圖表分析 PR 點用 All Talk No Action 洗你腦,用 meme 指導你既思想

1001 回覆
621 Like 101 Dislike
你#222 係因為佢個人, 因而反對佢所講,咁就係因人廢言啦
你#222: "佢嘅人係垃圾講嘅自然就係垃圾"

咩叫因人廢言, #238 #239 我post 過啦, 你去到 #344 #353 都仲喺度曲解

人地個 post 30 分鐘無人回仲係熱門 #1,我個 Post 回覆又多過,like 又多過 茉莉花園 個 post ,點解人地可以熱門 #1 但我熱門個邊都上唔到,係班仆街 五毛 拉到沉定 茉莉花園 個放負 post 食左春藥??

P.S.1. 茉莉花園 係 陳雲打手
P.S.2. 紀錄時間係香港時間 06:30
2) 你要曲解字面意思的話, 咁你咪會變成用語境去除呢個邏輯謬誤囉

4) So? 我上面都講咗, 五毛會用邏輯謬誤詭辯, 但用邏輯謬誤詭辯嘅唔一定係5毛. 交加街只係in general 去講, 咁樣有問題, 佢可以唔自己對號入坐
無指明邊個就係無指明邊個, 你#268 話"即係要人自證自己唔係pr?" 就係打稻草人. 因為根本無人有咁嘅需要自證唔係PR. 麻煩唔好將有人對號入坐, 偷換為"有需要"自證唔係PR.
push
你#222 係因為佢個人, 因而反對佢所講,咁就係因人廢言啦

咩叫因人廢言, #238 #239 我post 過啦, 你去到 #344 #353 都仲喺度曲解

亞里士多德都唔一定正確
訴諸正面特質的謬誤
正面特質,也稱因人納言,是指僅根據論證者個人的品德高尚、才華出眾、處境優越或自己對論證者的好感就輕率地肯定其論斷或觀點,而不考慮其論斷的內容是否真實或其論證過程是否正確,便對立論者的論點表示接受和贊同的一種謬誤

訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
2) 你呢度無畀出理據去證明我曲解, 所以你呢度係老屈

4) 幾時話"有人覺得受到冒犯都唔可以回擊"? #383 呢度你又打稻草人. 但你呢度係不斷將一個無specific 指邊個嘅行為, 你#268 話"即係要人自證自己唔係pr?" 就係打稻草人. 因為根本無人有咁嘅需要自證唔係PR.
你仲要為你#268 嘅打稻草人, 詭辯到幾時?
咁你引嗰套又一定正確?<- 問題唔係理據嚟
你要覺得我引嘅嘢有咩問題, 麻煩畀出理據

但你所講嘅, 連引用都無.

你呢度係將你嘅邏輯謬誤, 偷換概念, 偷換為"選擇".
邏輯啱定錯, 唔係選擇嚟.

亞里士多德都唔一定正確
訴諸正面特質的謬誤
正面特質,也稱因人納言,是指僅根據論證者個人的品德高尚、才華出眾、處境優越或自己對論證者的好感就輕率地肯定其論斷或觀點,而不考慮其論斷的內容是否真實或其論證過程是否正確,便對立論者的論點表示接受和贊同的一種謬誤

訴諸負面特質的謬誤
負面特質,也稱因人廢言、人身攻擊謬誤,是指僅僅根據論證者在品質、名聲方面的缺陷,所處環境的特殊性,以往有過錯等方面的原因或自己個人對立論者的厭惡態度,而不考慮立論者的論斷內容是否真實,也不根據邏輯反駁的規則和要求,就對立論者的論點加以否定而表現出來的一種謬誤。
留名
lm
更新左我個名未
整左棚牙未呀
又見到引戰留言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞