圖表分析 PR 點用 All Talk No Action 洗你腦,用 meme 指導你既思想

1001 回覆
621 Like 101 Dislike
你呢個講法已經係因人廢言啦
一個所謂柒嘅人,只要佢講某啲嘢係有道理, 咁都應該採納。如果佢講嘅嘢係有問題,就應以理據去反擊佢嘅論點,但你唔係咁做。咁話你因人廢言有咩話錯你呀
thx 推 post
你#222已經係 因人廢言啦。其他人有冇因人廢言都好,都唔係你因人廢言嘅理由嚟
你話得“個人嘅本質係垃圾,講嘅嘢就係垃圾“, 已經係因人廢言啦。你口中所謂“垃圾嘅人”, 都有可能講出一啲正確嘅說話。你唔係反駁佢嘅論點,而係用“佢係垃圾”呢個做論據的話,已經係因人廢言。因為你唔係針對論點,係針對人身
訴諸人身(拉丁語:Ad hominem),指藉由與當前論題無關之個人特質,如人格、動機、態度、地位、階級或處境等,作為駁斥對方或支持己方論證的理據,是一種不相干的謬誤和紅鯡魚。訴諸人身又稱作「對人不對事」、「因人廢言」或「因人設事」、「以人廢言」

訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
訴諸人身(拉丁語:Ad hominem),指藉由與當前論題無關之個人特質,如人格、動機、態度、地位、階級或處境等,作為駁斥對方或支持己方論證的理據,是一種不相干的謬誤和紅鯡魚。訴諸人身又稱作「對人不對事」、「因人廢言」或「因人設事」、「以人廢言」

訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
多人講同一句野就作個PR campaign出黎屈鳩人洗腦
呢啲垃圾point需要用咩理據去反擊呀
比人帶風向呀
你聲稱佢係"作個PR campaign出黎屈鳩人洗腦"的話
咁你咪用理據去指出, 佢點樣"作"出嚟, 有咩證據可以show 到佢係"作"出嚟囉
但無咁做的話, 一句"OP係垃圾, 所以佢講嘅就係垃圾", 咁咪因人廢言囉
我支持自由討論帶乜風向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞