【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
今日夜返無文,所以尋日出左,明天繼續
明晚都要食飯,會朝早出

呢個喎

禁去近個名無文咩?

無啊,想睇番你以前d故
我啱啱睇番cafe女僕個故,好似同我以前睇既有少少唔同左,我記得以前piers好似又識變身,巨龍又識進化,又復活

我有無記錯?
我啱啱睇番cafe女僕個故,好似同我以前睇既有少少唔同左,我記得以前piers好似又識變身,巨龍又識進化,又復活

我有無記錯?

cut左去第二部劇情 重制過不過未得閒作
明晚都要食飯,會朝早出

飯局多到……
偽毒華

車會食飯今晚
明晚都要食飯,會朝早出

呢個喎

禁去近個名無文咩?

無啊,想睇番你以前d故

等我研究下先今晚

禁去近個名無文咩?

無啊,想睇番你以前d故

等我研究下先今晚

出文呀
明晚都要食飯,會朝早出

飯局多到……
偽毒華

車會食飯今晚

車會?
揸咩車,華少

禁去近個名無文咩?

無啊,想睇番你以前d故

等我研究下先今晚

出文呀

今朝咪出左
明晚都要食飯,會朝早出

飯局多到……
偽毒華

車會食飯今晚

車會?
揸咩車,華少

4x4

等我研究下先今晚

出文呀

今朝咪出左

唔夠呀 再出呀屌

車會食飯今晚

車會?
揸咩車,華少

4x4

咁撚man
今日有文?
今日有文?

第71回 - 夢之神

「陰陽座,出黎!! 」已經回到現實我對住個咪大叫。

我已經踩左上陰陽座教果間中學度,係教員室門口叫佢出黎,搞到周圍d老師個個都望住我。呢個時候佢返緊佢份工—中學老師。

「劉博士..咁岩呀... 」陰陽座一路快步行出黎一路用佢條隨身攜帶既手巾仔係度抹汗。

「做咩咁緊張呀?我個樣又唔同左咩? 」我話。

「唔係唔係...

「我問你頭先係我個夢度搞乜鬼呀?做最終boss喎! 」我指住佢話。我隨時可以用吸血鬼能力搞鳩佢。

「我咩都唔知架..我以為尋晚發夢咋! 」陰陽座話。「點知你地都入到去。」

「咩呀,尋晚?我岩岩先發完個夢訓醒咋喎! 」我半信半疑。

「我今朝己經想同你講架啦,不過見你又岩岩收工無發過夢咁。

「..算你啦。咪再係夢度搞鳩我呀話你聽呀。」我教訓完陰陽座又再次飄走左。我真係仁慈,雖然其實佢係個夢度都其實無做過d咩衰野 我都係是但搵個原因屌柒佢姐。

不過話返轉頭,夢呢樣野真係好奇怪。原來可以現實中唔係同一個時間點發生?然後係夢入面同一個時間點匯合?根據佢地既資訊,劉龍同陰陽座都係尋晚發夢,而我就delay左。

我開始對夢呢樣野展開調查。係圖書館同網上面都搵到不少資料,有人話,夢只係回憶既碎片,無乜實際意義。有人話,夢係預知未來既畫面,所以人類會有deja vu事件出現(似曾相識的感覺)。而我最有興趣既係...有人話夢係接通平行世界既橋樑。

「電影...你的名字。」我上網查資料時搵到一套近排好紅既電影。「男女主角身體交換...同我有d似,不過完全唔係果回事 。否決。」

而又有人認為,夢境只係一般人類唯一能夠離開「母體」既時間。「母體」即係我地而家所生存既世界,只不過係一個一路run緊既程式。當人類意識到自己原來只係程式既一部分,就等同於打緊LOL果時入面個角色知道自己只係角色一樣咁撚大件事。所以人工智能到今時今日都未能夠實現,因為一旦人工智能意識到自己只係人工智能...後果就麻煩了。

除左有人覺得現實只遊戲,夢境先至係真實之外,亦都有人覺得夢世界先係遊樂場。「清醒夢進人教學」就係一個教人點樣玩呢個「無得save遊戲」既文章。睇下睇下,我搵到d好有趣既野...

「美夢神,克雷色利亞(Cresselia)..以薄紗般的羽毛散發著光芒翱翔於天際,被稱為新月的化身,可以治愈噩夢。」

哦~呢個似乎幾有趣。羽毛..我係夢入面有無見過呢。

我繼續click資料。

「噩夢神....達克萊伊(Darkrai)...據說只在無月之夜出現,使人類入睡並遭受噩夢。」

原來發夢都同月球有關 ?Sailor Moon?我好似發現在新大陸咁,面都青哂。估唔到我做左吸血鬼咁耐,以為自己乜鬼怪都見過哂,但竟然搵到某一種神既資料!不過雖然我面青青,不過我仍然要繼續搵資料。

「希臘神話中的夢之神,[img]摩耳甫斯[/img]。能夠變形成唔同人既樣出現係夢境之中。」

呢個似乎有d似我個情況...
第71回 - 夢之神

「陰陽座,出黎!! 」已經回到現實我對住個咪大叫。

我已經踩左上陰陽座教果間中學度,係教員室門口叫佢出黎,搞到周圍d老師個個都望住我。呢個時候佢返緊佢份工—中學老師。

「劉博士..咁岩呀... 」陰陽座一路快步行出黎一路用佢條隨身攜帶既手巾仔係度抹汗。

「做咩咁緊張呀?我個樣又唔同左咩? 」我話。

「唔係唔係...

「我問你頭先係我個夢度搞乜鬼呀?做最終boss喎! 」我指住佢話。我隨時可以用吸血鬼能力搞鳩佢。

「我咩都唔知架..我以為尋晚發夢咋! 」陰陽座話。「點知你地都入到去。」

「咩呀,尋晚?我岩岩先發完個夢訓醒咋喎! 」我半信半疑。

「我今朝己經想同你講架啦,不過見你又岩岩收工無發過夢咁。

「..算你啦。咪再係夢度搞鳩我呀話你聽呀。」我教訓完陰陽座又再次飄走左。我真係仁慈,雖然其實佢係個夢度都其實無做過d咩衰野 我都係是但搵個原因屌柒佢姐。

不過話返轉頭,夢呢樣野真係好奇怪。原來可以現實中唔係同一個時間點發生?然後係夢入面同一個時間點匯合?根據佢地既資訊,劉龍同陰陽座都係尋晚發夢,而我就delay左。

我開始對夢呢樣野展開調查。係圖書館同網上面都搵到不少資料,有人話,夢只係回憶既碎片,無乜實際意義。有人話,夢係預知未來既畫面,所以人類會有deja vu事件出現(似曾相識的感覺)。而我最有興趣既係...有人話夢係接通平行世界既橋樑。

「電影...你的名字。」我上網查資料時搵到一套近排好紅既電影。「男女主角身體交換...同我有d似,不過完全唔係果回事 。否決。」

而又有人認為,夢境只係一般人類唯一能夠離開「母體」既時間。「母體」即係我地而家所生存既世界,只不過係一個一路run緊既程式。當人類意識到自己原來只係程式既一部分,就等同於打緊LOL果時入面個角色知道自己只係角色一樣咁撚大件事。所以人工智能到今時今日都未能夠實現,因為一旦人工智能意識到自己只係人工智能...後果就麻煩了。

除左有人覺得現實只遊戲,夢境先至係真實之外,亦都有人覺得夢世界先係遊樂場。「清醒夢進人教學」就係一個教人點樣玩呢個「無得save遊戲」既文章。睇下睇下,我搵到d好有趣既野...

「美夢神,克雷色利亞(Cresselia)..以薄紗般的羽毛散發著光芒翱翔於天際,被稱為新月的化身,可以治愈噩夢。」

哦~呢個似乎幾有趣。羽毛..我係夢入面有無見過呢。

我繼續click資料。

「噩夢神....達克萊伊(Darkrai)...據說只在無月之夜出現,使人類入睡並遭受噩夢。」

原來發夢都同月球有關 ?Sailor Moon?我好似發現在新大陸咁,面都青哂。估唔到我做左吸血鬼咁耐,以為自己乜鬼怪都見過哂,但竟然搵到某一種神既資料!不過雖然我面青青,不過我仍然要繼續搵資料。

「希臘神話中的夢之神,摩耳甫斯。能夠變形成唔同人既樣出現係夢境之中。」

呢個似乎有d似我個情況...

負皮我意義何在
負皮我意義何在

叫你一日岀多尐3,應該係
負皮我意義何在

叫你一日岀多尐,應該係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞