【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
無厘頭得嚟好正

anger
好睇,support
今日篇文寫得唔多滿意,聽日先出

咁聽日會唔會加更

咁聽日會唔會加更

咁聽日會唔會加更

LM
我仲想講新年要請假 新年作故唔方便
第74回 - 被困夢世界

「我地..被困 。」我話。呢一刻,真係爭在無煙食,如果唔係都叫做瀟灑返一回。

「真谷氣。」劉龍話。佢個人無乜脾氣的,嬲都好少講粗口,最多只會講「屌你」。

登登登---

自帶西部BGM既人又入黎了。唔洗講,又係愛CK魔人啦

「Hi,」愛CK魔人走黎同我講。睇黎我係呢個夢入面同佢係好朋友黎。「你知唔知,我決定要殺死星期一。全世界既人都中左星期一病毒。」

「得啦得啦我唔想聽你講你d gag。我已經知你想搞咩gag 。」我話。雖然佢都係現實世界入黎既人,但我無諗過叫醒佢。

因為有時發夢,總好過要面對現實。

「點解呀!!」愛CK魔人大叫。「我有皮膚癌架!!」

「變岩石呀嘛,你講過。 」我話。

愛CK魔人:「

呢一日既學校生活,好混亂地過左。又或者話,鏡頭一跳就去左放學之後。因為夢境就係咁撚古怪。不過事實係,就係我地仍然都出唔到呢個夢境。

「唉,到底呢個世界係咪得我地係清醒架?」劉龍揹住佢個大書包。

「不如咁。反正我都都發緊夢,不過試下玩盡d? 」我話。當然我仲未知道咁做係非常非常不智的。

「其實係夢入面做乜都得。我以前試過。當你知道自己發緊夢果時,你就可以無限FF。睇住我。」我話。

我合埋眼,幻想自己變成心目中果種吸血鬼既理想形態。做左吸血鬼知知,原來吸血鬼唔係電影同傳說咁型,吸血鬼其實只係人類既強化版

「呃..呃...呃!!」我非常痛苦。因為係呢個世界改變身體,唔係改變原子結構咁簡單,而係要由身體生出黎!!我感覺到口腔生出吸血鬼牙頂住我個嘴,然後雙眼非常痛,因為我命令雙瞳變成紅色。而背部都異常劇痛,因為一對血紅色,由血管同新生肩胛骨延長生出既惡魔翼由我背部爆左出黎​。當然只係夢境入面既真實。

「...你又想做吸血鬼呀?」劉龍話。佢似乎唔想係夢世界做龍。

「睇野啦」劉龍集中精神,變左個頭盔出黎。「我防止陰陽座進入我個腦。

「但陰陽座都封左神啦 。」我話。

「..」劉龍無聲出。

夢中華仔(女)

萬J王

新年休息就係要黎作故同追故架 去旅行都會追你故
好睇留名
第75回 - 被困夢世界II

「竹旬妹同學!企係度!!」後面有個死矮仔追住我,原來係訓導主任林林林 !!「你今日要去我屋企留堂!!」

「痴撚線 。」我即刻話。「走啦你!留你老尾呀!

我同劉龍打左個眼色,同佢講:「快d走呀我地。」

「跑定飛呀?」劉龍問。

「妖,坐車啦!」我係我地正前方,以FF方法變左部車出黎。係一架紫色四驅車。「男人要座4x4先得!!

我同劉龍上左車,得對翼頂住,所以我開唔到車,唯有用念力開車啦 !!「哈哈!追我呀柒頭。」

「喂但我覺得其實我地唔需要搭車 」劉龍話。

雖然車行得實快過林sir,不過我地好快就發現到,就算我地係夢境有能力可以終極FF,都唔應該咁做的。因為成個夢境停止左,完全freeze哂。而最恐怖既係,行人唔係因為時間停頓而被強制整停,而係放底哂手上既工作,只係望住我地兩個完全唔郁!!

「呀..係咪玩得太過份呢。」我話。

「取消所有超能力啦。 」劉龍話。

於是,我又由吸血鬼變返做天刻汗。而劉龍就無左個頭盔。

------------------------------------------------------

「屌,而家漫無目的呀,你話點喇。」我怪責劉龍。

「你都傻既,再咁玩法成個夢都無得繼續呀。要守規矩先得架嘛! 」劉龍話。

「夢黎之嘛是但啦。 」我回應。

『你點知道,呢個係夢唔係現實?』旁白又出聲。係夢入面唔知點解有時會有個旁白。呢句說話好似聽過。

我同劉龍係呢個持續左兩個鐘既黃昏,行左去一個後巷。諗住後巷可能會有d秘密道具..掛。

「嘰嘰----」垃圾筒傳出唔知乜鬼野叫聲。把聲好熟。

「死ぬ!!」劉龍嚇到講左句日文。佢視日本為自己個故鄉的。但佢明明係龍

「嘰嘰!!」一隻黑影彈左出黎!!

你就想
新年成屋都係人點作故呀

紫色四驅車,Compensator

終極吸血鬼mode

你就想
新年成屋都係人點作故呀

將佢地加哂入個夢度搞屎棍

你就想
新年成屋都係人點作故呀

你就想
新年成屋都係人點作故呀

嘰嘰

你就想
新年成屋都係人點作故呀

嘰嘰

作者是沒有假期的
不過無所謂啦 難得有假
充完電記得繼續寫文啊衰仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞