 死撐到幾時?
你呢度偷換概念, 老屈我"你呢套"
咩先叫因人廢言, 喺邏輯上有定義. 唔係"我嗰套"嚟

你#222 係因為佢個人, 因而反對佢所講,咁就係因人廢言啦
咩先叫因人廢言, 喺邏輯上有定義. 唔係"我嗰套"嚟

咩叫因人廢言, #238 #239 我post 過啦, 你去到 #344 #353 都仲喺度曲解
1) 我都唔知你講緊乜, 上面咪講咗我唔知你講緊乜囉
2) 唔係"唔畀問問題", 而係你嘅反問, 係帶咗去一個根本無人有咁嘅意思嘅方向, 而你嘅問法, 係曲解OP 所講嘅嘢而得出嚟嘅。

4) 無指明邊個就係無指明邊個, 你仲要死撐到幾時? 無指明邊個, 你#268 話"即係要人自證自己唔係pr?" 就係打稻草人. 因為根本無人有咁嘅需要自證唔係PR.
你可以唔接受呢個世界1+1=2, 你可以覺得1+1=3 添

好多放負撚
我又唔係admin, 我又點"限"你講咩?

用返你#56 嗰句: 你咪講囉,我照屌柒你啫
訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
2) 你憑乜話我係揣測?

4) 我認為, 世澤係世澤, 交加街係交加街. 而呢個post 內嘅人追擊交加街, 唔代表嗰啲人有用ANTA, 有用亦唔一定係交加街所指嘅PR. 而不滿交加街, 亦無證據顯示係因為佢哋係因為呢個post 所講嘅原因,因而被指係PR. 所以根本就係無指明邊個, 你#268 話"即係要人自證自己唔係pr?" 就係打稻草人. 因為根本無人有咁嘅需要自證唔係PR.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞