【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
第29回 - 殺手公司

呢一間殺手公司已經有好多年歷史,不過時至今日,殺手既工作已經唔同左好多。以前可以好似刺客教條咁,隊林條友拖埋一邊收埋就得。不過係人口密度高既香港,殺一個人絕對不能夠非常明顯,而無聲無色殺人,難度就更高。

再者,而家講求團隊合作,單獨行動既個體戶殺手,只適用於狙擊手。不過係狙擊都屬於明顯地殺人果類,所以風險極高,好多狙擊手97之後都已經金盤洗手了。所以我呢份工,唔係靠一個人能夠完成...理論上。

係我揭緊呢一堆唔知真定假既「小說」(其實係工作記錄)既時候,馬小姐突然由佢房入面開門,緊張地行左出黎。「中環地鐵站!30分鐘後!」

David,Rocky同Rose 三個人二話不說,立刻動身開始各自各準備。雖然我唔知道佢地去左邊度同要做d咩。

「5分鐘後開會。」馬小姐補充一句。

「呀..我要做咩呀? 」我問道。

「你問Rose啦,佢會教你。」馬小姐講完就行返入房。

真係唔明點解,殺手呢份工會有d咁突然既工作。殺一個人唔係應該要部署好耐先得架咩??
自膠..第29回出左大字體
第31回 - 殺手公司III

「出發!」

一聲令下,所有人直接衝向黑色寶馬3系房車。由Rocky負責駕駛,落手的Rose合上眼睛,似乎演練緊點樣殺人。

我?我真係巧驚驚喔!!因為話哂第一次殺人呀嘛...呀,唔好意思,第一次以覓食以外既目的去殺人,心態就是不一樣嘛。不過呢,話說我而家遇到個好大既問題...

「無位比你呀,新仔!」David對住車外面既我話。「同馬小姐申請換車啦,或者你行路。」

David奸笑一下,車就開走左。

「哼。」我冷笑一聲。得罪吸血鬼既結果,我諗唔會太好受掛?David Cheung下嘛...我決定左要係你死前將你支解。

我合埋眼,集中精神,以蝙蝠形態向住銅鑼灣地鐵站--我地目標人物既出現地點出發。
--------------銅鑼灣站----------------------

「喂,咁慢架。 」我向住BMW大叫。

「... 」David條柒頭已經出唔到聲。

「咁快既?」稍為nice少少既Rocky話。「係有計喎 。」

「專心任務。 」Rose話。睇得出佢十分緊張。

『唔洗驚喎,殺人姐!』我好想去安慰下Rose,其實殺人唔係什麼一回事。因為...原來Rose都幾大波 。呀...色心又起添。不過,我新人又點可以咁串教舊人做野呢??我都係食下花生

開始了開始了 ,我企係一邊食花生。今日既目標係一個四眼毒撚 。我心諗,下?香港殺手唔係應該專殺d政客既?點解今次要殺條毒撚?而且仲要揀係咁開揚既地方?今次仆街了,會唔會任務失敗架?我睇親電視d殺手都要去後巷先做野架喎。

Rose行近目標人物,然後「唔小心」地撞到佢一下。

戲劇性既情況出現了!!David同Rocky兩個推住兩大車麵包,入左黎地鐵站入面!!

「呀..送去邊度呢。」Rocky羅出一張送貨單,停左係Rose旁邊「扮」查下個送貨地址。呢兩車麵包,完完全全遮住哂行人既視線!!

我以高超聽力偷聽Rose講野。

「Sorry...」Rose話。

「哦?哦...」毒撚怕醜了。「我唔好意思先真..

「你跌左個銀包。」Rose踎底身,毒撚呢個時候當然會望Rose對波啦!

「你好似果個AV...」毒撚話。

Rose立刻從衫袖中彈出刺針,插向毒撚喉嚨!!「好似AV女優明日花呀嘛你想講??」Rose話。「個個都咁講 。」

「嘰喱嘰喱」既聲音中毒撚傷口傳出。刺針唔單止係刺針,佢仲可以係人體內再展開,造成二次傷害。

果然,人類殺人類既方法,比起我地殺人類更加五花百門。
--------------銅鑼灣站----------------------

「喂,咁慢架。 」我向住BMW大叫。

「... 」David條柒頭已經出唔到聲。

「咁快既?」稍為nice少少既Rocky話。「係有計喎 。」

「專心任務。 」Rose話。睇得出佢十分緊張。

『唔洗驚喎,殺人姐!』我好想去安慰下Rose,其實殺人唔係什麼一回事。因為...原來Rose都幾大波 。呀...色心又起添。不過,我新人又點可以咁串教舊人做野呢??我都係食下花生

開始了開始了 ,我企係一邊食花生。今日既目標係一個四眼毒撚 。我心諗,下?香港殺手唔係應該專殺d政客既?點解今次要殺條毒撚?而且仲要揀係咁開揚既地方?今次仆街了,會唔會任務失敗架?我睇親電視d殺手都要去後巷先做野架喎。

Rose行近目標人物,然後「唔小心」地撞到佢一下。

戲劇性既情況出現了!!David同Rocky兩個推住兩大車麵包,入左黎地鐵站入面!!

「呀..送去邊度呢。」Rocky羅出一張送貨單,停左係Rose旁邊「扮」查下個送貨地址。呢兩車麵包,完完全全遮住哂行人既視線!!

我以高超聽力偷聽Rose講野。

「Sorry...」Rose話。

「哦?哦...」毒撚怕醜了。「我唔好意思先真..

「你跌左個銀包。」Rose底身,毒撚呢個時候當然會望Rose對波啦!

「你好似果個AV...」毒撚話。

Rose立刻從衫袖中彈出刺針,插向毒撚喉嚨!!「好似AV女優明日花呀嘛你想講??」Rose話。「個個都咁講 。」

「嘰喱嘰喱」既聲音中毒撚傷口傳出。刺針唔單止係刺針,佢仲可以係人體內再展開,造成二次傷害。

果然,人類殺人類既方法,比起我地殺人類更加五花百門。
第33回 - 毒撚的生與死

「人黎!!有人暈底左!!報警唔該!!!」我對地鐵站所有人大叫。

唉,今時今日做殺手,直頭要做埋演員,做全套服務囉。我而家就要扮做努力救人,掩飾自己殺人既罪名。

「Rose留底,你兩個送埋d麵包先,必要時要同班人類警察做証人​。」我細細聲同殺手小組話。

David同Rocky點頭,然後推走兩車麵包。然後我開始幫毒撚急救。

「11,12,13,14...」我對毒撚進行心外壓。不過,經過我剛才既攻擊,咪話心外壓啦,人外壓都救唔到佢啦

我做左d乜?其實無乜特別,只係伸隻手去毒撚既頸入面,然後用力將氣管扯斷,同時食道,肌肉、血管等等組織都會因為我既拉扯而撕裂,脊椎骨都因為咁而有少少移位。不過因為吸血鬼既身體可以隨時變化,所以我可以做到人類所講既「隔空取物」、或者「穿牆​術」。換句話講,我可以唔穿透皮膚,就入到人體入面。我比較鐘意叫呢招做「霧化」。

救護員黎了,我將毒撚交比救護員救。不過我心入面知道,今次真係白白叫你班救護員過黎啦,因為條友已經死硬。

「救唔到了。」救護員量度哂所有生命表徵之後話。「唔洗去醫院啦。叫人黎收左佢啦。」

「噢...」我雖然知道係我殺的,不過心入面仍然有點餘悸。「南無阿彌陀佛。」

「辛苦你啦。」救護員話。「有你呢個熱心巿民,我諗死者都死得眼閉既。」

我屌 串鳩我呀?

「生死有命,生死有命。」我回應救護員既說話,不過亦都係我既真心說話黎。做左吸血鬼之後,對人類既生死有另一番體會。我可以殺人不貶眼,吸完血仲毀屍滅跡,但我亦都會為死者感到可惜,希望佢可以上到天堂。

「你真係好奇怪。」Rose話。「明明係你...」

「回程啦。」我話。「之後我地可能要落口供架。」
第34回 - 執死雞

「搞錯!」馬小姐發嬲了!雖然唔係鬧我,不過我都好驚 。但其實馬小姐鬧人都幾靚女呀 實不相暪其實我尋晚J左馬小姐

「Rose你第幾次呀?支針你同我講唔識用?」馬小姐又鬧。哎喲越睇越靚

Rose唔出聲。

「唔係,只係今次任務太..」David當然要出黎護觀音啦

「Shut up!!出左事之後點解你咩都唔做 !」馬小姐話。

「唔驚啦,最後咪無事。 」我出黎做和事佬。

「得啦。」馬小姐深呼吸。「下次開始,愛德華做正手,Rose做副手。」

Rose可能都一早知道有呢個結果架啦,佢話:「我接受。」

「下?點得架?」David大叫。「Rose都係一兩次失手姐?佢做左咁多年?比個新人一下就上位?有無搞錯呀?」

「如果唔係華仔,我地幾個係拘留所啦! 」馬小姐好嬲咁話話。「你地幾個全部換髮型,換埋身份証護照,credit card全部交哂出黎。」

「下,咁快?用左半年咋喎。」Rocky話。馬小姐啤住佢,佢就無再出聲了。每次殺手事情一出事,換個身份係最好既選擇。

「我洗唔洗?」我問。

「你唔洗,因為你未有身份。」馬小姐話。

睇黎人類社會一如概往地複雜。不過算啦,我搵啖晏仔食姐。
幾得意
第35回 - 死亡的意義

「其實你係咩人?」Rose問我。

「收左工架啦喎,唔傾公事喎。 」我話。

「你點樣殺果個人架?救護員話..成條頸斷哂,但唔係由外力引起喎?」Rose又問。

「唔好意思,又幫警察加左單破唔到既案 。」我話。

Rose唔多滿意我呢個答案,又問:「點解你殺完人仲會念佛經幫佢地超渡?」

「死唔死唔係我地可以控制架嘛 。」我話。

「偽善!明明你殺佢,點解係你控制唔到?fuck fuck 」Rose話。我開始覺得佢好煩。

我講多都費事,細路女只不過係細路女。

我靜靜地坐係街邊,望住又光又圓既月亮。原來今日已經係農曆十五了。我唔理Rose係我旁邊既吵鬧,又陷入思考之中。

做左吸血鬼,我更加明白到生死有命。

假如我殺死一個人,係為左吸佢血而生存。如果我唔殺佢,死既人就係我。大自然就係需要呢種犧牲者,意義就在於我地吸血鬼一族能夠繼續生存落去。今日我工作需要殺死一個毒撚,因為背後有一個強大既意義要我去殺佢,佢既死會帶來另一個蝴蝶效應。嚴格黎講,我係執行者,唔係發動殺意既人。所以我仍然會為到毒撚既死而感到可惜。希望佢既死,能夠為其它人帶黎一點幸福。呢個就係唯一既祈願了 。係咪好難明呢

有時我都好矛盾。亦都係我覺得以殺人為工作好艱難既原因。

「鈴鈴鈴!!」我部手機響我都唔知。因為工作需要,我都出左部手機

「咦,馬小姐喎。」我話。

「華仔,今日任務個委托人專程打電話黎多謝你喎。」馬小姐話。

「哦?佢講咩呀?」我笑起上黎,睇黎毒撚既死,某程度上的確有點意義,起碼有人會多謝我先

「佢話……

多謝你殺左佢個Ex,以後唔洗篤眼篤鼻囉。」馬小姐話。
第36回 - 殺手任務

兩個警察由一位OL身邊行過。

「嘩你睇,條女幾正喎。」軍裝警察Morpheus話。

「大波。」同行既軍裝,Tommy回應。

OL雖然聽到兩個警察作出言語性騷擾,不過仍然向前行,對兩個慈母既性騷擾選擇性失聰。

「我決定去抄佢牌。」Morpheus鼓起勇氣,對Tommy講。

「係真唔係呀你?」Tommy話,因為Morpheus由學堂到而家都仍然係個毒毒地既男仔,A0。

兩個警察決定返轉頭,想截住呢個巨乳OL。因為OL對巨乳,隔住件血色Shirt衫都見到大 ,令人起碼望5秒果種。

「咦?個靚女呢?」Morpheus向佢既同僚問。

奇怪,明明呢個地方係空曠既碼頭....

靚女係呢度。」OL從手中拔出兩支帶有滅聲器的Glock 17半自動手槍,放在兩個警察後腦上。唉,有時真係唔多明,警察性咁低都可以做到警察?#killx# #killx#

唔等兩個警察有轉身既機會,立即扣動板機。兩個警察隨即訓底係地下,無一點慘叫聲,乾淨利落。

做左殺手兩個月,我深深體會到,殺人唔係難,要毀屍滅跡我都仲可以。不過要將一個人從人口戶籍中無聲無色地消失,實在有點難度,尤其是我今次殺既兩個係警察。

「哦哦~兩個警察好無辜~」Alice由我手袋入面跳左出黎。經過兩個月,佢已經由得一個人頭既size,變到一個5歲細路女既size。仲學識左一招人類做唔到既技能:變形![sosadx] [sosadx]

唔係變形金剛果種變型,只係將自己縮埋一舊,好似d變形蟲咁。雖然唔能夠好似我吸血鬼咁隨時改變外表,不過變形的確都幾好用,起碼可以縮入手袋。

「佢地一早已經唔係人類啦。」我用高爭鞋踢兩個死屍一腳,迫佢地轉身。佢地個樣已經變返做原型——成口尖牙,雙眼凸出既怪物。

呢隻野唔屬於任何傳說類妖怪,人類將佢分類做SCP-957,係培養黎做某d特殊用途的。我都唔打算將佢地個樣post出黎,你地都唔好賞試去google搵,否則後果自負...

講返轉頭,今次我接到馬小姐既任務係殺死呢兩個警察。而人類當然唔會知道,呢兩個警察其實早已經被殺,變左做由SCP-957變成既替身,仲羅埋佢地既身份生活。據我調查,SCP-957無乜本體意志,就連佢地自己原來係SCP-957佢地自己都唔知道,詳細資料我都唔多清楚。

所以,呢個都係我今次要求自己行動既原因,殺死兩隻非人類怪物,Rose佢地點搞得掂呢#adorex# 。
第36回 - 殺手任務

兩個警察由一位OL身邊行過。

「嘩你睇,條女幾正喎。」軍裝警察Morpheus話。

「大波。」同行既軍裝,Tommy回應。

OL雖然聽到兩個警察作出言語性騷擾,不過仍然向前行,對兩個慈母既性騷擾選擇性失聰。

「我決定去抄佢牌。」Morpheus鼓起勇氣,對Tommy講。

「係真唔係呀你?」Tommy話,因為Morpheus由學堂到而家都仍然係個毒毒地既男仔,A0。

兩個警察決定返轉頭,想截住呢個巨乳OL。因為OL對巨乳,隔住件血色Shirt衫都見到大 ,令人起碼望5秒果種。

「咦?個靚女呢?」Morpheus向佢既同僚問。

奇怪,明明呢個地方係空曠既碼頭....

靚女係呢度。」OL從手中拔出兩支帶有滅聲器的Glock 17半自動手槍,放在兩個警察後腦上。唉,有時真係唔多明,警察性咁低都可以做到警察?

唔等兩個警察有轉身既機會,立即扣動板機。兩個警察隨即訓底係地下,無一點慘叫聲,乾淨利落。

做左殺手兩個月,我深深體會到,殺人唔係難,要毀屍滅跡我都仲可以。不過要將一個人從人口戶籍中無聲無色地消失,實在有點難度,尤其是我今次殺既兩個係警察。

「哦哦~兩個警察好無辜~」Alice由我手袋入面跳左出黎。經過兩個月,佢已經由得一個人頭既size,變到一個5歲細路女既size。仲學識左一招人類做唔到既技能:變形!

唔係變形金剛果種變型,只係將自己縮埋一舊,好似d變形蟲咁。雖然唔能夠好似我吸血鬼咁隨時改變外表,不過變形的確都幾好用,起碼可以縮入手袋。

「佢地一早已經唔係人類啦。」我用高爭鞋踢兩個死屍一腳,迫佢地轉身。佢地個樣已經變返做原型——成口尖牙,雙眼凸出既怪物。

呢隻野唔屬於任何傳說類妖怪,人類將佢分類做SCP-957,係培養黎做某d特殊用途的。我都唔打算將佢地個樣post出黎,你地都唔好賞試去google搵,否則後果自負...

講返轉頭,今次我接到馬小姐既任務係殺死呢兩個警察。而人類當然唔會知道,呢兩個警察其實早已經被殺,變左做由SCP-957變成既替身,仲羅埋佢地既身份生活。據我調查,SCP-957無乜本體意志,就連佢地自己原來係SCP-957佢地自己都唔知道,詳細資料我都唔多清楚。

所以,呢個都係我今次要求自己行動既原因,殺死兩隻非人類怪物,Rose佢地點搞得掂呢
好撚正
好撚正

一鍵留名
留名
巴打們覺得好睇請正皮
我呢個作故佬,都無乜要求,只係想你地留下言正下皮,講下你地有咩意見有咩感想,想加下咩角色咩劇情等等等等,我就有動力作故架啦
見無乜人回我就只能返紙言慢慢作
加油,堅正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞