【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
我記得係高登都有睇過 但唔止咁少架喎

佢慢慢po返 進度唔同
留名
第12回 - 撚樣外星人IV

「下?乜你地都唔係人類黎架?」被我打柒後的一字眉外星人話。「我仲以為你地食得架添。」

屌佢老味呀..識講廣東話既話,頭先係度扮怪物嘰嘰嘰嘰咁嘰乜春呀?仲搞到我出左招大絕。

我一手掉走個死人頭,痛到佢「呀」左聲。

呢隻外星人,身體構造係類似水蛭既東西,非常柔軟但同時又好堅硬。雖一既弱點係怕鹽,或者刺激性既野直接接觸到佢既皮膚表面。所以我剛才既手汗會起到咁大作用。

劉龍走埋去個死人頭度,伸隻手出黎:「你好,我係龍人,叫劉龍。」

人地隻外星人識唔識同你握手呀?以為你郁佢呀!佢d觸手一睇就知有毒啦。

「你好。」

一字眉外星人同龍人握手。點會咁架!!

仲將d觸手重組返變左人類既身體形狀,人形外星人出世了!!
第13回 - 撚樣外星人V

呢隻外星人真係好撚煩。

隻勁野話佢隻飛船跌勁爆左,所以要搵地方收留佢。佢仲問我地,呢度D人拜開咩神喎?我咪隨口講話黃大仙囉。於是條柒頭話幫自己就改個地球名叫黃大仙喎。我屌呀?你咁樣用人地個名比人屌鳩柒你啦下嘛?識唔向左走向右走識人類既尊重呀?

不過算啦,我都唔係人類了。

「Oh..歡迎你呀大仙!」大佬Dio用佢既鬼佬式廣東話話。「我地好少見alien呀,真係辛會囉。」

「華仔..佢講咩?」大仙問我。

「廣東話囉,加少少英文。」我真係唔想理呢隻核突野。呢隻大仙黎自唔知邊太陽系鬼度個小星球,近木星既,記得得咩名啦,不過佢講過。仲話佢個星球充滿住苯(Benzene)呢種氣體碳氫化合物。佢黎地球旅行,不過明顯地用埋d次貨飛船,過關果時衝左閘直飛地球。好快就有人黎捉佢非法入境架啦,我肯定

「教我英文啦?」大仙話。

「戇鳩,英文係咪應該叫DHL教你呀 ? 」我話。DHL係Dio全名既簡寫,Dio Harry Lincoln。所以佢港名又叫林生,林肯先生。

「華仔,羅包血比客人飲下啦。」Dio話。呢隻一字眉大仙呢,因為結構係類似地球既水蛭,全身一定係滑散散,痴立立的,而水蛭又係要吸血的,即係又多個人爭食

「唔得啦,我果幾包處女血慢慢食架!你叫條友自己捉隻貓啜血啦。」我話。貓血係吸血鬼唔飲得的,因為貓同我地好fd,大家都陰氣好重。

「唉,你咁對客人咖?」Dio話。於是Dio羅左包橙汁比大仙飲。

「yo大仙,不如過幾日Halloween Party我地一齊去囉?有外星人係度一定好玩好多啦??」Dio話。
Halloween Party,當然就唔係人類講果d咁naive既party啦。10月31號係我地呢d鬼怪可以名正言順行出街既日子。當然啦,係講緊實體鬼怪,真係無肉身果d中國鬼就農曆7月先出到黎。

每年既香港鬼怪聚會,就會係10月31號老蘭唔知邊間club既樓上搞。非常之熱鬧,因為全香港基本上乜鬼都可以係果度見到,同時亦都係係識朋友既好時機。而每次既party都係一樣,總會有好多煩膠鬼怪會出黎。

「喂!華Dee!」即刻有似友拍我個頭。唔洗講又係條Seven Head殭屍文傑。

「搞乜鳩呀你? 」我即刻露出吸血鬼牙。要開拖我實夠打,因為文傑只係隻瘦猛猛既殭屍仔。

「你咪亂黎呀,呢度好.多.殭.屍.架!」文傑係度也文也武,佢身後面就有個超級大肥佬殭屍肥峰。

『屌你老母叫埋況天佑出黎呀笨。 』我心諗。

雖然話每年呢個party,都係班鬼出黎玩既機會。而對我黎講,唉..只係搵工既好機會。鬼叫做殺手單野仲未通知我返工咩。

「喂有無工介紹呀?」我周圍問人。

「有,廚師岩唔岩?」一隻嘴趙緊野既肥佬話。佢係食屍鬼黎。「處理死屍一流工作,除左底新仲有佣金,一條屍收幾百架。」

「..唔洗喇唔該,我最怕熱。」我話。搬死屍代表住一定會流汗。而好多時食屍鬼食開果d屍都唔係一件過,都係會一路搬一路跌咁d野的。

「警察啦?請緊人喎!」呢隻係另一隻鬼怪,屎忽鬼。佢同人類無異,不過都比人當係鬼怪唔當人架啦。「你知喇警察人工高福利好有得亂打人。」

「你玩野呀?日光日白我做唔到架! 」我對屎忽鬼大喝。呢度基本上個個行過都會鬧下隻屎忽鬼。

「喂,有無工介紹?」我又周圍問人。

「..What?」有個靚女轉身望住我。喂等陣先...嗚呀.....咁靚既?

Halloween Party,當然就唔係人類講果d咁naive既party啦。10月31號係我地呢d鬼怪可以名正言順行出街既日子。當然啦,係講緊實體鬼怪,真係無肉身果d中國鬼就農曆7月先出到黎。

每年既香港鬼怪聚會,就會係10月31號老蘭唔知邊間club既樓上搞。非常之熱鬧,因為全香港基本上乜鬼都可以係果度見到,同時亦都係係識朋友既好時機。而每次既party都係一樣,總會有好多煩膠鬼怪會出黎。

「喂!華Dee!」即刻有似友拍我個頭。唔洗講又係條Seven Head殭屍文傑。

「搞乜鳩呀你? 」我即刻露出吸血鬼牙。要開拖我實夠打,因為文傑只係隻瘦猛猛既殭屍仔。

「你咪亂黎呀,呢度好.多.殭.屍.架!」文傑係度也文也武,佢身後面就有個超級大肥佬殭屍肥峰。

雖然話每年呢個party,都係班鬼出黎玩既機會。而對我黎講,唉..只係搵工既好機會。鬼叫做殺手單野仲未通知我返工咩。

「有,廚師岩唔岩?」一隻嘴趙緊野既肥佬話。佢係食屍鬼黎。「處理死屍一流工作,除左底新仲有佣金,一條屍收幾百架。」

「..唔洗喇唔該,我最怕熱。」我話。搬死屍代表住一定會流汗。而好多時食屍鬼食開果d屍都唔係一件過,都係會一路搬一路跌咁d野的。

「警察啦?請緊人喎!」呢隻係另一隻鬼怪,屎忽鬼。佢同人類無異,不過都比人當係鬼怪唔當人架啦。「你知喇警察人工高福利好有得亂打人。」

「你玩野呀?日光日白我做唔到架! 」我對屎忽鬼大喝。呢度基本上個個行過都會鬧下隻屎忽鬼。

「..What?」有個靚女轉身望住我。喂等陣先...嗚呀.....咁靚既?

第14回 - Halloween 殺人事件

「喂!華Dee!」即刻有似友拍我個頭。唔洗講又係條柒頭​殭屍文傑。

係到扮有多好文
第15回 - Halloween 殺人事件II

嗚呀....咁靚女既??打扮成小丑女、擁有大大既雙眼、可憐既表情既靚女,仲有達到D Cup既美乳!! 佢令我呢個吸血鬼好耐無既心跳感覺重新返黎啦!!

「..What? Sorry I do not speak Cantonese.」個靚女回答我。

我眼甘甘咁望住佢條頸。「Ya... I just say....抗呢之娃。」

靚女即刻笑左出黎。我無估錯,佢係日本妹黎!

「You are Japanese?」靚女話。

「No. Hong Kong Vampire.」我向靚女伸出手。估唔到日本妹竟然可以講到些少英文。「Nice to meet you.」

「You hand is cold...」靚女話。

「yes because i am cool. 」我話。但我已經即刻感受到,呢個女仔並唔係鬼怪,係人類!

「Andy Lau.」我話。

「Alice Yamasaki」靚女微笑。

「Oh we are both A. 」我話。「Hey girl, who bounce you here?」

「She's my friend. 」Alice同我介紹,佢身邊呢一個..應該係一隻..女巫。「She's Hermione(妙麗).」

第17回 - Halloween 殺人事件IV

「嗚呀...嗚呀....」Alice佢跪左係度,含住我既巨龍,不斷咁吸啜。搞到我都不由自主地發出「呀呀」聲。

呢一度係老蘭clubbing例牌比人偷拍,窄到無人有既廁所。著住小丑女裝既Alice,豪不介意自己是人類既身份,不斷地用口服侍我。

我就快比佢吹爆,於是我捉起Alice,「我好耐無遇過好似你咁正既女仔...

Alice雙手仍然不離開巨龍,不斷地幫我打飛機。我推Alice轉身,用巨龍磨擦她的小屁股。

用力吸住Alice後頸的香氣,巨龍更加起勁。輕輕地無套插入Alice,令Alice發出日本妹獨有的淫叫聲!!

....
....本來應該如此的。

「沙啦沙啦...」數不盡的血液滴在地上。再過幾分鐘,鮮血即將流盡,鮮血的主人離死亡不遠了。

「唔...」我合上雙眼,感受這個淒美的畫面,血腥味對我黎講係最香既味道。「無野比噴出鮮血既人類更加靚。」

咪..咪住!!我搞錯左少少野,Alice唔係食物,係應該用黎扑野既!!!唉,呢排殺得人多,一時tune唔返個mode。拿拿聲救返Alice先得!!

「屌!」我回過神來,驚呼一聲。立刻用口含住佢頸部位置,唔比鮮血狂噴(順便可以飲幾啖)。呢個情況我唔可以行出露台,因為露台同另一個廳打通,可能有人類係度!

睇黎Alice已經死得。而家失血咁多,我一時之間都唔知邊度搵血返黎比佢輸 。

一定係個死巫婆妙麗!!我由傷口度已經食到一陣鵝膏蕈堿毒藥味。鵝膏蕈堿係女巫專用黎毒殺人用既藥!睇黎Alice就算輸得切血,都未必解得到毒。真係損人不利己!死仆街黎!難得我食到日本妹!!正好樣!!一世做巫婆啦你!!

「問世間情是何物,直教生死相許... 」我一路吸血,一路唸。

唉,點解!!點解我咁命苦呢?工又無,女又無,外星人就有隻,係度出跟入。

係喎!外星人!! 佢有無方法救得返個女仔呢?

不過其實我都有方法既.. 變佢做吸血鬼咪得。不過我又唔想..

「大仙!大仙!」我大叫。

「Yes sir~」大仙好似條蛇咁鼠左埋黎。哈條友,識講英文喎而家?

「喂拿,而家咁樣。呢條女呢岩岩流左好多血,休克緊就死啦。你有無方法救佢先?無我就送佢去醫院啦!」我話。

「哦~叫佢自我復原咪得囉。」大仙話。

我一巴車埋去。「人類邊有得自我復原呀?

大仙一d都唔痛,因為佢軟體生物來的。「好簡單啦,我幫佢做個小手術,幫佢加入自我復原基因,咁就好快好返啦?」

「搞幾耐架?」我唔多信佢識做咁複雜既手術。同埋做得黎點解唔幫佢縫針仲好啦?

「10秒。」大仙學哂Dio果黎鬼佬腔講野,好煩。

「係就快,唔好兩頭望。」我單手將就死既Alice遞比大仙。不過Alice已經比我吸左大半血了。
第18回 - 邪惡派對

「你咁簡單就將人體所有細胞既基因重新編碼?」我對大仙話。呢一種能力,我地吸血鬼都做唔到。大仙即係果隻騎呢外星人呀。

「哦,好簡單架咋。我只係以真渦蟲既編碼做參考,係呢個女仔既DNA相應位置啟動返果個基因,從而啟動自我修復能力。」大仙飲緊杯Bloody Mary。真係人血整的。

「Hi...」我承認我輸左比外星科技。

「各位!!各位~~」大台開始有宣布。「多謝你地黎到鬼怪Halloween 同鄉會!!大家盡情識朋友!!放心啦各位龍人,我今晚唔會食你地...住!!呵呵呵~~

講緊野果條友,叫做伽樓達,係香港最大勢力既陀地,又叫做金翅鳥。高登仔會鐘意叫做金翅Hi Hi鳥。好易認,成日會著住件好係皮草咁既野,全部羽毛黎的。同埋戴住個雀仔面具。不過d從羽毛衫唔係衫黎,係佢自己d毛。

你地咪以為金翅鳥只係雀仔,其實大鵬金翅鳥既真正形態,張開對翼之後比大帽山更大!不過佢地平時生存既次元唔同,所以人類唔會見到成天都係金翅鳥。佢地既食物係龍,專捉龍黎食。估唔到呢?不過自從幾千年前,佛祖感化左佢之後,佢地都無特別捉d龍黎食,轉左行食齋。不過少數衝突呢,唔多唔少都有d既。佢岩岩就係度挑釁緊龍啦,嚴重傷害緊民族感情。

而要數到香港第2大勢力,唔撚洗多講啦,就係一日到黑都講耶穌點點點,又成日講住666果班魔鬼。

「黎啦,飲返杯啦?」撒旦娜話。

魔鬼既首領係撒旦。呢個係聖經故事。而現實係...一個叫做撒旦娜既女性黎的 「魔鬼身材」呢個成語,就係佢度黎啦。

不過靚還靚,佢地仍然成日拉人入會架喎 。魔鬼基本上係妖魔鬼怪界既煩膠黎,又話咩加入魔鬼隊啦好好呀之類好多著數呀,賺快錢呀咁。我呸,其實即係大耳隆!!

呃人話好多著數有蛇羹食有月餅食有齋食,係呀無錯既,不過之後食左佢d野之後,埋單條數好向左走向右走貴呢!不過算,我吸血鬼仔同佢河水不犯井水。老實講,魔鬼呢班友仔有時仲好照我地呢班外國鬼添。而撒旦娜都唔係人類電影中咁恐怖,只係係識法術,變乜都得,有時會變蛇閃去你耳仔邊同你講鬼故,有時變做無眼怪物嚇勁死人。不過平時狀態既佢,只不過係柯南入面既黑衣人咁款。

呢個Party,兩大勢力都有係度。你睇下,撒旦娜同伽樓達兩個係度鬥緊跳舞,哈哈哈

「華仔..」Alice飲左成八杯酒,補充返少少水份,不過好醉。「點解咁嘈既?」

「你黎左老蘭呀嘛點會唔嘈呀? 」我話。「不如我地走囉?今晚好危險架。 」

「唔好啦,我戴左貓耳,d鬼傷唔到我架。 」Alice傻笑話。睇黎佢真係唔知佢頭先已經死過一次。

「好,咁你聽我講喎,今晚你見到既所有野都係一場戲黎,唔係真既。」我使出石修催眠術。
人物介紹:(圖片純屬鳩搵,無版權)

華仔/愛德華/劉德華
主角,香港吸血鬼一隻,人類年齡46歲。20年前被鬼佬變成左吸血鬼。喜歡處女血。

劉龍/流膿/劉好龍/劉龍馬
華仔的好朋友。有錢仔,真身是龍,喜歡食人肉同英國、日本名牌產品。

黃大仙/大仙/撚樣外星人。
華仔同劉龍執返黎的戇鳩外星人。頭部係成龍咁款的人頭,身體係一堆觸手,比較接近地球上既水蛭。雖然係衝閘黎地球的,不過仍然帶住好強既外星科技,可以輕易改變人類DNA。喜歡吸血。
因為水蛭太向左走向右走嘔心,所以搵張pokemon頂住先。

Alice Yamasaki
被巫婆捉走準備殺死既日本人類,比華仔執死雞執返黎的。由於已被巫婆落毒及放血,所以已經被大仙改造成為有無限再生能力既超強人類!!喜歡Hello Kitty。

Dio/Hi/Dio Harry Lincoln/林先生/林生/林肯先生
將華仔變成吸血鬼的鬼佬,原因只係吸醉酒。幾好脾氣的,喜歡收留不同生物、狂吸人血。

伽樓達
在香港地膽妖怪中最強大一族「伽樓羅」既boss。真身為鳳/金翅鳥。喜歡打爆機。

撒旦娜
在香港地膽妖怪中第二把交椅,外國勢力,「魔鬼」一族既boss。雖然作惡多端,成日講大話呃鳩人,不過對人都唔差,而且幾靚女。

戇鳩機械人/FXXK - 1NG Y0 U號機/ 忽腰
人類製造出既女機械人,資料不詳。

Rose
殺手公司既女殺手。

天使
最煩膠的生物,個樣都古古怪怪,唔是人型的。但亦都非常之高等級,最接近「神」的生命體。

頭盔:圖片來源,全部上網鳩搵。
人物介紹:(圖片純屬鳩搵,無版權)

華仔/愛德華/劉德華
主角,香港吸血鬼一隻,人類年齡46歲。20年前被鬼佬變成左吸血鬼。喜歡處女血。

劉龍/流膿/劉好龍/劉龍馬
華仔的好朋友。有錢仔,真身是龍,喜歡食人肉同英國、日本名牌產品。

黃大仙/大仙/撚樣外星人。
華仔同劉龍執返黎的戇鳩外星人。頭部係成龍咁款的人頭,身體係一堆觸手,比較接近地球上既水蛭。雖然係衝閘黎地球的,不過仍然帶住好強既外星科技,可以輕易改變人類DNA。喜歡吸血。
因為水蛭太向左走向右走嘔心,所以搵張pokemon頂住先。

Alice Yamasaki
被巫婆捉走準備殺死既日本人類,比華仔執死雞執返黎的。由於已被巫婆落毒及放血,所以已經被大仙改造成為有無限再生能力既超強人類!!喜歡Hello Kitty。

Dio/Hi/Dio Harry Lincoln/林先生/林生/林肯先生
將華仔變成吸血鬼的鬼佬,原因只係吸醉酒。幾好脾氣的,喜歡收留不同生物、狂吸人血。

伽樓達
在香港地膽妖怪中最強大一族「伽樓羅」既boss。真身為鳳/金翅鳥。喜歡打爆機。

撒旦娜
在香港地膽妖怪中第二把交椅,外國勢力,「魔鬼」一族既boss。雖然作惡多端,成日講大話呃鳩人,不過對人都唔差,而且幾靚女。

戇鳩機械人/FXXK - 1NG Y0 U號機/ 忽腰
人類製造出既女機械人,資料不詳。

Rose
殺手公司既女殺手。

天使
最煩膠的生物,個樣都古古怪怪,唔是人型的。但亦都非常之高等級,最接近「神」的生命體。

頭盔:圖片來源,全部上網鳩搵。
天璣鑑朱長勝 名已留
第19回 - 邪惡派對II

「各位,由於呢撒旦娜個傻仔已經輸左!所以今晚全部我既!!」伽樓達羅起支咪大叫,全場進入極興奮狀態。因為我地食既東西,有一半以上來自人類。食人唔洗埋單,係一件好開心既事黎。不過都唔出奇呀,年年係伽樓達贏架啦!

「嗚嗚嗚~」撒旦她跪係地下喊緊。唔知佢會唔會好似上年咁,無啦啦派D食剩既月餅呃d乜都唔識鬼怪入會呢?

本來,整個會場氣氛十分高漲!睇黎都差唔多到重頭戲架喇!點知...

「停止任何活動!!」一班白色衫既人衝左入黎,開哂燈。唉Hi,又係咁呀?

大波Alice問:「邊個黎左?咩人黎架?

我係Alice耳仔邊吹一口氣,挑逗一下呢個岩岩死過番生既睡美人話:「佢地班友係天使..年年都追住魔鬼 。」

天使呢,就係超生物界入面最煩既煩膠,煩過班傳銷魔鬼呀。佢地會周不時係你耳仔邊講咩,感恩啦感恩啦,感謝主,主能夠之類。所以就算佢地比人打,都會感謝主的。

你覺得佢地一定同人類班耶向左走向右走一樣咁懶好人啦?咁你又錯bo。佢地一d都唔好人屎!仲好串!天使好重階級觀念的,高級天使唔會比我地見到,而家我地見到呢班傻傻下既天使,全部係最下級既天使來的。

同埋最想講下既係,天使佢地班友絕對唔係一般人想像中咁,人類加對鳥翼咁美麗,而係古靈精怪奇奇怪怪咁既款。有D就雀仔頭,有D就得個頭,有D呢,個頭會生左係把劍度。一望著去,伽樓達都差d以為有同鄉黎左。

「你班鬼怪,知唔知神有幾愛你地??」有個天使話。佢係呢班下級天使既統領,叫做Acceptance(接受)。

「唉又有排嘈喇。」其它鬼怪起哂哄。「有無搞錯呀? 」

「神鐘意快樂,你地快樂嗎? 」Acceptance話。我今日終於見識到咩叫九唔搭八。

「神亦都好憎恨邪惡!你地邪惡嗎?」Acceptance話。

呢個時候我見到撒旦娜已經偷偷地變左條蛇閃左落我腳後面。佢最驚呢班天使!比佢捉到唔係會比佢打比佢斬開十件八件,而係不停咁比天使批鬥...諗起都覺得煩。

我細細聲話:「妖,走開啦。」

撒旦娜又捐左去Alice腳底,聞左兩聞就即刻話:「嘩?真渦蟲喎,勁野黎喎!基因改造人?」

我一腳踩埋去,佢閃得好快。「咪搞啦。」

撒旦娜:「你個死仔包吸血鬼。
留名
第20回 - 邪惡派對III

「天使大哥!我地呢度無人邪惡架! 」伽樓達話。「你睇下,人傑地靈,個個都趁住呢一日借個機會玩返一陣,你地消黎玩下呀! 」

「係呀!係呀! 」食屍鬼大叫。屌你,最無資格出聲係你呀,死開返啦好嘛?

「而且你應該訓話果班係樓下班人類,成日扮鬼扮馬,搞到我地都分唔到自己d兄弟。」Dio都走出黎講兩句。佢係呢度都幾多人識架,幾威幾把炮 。

「呀,你地都講得好岩 。好啦,咁我就以神之名同同班人類訓話下先啦!」Acceptance話。

「好行唔送喇。 」蛇型撒旦娜細細聲話。

「咪嘈啦你,佢地返轉頭捉你呀! 咪拉埋我落水添呀。」我話。

係我地超生物之中,比天使搞上就等同於入左邪教,萬劫不復。

就係咁樣,搞左一大輪,已經送幾隻天使到門口,點知佢地突然又話要返黎搵撒旦娜 伽樓達同Dio經過多次說服,Acceptance先肯走,真係煩到不得了。

「唔係呢?喂果隻殭屍咁熟口面既?你係咪犯過罪! 」Acceptance臨出門都講左句。佢指住果個,就係早排拍過電視廣告,叫人地打2咩8,5個0搵佢買雞果個殭屍,橡膠穎

「我? 」橡膠穎呆左。

「好喇得啦下次先啦。 」伽樓達強推Acceptance出門口。「下面好多人呀。」

「唔準殺人呀!」見唔到人都仲聽到Acceptance把聲。「耶穌愛你!!

「唉~」全場人都鬆一口氣。

其實天使都唔止今日啦,耐唔屎都總會出黎煩下人,係街度又捉人亂過馬路咁。玉帝d天兵都無佢咁多事,天兵有時都會落黎打下d衰格妖怪,天使就真係乜都嘈一餐

「唉,終終都搞掂喇,嚇死我咩。」今次新join既成員,死神話。呢個死神唔係羅鐮刀果個骷髏頭,而係量產型既日本死神。死神又係一個非常好撈既職業,而且非常受地域影響。係歐洲果邊,就羅鐮刀收割人靈魂既。係亞洲地區果堆就做法官多,審人有無罪多。而呢位日本死神,就係著住套黑色和服,羅住日本刀既死神。

死神,又有人叫佢地做牛頭馬面既,不過時代唔同囉,個名唔執靚仔少少又點見人呢?同埋要同冥王閻王誇國界工作,平時就唔可以著得太Seven。

「天使唔會捉你既,放心啦」我同死神話。「佢地最想捉果個都未驚過。」

撒旦娜又變返人樣,周圍走黎走去唱歌了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞