圖表分析 PR 點用 All Talk No Action 洗你腦,用 meme 指導你既思想

1001 回覆
621 Like 101 Dislike
講緊 PR 帶風向大家唔好跟風做左幫兇,唔好老屈塞野入我把口啦
呢個唔係"前提"嚟
人哋有無理據都好, 都唔係你唔畀理據嘅理由嚟, 否則你就係用咗"你也一樣"呢個邏輯謬誤
咩"唔同人有唔同待遇"? 老屈完未?
你指佢因人廢言嘅地方, 條友喺連登開post講?
唔係吖嘛.
所以你話唔同人有唔同待遇, 咁咪係老屈囉.

交加街38號 (https://lih.kg/sFhrsfX)扣帽子, 我一樣有屌啦, 選擇性失明
咩"你哋"? 又老屈
我無講過"我哋話可以就係可以,唔可以就係唔可以"
呢度你係老屈, 係打稻草人

你而家只係因為你話人哋唔畀證據, 你就可以唔畀證據, 咁你呢度咪用緊你也一樣謬誤去詭辯囉
佢有無繼續用邏輯謬誤詭辯嚟駁我? 無
但你有, 漬者自漬 #60527 #241 度都有
幾時係"要人自證自己唔係pr"? 打完稻草人未?

OP 有話specific 邊個係PR咩?我睇唔到邊度有喎,麻煩指出
謬誤有就係有無就係無,邏輯謬誤係可以證明嘅,你話你無,你就畀出理據證明,唔係你"覺得"無就無
你用邏輯謬誤詭辯我咪駁你囉
訴諸人身(拉丁語:Ad hominem),指藉由與當前論題無關之個人特質,如人格、動機、態度、地位、階級或處境等,作為駁斥對方或支持己方論證的理據,是一種不相干的謬誤和紅鯡魚。訴諸人身又稱作「對人不對事」、「因人廢言」或「因人設事」、「以人廢言」

訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞