【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
lm
幾時決戰夢之神
久等了各位 出文了
等83回 - 動物

「衝呀!!」

我去陰陽座衝埋去戰場之中。我睇得出每一個士兵都非常英勇,係咁黑媽媽既環境都可以咁打得分得清邊邊係自己人 。當然你會話拍緊戲,點會唔知邊個打邊個呀?不過唔知點解我搵唔到個cam係邊度

我不斷對刀光劍影左閃右避,始終著住裙又打住丁,要打仗有少少難度。「打到幾時呀喂 ?」

「打到導演叫cut囉!」陰陽座話。

不過佢都無得得戚咁耐,因為佢講完無幾耐,就已經慘叫一聲。「呀!!」

「叫乜春呀 」我又閃一下。

我回望過去,原來陰陽座比敵方一刀斬中隻腳。

「呀乜呀,拍戲姐嘛。」我走埋去扶佢起身。當然係用左手啦,右手打緊丁呀嘛。

「無理由,點解d道具斬埋黎咁痛既?」陰陽座話。我一望,原來佢右腳比人斬到流撚哂血!!!

「真係打緊仗呀!唔係拍緊戲呀白痴 !!」我即刻頓悟,立即就捉走陰陽座。由戰場度拖陰陽座走,其實都唔算難。只係佢又比人斬多兩刀咁解。

「哎也也也....」陰陽座係度伊蛙鬼叫。

「扮乜呀,你發緊夢咋痛咩呀。」我話。「唔洗咁入戲既 。」

我一講完,陰陽座就如夢初醒咁,由係地下典黎典去,即刻就企返起身。不過成身仍然流緊血。「係喎,唔痛啦喎。」

「行啦 。」

一個女僕(有丁),一個軍官,就係咁樣開始探險之旅。

「汪!汪!」距離戰場無幾遠,有隻黑色既狗向我地吠。

「哎喲~狗狗 。」我不自主地走埋去,睇黎呢個行動係角色自主決定,即係夢境既劇本寫好哂女僕會點樣做,唔係我個人決定。打rpg game係咁架啦,會有npc自己埋黎架嘛。

隻黑色既狗都有軍服 ,睇黎係其中一方軍隊養黎做特殊任務(即係送死)既軍犬。佢受左傷,行路一拐一拐。佢唔比我抱,反而仲走左去。

「佢想帶我地去一個地方。」我話。我吸血鬼有少少動物讀心能力的。

我同陰陽座跟住黑狗,終於見到目的地。動物主動向人類求救既目的,通常就只有一個。就係bb。

「哇,狗bb !!」我走埋去望下呢五隻訓哂覺既狗bb。勁可愛

「劉博士,你望下大狗 。」陰陽座話。

黑狗已經離開了

我望住黑狗,即刻就傷心到喊左出黎。呢一個強烈既感覺,唔係夢境入面既感覺咁簡單。我感覺到現實中訓緊覺既自己都喊緊。呢一刻,我有d質疑夢境既性質係乜野。虛幻既腦活動?定係純粹混亂既意識?單純簡單既圖像能夠令我傷心?

「我會照顧好幾隻狗bb 。」我同黑狗講。

==================================================
夜d有時間會出多回
第84回 - 夢世界黑科技

夢境入面既時間,突然一下子去到幾年後。

夢境其本上時間係亂黎,一下子就飛左幾年。頭先(幾年前)執到5隻狗狗,已經變成左成犬了 。每隻都有名,不過我已經唔記得佢地叫咩名了 。5隻狗狗而家就係呢一個白色既特殊實驗室度接受緊特殊訓練。

呢種訓練極之奇怪,但又先進同前衛。每隻狗狗都有一套外骨骼裝甲。外骨骼科技係呢幾年既新發明,設計意念係來自某d甲殼動物同昆蟲,例如蟹呢d有外層裝甲保護既動物,從而達到強化力量同保護肉體效果。而設計到出黎既結果,就係好似ironman咁。所以而家每隻狗狗都有一套suit。

不過狗狗就係狗狗。佢地一見到我就撲埋黎

但最奇怪既係,負責訓練既人係黃大仙

「你而家先online呀?蚊訓啦 !」我話。原定計劃之下,大仙本身應該係無限loop既夢入面,外星人暴雨果時落到黎的。睇黎delay太勁,下次佢訓覺果時要同佢講十句delay no more先訓。

大仙夢入面又似返人類,唔似外星人了。「我一online就係呢度等緊你地啦。我而家係軍事科技專家,生化系。幫動物訓練成為士兵呀。」

「訓咩練呀?士咩兵呀? 」我話。「又想搞我d狗狗?佢地老母已經係打仗死架啦喎

「唔好問我。我都係照上頭指令做咋。」大仙攤一攤手。上頭既意思,可以理解為夢既「劇本」。

由於大仙係外星人,但講野扮哂人類咁,於是兜巴星埋去,打到佢大字型咁訓左係地下。

講返我啦。而家既我,仍然係女仔,不過已經唔係著女僕衫了 。我知你地最關心既問題,就係我而家有無丁?呢個問題,我真係唔知啦,因為我無伸隻手入去摸下。不過唔係喎...諗諗下好似有,記憶中我成個夢都打緊飛機的

我望出窗口,發現呢個世界已經唔同哂。我望到草地上有個人係度放緊魚。咪住...魚竟然可以同人玩??我既意思係,魚可以係空氣中遊水,好似狗仔咁同人類互動

「喂! 左去佢後面篤佢背脊。我有一刻懷疑我係咪去左水底。

「全部係基因科技既功勞。」大仙話。「遲d,呢幾隻狗都會係新型基因科技既最先進產品。」

「你想搞我幾隻狗呀?」我捉住大仙。

「好快你就會了解到新型科技既力量
好得意

如夢初醒獸
lm
繼續早休息 明早出文
夢境依段好正
夢境依段好正

Agger
FF得嚟不失霸氣
亦都少左局限可以寫多d唔同嘅元素
好耐都冇試過操控夢入面嘅自己
第84回 - 奇異(果)世界

呢個夢好奇怪。同之前發既夢唔同,完全去左另一個世界咁。之前既夢似係回憶,而呢個夢真係有個極巨大既世界觀。動物改變,城巿改變。不過人類仍然係主導。咁,妖怪呢?仍然都係匿埋生活?

『夢,你可以理解為另一個世界。』我諗起伽樓達既一句說話。

我唯有咁樣相信,因為我用其它夢既講法就完全解釋唔到呢度發生既所有野點解可以咁真實。除左時間會無啦啦跳躍之外。等等先...時間跳躍?呢個咪係高級物種先有既一種能力?

「行啦。」萬J王—劉龍話。佢一身旅行裝,行係我前面。我已經唔知點解去到一個火車站前面。

「睇下風景先啦。」我話。由火車站出到地面,唔係商場呢d消費主義既地方,而係一片樹林,非常舒適既樹林,可以望到遠處海洋既海平線,而且準備緊日落。

而最奇怪既係,一係架空路軌正係我地頭頂上,而係路軌上既全部係現實中既汽車。Benz,寶馬,Toyota,你數得出既牌子都有,甚至係一d古董甲蟲車。五顏六色,全部倒轉痴係路軌上,唔郁。

「歷史既痕跡。」劉龍話。佢比我更加早online係呢個時空之中,所以對呢度好熟悉。或者話佢迷失左係呢一度。「呢個世界好好,行環保,動物利益行先。人類開始同其它生物追求共存而唔係支配。舊世代既工具,全部廢棄哂了。」

劉龍即席坐底係地下野餐。佢指住頭頂上面既廢棄車。「有架係我老豆既,睇下車牌,GRXXX。」

「係幾有特色既。」我坐底係地下既席上,望住上面既車群。但點解要倒轉咁痴住呢?唔驚跌咩

「有時我會諗,如果呢世都可以留係呢度就好囉。」劉龍話。

「呢個世界真係咁美好咩? 」我問。

劉龍好歎咁攤左係地下。「完全唔想走。你諗下,返到現實又要搵錢,為五斗米折腰?你睇下你以前做吸血鬼果時日日夜媽媽出去殺人,好過癮咩?」劉龍話。

「係好辛苦呀,不過全香港人都係咁架啦。」我話。

「全部人都咁做唔代表件事係正確。」劉龍話。「除左工作,你睇香港既政治問題?社會撕裂,政府不斷強姦巿民,剝奪語言文化。呢個香港已經唔係百幾二百年前咁安居樂業既地方啦。我地龍一族如果唔係一早有資產係度,死哂架啦。你而家黎到又有得做女仔,做返男仔又得,又唔洗殺人,幾好呀。」

「咪住先,你呢個講法有d奇怪。點解大仙會幫動物訓練做軍事武器?講到呢度咁烏托邦,我地既敵人係邊個?」

「呢個係假想敵姐 。」劉龍望住天空。「幾好既世界都需要軍備。」

「但假係敵想邊個 。」我問。

劉龍認真起上黎:「夢之神,摩耳甫斯。就連我既萬J攻擊都勃唔起佢。
劉龍認真起上黎:「夢之神,摩耳甫斯。就連我既萬J攻擊都勃唔起佢。 」

得罪方丈休想逃

補圖
Live左~
故仔好跳躍,好難捉摸
Live左~
故仔好跳躍,好難捉摸

夢係咁架嘛亂跳
夢篇仲有幾長
夢篇仲有幾長

黎多三四集上下
之後就到終章
夢篇仲有幾長

黎多三四集上下
之後就到終章

咁快終章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞