【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
真係好L寫實
睇到我慶合合

會改良
真係好L寫實
睇到我慶合合

會改良

其實我讚緊個故
真係好好睇
覺得有少少睇緊銀魂既感覺
第64回 - 訓撚醒未呀?

「唉~~~」晨咁撚早邊鳩個係度喊驚呀?不過呢個時候我先岩岩返到屋企準備訓,因為我夜行生物最岩返夜班架啦。不過岩岩明明要殺一個,唔小心一次殺哂兩公婆,又要扣人工了

「唉乜鳩呀。 」我訓上Alice訓緊張床(其實係我張床),準備訓覺。我個人就唔多鐘意訓棺材,係Dio條癲佬先鐘意。有名你叫呀嘛Dio Dio,癲佬癲佬。

「我..發左個夢。」陰陽座話。佢而家暫住我地度,因為戶籍上佢應該已經死左。「唔知點解我開始分唔清現實同夢境。」

「你真係忽大左。係咪個腦開始打交呀?」我話。陰陽座個腦有三組DNA,分分鐘每一組有一個思想。當然無從查証,只係我既假設。

「唔係,今次呢個夢真係好真...我未試過咁樣。」陰陽座睇落唔多妥。

「唔得閒聽你講呀 。」我真係要訓了。

「我都發左個夢。」係地下既一pat野都出聲,果pat野係柒頭外星人黃大仙。佢平時個睡相真係好撚嘔心,會變左做一堆觸手。佢而家開始由觸手成形變返人。「今次係第一次...我係地球理應唔會發夢。」

「點解呀?」我反而對大仙講既野有d興趣。

「每個星球都會有自己既磁場配合星球上既生物……應該話,生物之可以生存,係因為適應到係呢個星球既磁場。而我外來人,明顯同地球磁場唔係好夾,而我既意識..只要我唔集中,經常會停止運作。」大仙話。下,咁撚恐怖? 唔怪得佢成日咁沉默啦,一落到地球果時都跳跳紮架嘛。

「但你而家發到夢,即係你開始適應地球啦喎,弓起你 。」我話。

「唔知呢。是撚但啦。」大仙話。呀屌佢,學哂我d口頭憚!!是鳩但是撚但係我成日講既野黎。「都係好事黎既。」

「屌,唔理你地啦。訓覺。收皮。」我合埋眼,準備發返個春夢。如果Alice訓哂我一定會要求佢一路幫我打飛機一路訓

「喂華仔!!」屋外面又一把聲。嘩屌比我訓陣都唔撚得咩??

劉龍又無啦啦行左入黎。佢羅住盒野。「我呀媽整左d『人紅』,你食唔食?」

「好喎正喎,試下伯母手勢先 。」咁又唔同講法啦,我即刻流哂口水。豬紅食得多,人紅就少食。我邊食邊講:「咁得閒呀唔洗返工咩?」

「阿哥間公司我返唔返都一樣姐。」劉龍話。哇屌你個有錢仔講埋d風涼話?我搵錢搵到成隻鬼咁,佢就返唔返都有錢收!

「唉咪喇,」我食埋舊人紅,抹一抹隻手。「我要訓喇,今晚仲要返工呀。」

「搞錯呀我一黎你就訓 。」劉龍話。

「你又訓囉,地下好多位呀自己搵個靚位訓。」我話。「一係你搵大仙玩喇,佢呢排學緊人類有咩名牌呀,你同佢交流下啦paul smith狗。」

Paul Smith 狗係劉龍另一個花名,因為佢成撚日係我呢個窮撚面前講d我買唔起既名牌野。我唔講咁多喇,訓個靚覺先!希望發夢見到馬小姐,比我玩返次夾腸先喇好嘛

眼前一白。

建築物好似畫出黎既卡通咁。騎騎呢呢。呢一刻,我係度等緊巴士。前面排有十個人咁上下,排到條隊歪撚哂。我揹住個黑色大書包,大到可以頂住後面條友。望望隻錶,七點三。唉,好眼訓。咦咪住,我變時變左身做女仔架?咁大對波既 ??

「...」我無講野。等到巴士黎左,我就慢慢行上巴士度。好條無o都八達通。唉不過是鳩但啦。
新章節會同「夢」有關
新章節會同「夢」有關

新章節會同「夢」有關

今晚要公司團年飯,早d出故
第65回 - 訓撚醒未呀?II

天色有點陰暗。我坐住呢個無乜生氣既巴士,到左唔知邊個站,我就好自然地落左車。我沿住一條向上既斜路度行,不斷行不斷行,都好似上唔到去咁。我心諗,我當時好危險,生命受到威脅...

突然間,有個人係側面走左出黎同我講:「入黎啦。」

入乜撚野黎呀無啦啦 !識你老鼠呀?不過我無講出聲,就跟左個人入左去度門入面。原來係一間學校。

所有事情來得好smooth,我都好自動波咁做所有事情。不過我好快就意識到..我發緊夢 !!

嘩,點解夢入面我係女仔黎呀 ??

因為呢個係你潛意識有女仔既部分。』有把聲話。呢把聲係我自己既聲黎,自問自答。係夢入面我會做左自己故事既旁白,又會引導成個故事走向。

哦,算數,就發下夢囉。

我行下行下,比個人叫停左我。呢個人好熟口面,係二十幾年前中學個訓導主任,林冧凜 ??

「喂你!校服唔合規格喎!裙太短!!」林冧凜個樣非常兇狠。「除衫!」

九唔搭八,裙太短點解要除衫呀 ?我即刻好嬲,不過二十幾年前我都無比佢罰過,仲好驚佢。於是我真係除左件衫,露出性感黑色Bra

林冧凜十分滿意,就話:「你上班房先啦,條裙留比我。」

天寒地凍要人著住胸圍底褲就上班房上堂,真仆街 !條裙一定比林冧凜羅去打飛機啦,不過我除左照做都無咩好搞架啦,唔通同佢開拖咩。

我上到班房。我開始認到呢一度,就係我間中學!!發夢就總係奇撚怪怪,我間中學摺左幾十年啦,竟然會比我係夢境見返佢。

d同學好多都唔識,或者唔撚記得。以前我係中學好細膽,成鳩日比人蝦。而其中一個蝦鳩我既人就係...咦佢入左黎喎。

呢個人好快咁放底左個書包,然後坐係度刨書。

「劉龍!!」我向住佢大叫。佢望一望我。

「做咩呀?」劉龍回應。呢個細個時候既佢仲係白痴仔咁既樣。

「係我,愛德華。」我指住自己。

「下?你咁早期已經識變性架啦咩?」劉龍笑笑口咁,真想打柒佢。「唔好玩變性啦,睇唔慣

呢句說話令我feel到,劉龍唔係夢入面既人,係發緊夢既人!

「你都發緊夢?」我清醒了,係夢入面清醒又真係幾奇怪既講法。「我覺得我發緊夢。」

呢個時候班房所有人望哂過黎。死喇,睇黎唔應該比人知我地發現到自己係夢境!呢一莫好似inception入面d橋段咁 。一大動作少少成個夢會停哂。

「低調d,低調d..」劉龍細細聲話。「點解你會係我個夢入面架?仲要唔撚著衫!」

「呢個問題我正想問你。你真係係地下訓左咩?」我話。

「咩呀?講乜呀 ,我有床唔訓點解會訓地下?」劉龍話。佢應該唔係係我訓覺果時都訓左先入到黎呢個夢境。嘩好複雜!

鐘聲響起,我地兩個好似比人定左格咁樣。

「好,上堂!!」有個人行左入班房。

「各位同學早晨。」一把不男不女既聲音傳來。佢原來係...陰陽座!!

第一次劉明

其實個故幾得意

不過出得慢同無咩人推

可惜
留名
訓導主任罰人除衫
第一次劉明

其實個故幾得意

不過出得慢同無咩人推

可惜

我已睇化
第一次劉明

其實個故幾得意

不過出得慢同無咩人推

可惜

我已睇化

化係出得慢定無人推?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞