【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
留名 ,會唔會有Jonathan Jotaro 出現

點會有
第5回 - 龘點讀?咪龍龍龍II

龍是什麼一種生物,我諗唔洗多講,大家都好熟啦。中國人成日話自己係龍的傳人。

「喂,流龍!」我對住剛降落係我眼前既契弟仔說。

龍係傳說入面本身係一種動物,不過智力極高,而且識得神通,仲叻過人類。

而現實中既既龍,的而且確比人類強。佢地生存係比人類高一個維度,所以唔會成日比人類見到,要到佢地肯主動落返黎三維世界,先至會比人類見得到。好似我呢種摘界,可以上到少少四維空間既吸血鬼黎講,因為可以比人類見得多少少野,所以都會見到龍。

今日陪我玩呢隻龍呢,就係由龍變出黎既人,或者叫做龍人。龍又係識好多法術,變人變狗變乜都得。不過佢地就唔似人類咁賤格,純真好多...係某個程度上。

「喂,華仔。」劉龍變回人類形態,係一個高高地,著住日系潮流服裝既小白臉。手上仲羅住一個paul smith既銀包。

「人窮,志不窮。」我自嘲。我望住自己套十年不變既衫,再望望流龍。心裡面只係得「公平咩」三隻字。

「Hey,咪咁啦。你唔識流汗,咪唔洗換衫囉!哈哈哈。」流龍正在講風涼話。能夠講到如此地道既廣東話,因為佢係香港龍。

至於中國龍同外國龍有咩分別呢?其實就只係唔同種架,都係龍來的。中國果邊主要就係水龍,齋飲水大,所以瘦猛猛。鬼佬果d係火龍,成日食人,食到肥獅大隻,有埋翼添。用人類能理解的話黎講,就好似亞洲人同鬼佬咁既分別囉。

至於呢個龍人呢,當然就係香港本土既水龍啦。咪以為我地吸血鬼只同吸血鬼玩,其實我都同好多高智能生物好熟的。除左之前提過的殭屍,香港地仲有人魚,迦樓羅、天鵝女、天使、惡魔,仲有一大堆妖精。呀係,不得不提就係我自己都好驚既鬼魂。另外呢幾年多得最快既人工智能。我會叫佢做機械向左走向右走,明明只係人類整出黎既公仔,竟然成日會走出黎同我地呢班超生物埋堆。

講返我先,一黎我都講過香港無乜吸血鬼,二黎,誇種族都要團結架嘛,係咪?

至於你問龍點解同我會咁fd呢?因為佢其實係我小學同學黎的..我做左吸血鬼先知道,佢原來係龍黎。我當堂嚇一跳,原來得啖笑。而且,佢咁岩又係姓劉。佢個名就把炮啦,老豆老母真係幫佢改個名做龍,真係慌死無人知佢個仔係龍。所以佢叫做劉龍,不過我有時會叫佢做劉好龍,因為佢幾好人。

講起上黎又記得,話說又有一次,同佢去做野果時,落起雨上黎。搞到我d髮泥溶鬼哂,佢就變左條龍猛咁走,我就狂叫住「流膿!流膿!」,最後佢聽到我話咩泥溶,所以從此佢又叫黎容。

今次叫佢黎,玩咩呢? 當然係有野益佢啦 。

第6回 - 龘點讀?咪龍龍龍III

「喂華dee,呢排點呀?」劉龍歡喜若狂。

「有咩點呀,咪又係咁,返下學,放下學咁囉。」我話。大學生活十分沉悶。上堂學既野,雖然唔識,不過當我諗到人生仲有幾百年,就唔會急於學埋d對搵錢無乜用既知識。加上,我同班十幾歲二十歲班友唔多岩玩,佢地細個玩3DS,我細個玩GBA。尤其是上堂果時有個女同學好傻的嗎,諗起都覺得煩。

「大學係咁架啦。」劉龍話。佢講到好似佢有讀過大學咁,但其實佢只係恆管仔,grad左之後只係做緊銀行仔。

「黎啦,開餐啦。 」我帶劉龍入黎屋入面。

我由房入面拖出一具女屍。「黎啦,益你呀。」

「嘩!! 」劉龍大叫。

「我自己一個人食哂呀?」

「無人食死屍架呢間屋,你隨便啦。」我話。

龍基本上係肉食動物,佢地強而有力既既龍爪就係肉性動物既最好証明。傳說入面,中國既怪獸都係以人類作為食糧,龍都當然不例外,人肉對佢地黎講係上等既美食。如果可以,佢地仲會將人肉整成人肉乾,又或者好似雞脾去骨變雞扒咁,整個人扒黎慢慢食,仲要一定指定三成熟,太熟既人肉就好似食緊Honda架脆皮車仔jazz咁。不過香港地寸金尺土,有無地方比佢咁做呢?答案係有的。因為我呢個中學同學劉龍,正正就係屋企好大果D有錢仔黎。

「嘩...」劉龍已經流哂口水,右手從手掌變成充滿鱗片既龍爪,準備將沒有血色的右臂撕下。

呢具女屍係尋晚Dio同班鬼佬開Party玩剩既。通常一個人類有幾公升血,都好難話會一下吸乾哂。諗都諗到啦,幾公升水都飲唔到啦,何況血? 不過,Dio條友又好向左走向右走大方架喎,每次開餐,佢都鐘意叫埋班友黎開Party,五六條友狂啜血,所以就好快飲哂喇。

而我當然唔會好似班老餅咁囉一次飲鬼哂,我呢種新世紀吸血魔,當然係會充滿生活態度地逐少逐少咁飲,飲少少其它放哂落雪櫃。有時會加少少落紅茶度調味。

不過,血呢家野擺唔得耐,因為我地無抗凝血劑呢d高檔野(其實係因為貴),最多擺幾日就會凝固。不過都無所謂啦,一個月大約飲一次就夠架啦,血既野唔洗多 。但係,條屍就無人會食,所以咪請d朋友仔上黎幫下手囉。

劉龍食條屍食到好似食雞翼咁,已經成隻手扯左落黎慢慢食,乾爭爭,係佢先鐘意食 。

「好味喎你識唔試少少?」佢問我。

「咪喇,話哂我以前都係人類,望住你食又唔係幾舒服。」我雖然咁講,不過早已經見怪不怪囉。

紙言睇左一次
高登睇左一次
依家lihkg又睇多一次
紙言睇左一次
高登睇左一次
依家lihkg又睇多一次

高登同紙言係最新進度
高登ac ban左,之後就無追

過紙言囉
改左名
留名支持
一鍵留名

特登入嚟同人講冇追
btw 追啦
十二點後出 沖涼
第7回 - 龘點讀?咪龍龍龍IV

「知你唔鐘意食人肉,最多我背住你先食人啦。 」劉龍話。

咪睇佢瘦猛猛,不知幾食得。龍呢種生物理論上係肉食性,無肉不歡。所以,以人類形態生活既龍人其實就好易認,尤其反素食最西利果班友仔,好多都係龍人黎。無計啦,始終香港地膽呀嘛。就算佢地幾鐘意食肉、幾咁無理,都無乜人會反佢地,因為佢地人多勢眾。要數香港有幾多龍人?呀..我諗都有二百個起碼,大族群黎架,唔得罪得。

如果你地話二百人只係好少,我就可以同你計下數。當一隻龍人1年先食一個人啦好未?龍人多數有200年命,即係1隻龍人食到200個人。200隻龍人,就食到40000個人類!當然我仲係保守估計架咋。所以要養龍人一d都唔易!不過今時今日既龍人,都已經慢慢唔洗食人肉架啦,因為香港要食人始終唔方便。佢地會轉向守係一d邊境地方,食一d偷渡客,因為呢種人死左都無人知。所以睇緊我呢個故既人,都唔洗驚既..應該 。

當然,以人類為食既生物有非常之多。俗語話,左青龍,右白虎。南朱雀,北玄武,都的確有返多少根據。香港呢個地方,就有龍同有鳳了。鳳族係專以龍為食糧既生物。你無聽錯,係食龍! 龍都有天敵的。反而玄武(即係龜),唔食人的。白虎呢,香港就無既。不過要數遠房親戚呢,就要數貓啦!貓同虎都係貓科動物,已且貓唔係你地人類所想咁單純 。

天性係夜行生物既貓,與生俱來通靈既能力,隨時能接通第四、第五、甚至更高維度既訊息。同時,貓亦都係同我地吸血鬼一族好fd既一族黎,我地既氣場相當接近。貓咁強大既原因?非常簡單,因為佢地原來係外星種族。用人類既說話黎講,係喵喵星。不過喵喵星人比地球人既進化階段高幾萬倍。

「食啦食啦,但你要食哂佢呀,唔準打包喎。」我話。因為打包羅走一具人類屍體,係好養眼既事黎。何況呢件屍已經由完整既全屍,比劉龍拆骨去皮,堆緊骨頭山。要羅走一堆人骨同已經得返下半身既死屍,真係會嚇撚死人的。

「哎?咁我打電話同阿媽講唔返去食啦。」劉龍話。「早知叫埋呀妹黎啦。 」

劉龍既呀媽係家庭主婦,呀妹係護士。兩個都係龍人。龍人呢種生物已經滲透人類社會好多年囉,比起吸血鬼呢d中古生物,歷史耐得多。所以佢地唔洗好似我地呢d少數族群咁要匿埋。

「電話係果邊呀,自己打啦。」我指住一邊既英國轉輪式電話話。

但劉龍羅出佢部iphone6s plus:「洗乜呀,我有手機。」

都話我同人類脫節架啦 。我好怕用有相機既手機,因為成日開左前鏡頭都會影唔到自己。
真係好用過高登
終於有得係到睇番
留名
文呢?
正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞