【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
負皮我意義何在

叫你一日岀多尐,應該係

王子華唔好喊
由得佢地啦
負皮多少影響唔到忠實讀者嘅去留
一個忠實讀者遠勝千萬haters
負皮我意義何在

叫你一日岀多尐,應該係

王子華唔好喊
由得佢地啦
負皮多少影響唔到忠實讀者嘅去留
一個忠實讀者遠勝千萬haters

agger
今日病病地,聽日先出
快啲好返
快啲好返

take care
快啲好返

take care

Take care bro
第72回 - 夢之神II

「摩耳甫斯?好耐無聽過呢個名囉..」好耐無出場既伽樓達話,又或者我叫佢做達哥。佢而家係度飲緊日本酒。「以前有一段時間同我成日見面既。」

「見面傾d咩? 」我問。

「呢樣野你吸血鬼仔唔洗知。你只需要知道摩耳甫斯係真實存在既一個高等生物,亦都同我一樣有保護地球既責任。」伽樓達話。「你有野想搵佢咩?」

「近排發左個怪夢。個夢同幾個人連結埋左一齊。」我話。

「哦~似乎你夢等級提升左 。」伽樓達話。

「我有個好認真既問題想問你...其實夢係乜撚野黎?」

「..」伽樓達諗左一陣,決定認真答我呢個問題。「另一個世界。本來我唔會同任何人透露,不過如果摩耳有意想你地係夢入面得到某d野的話,我都可以講少少。」

「你意思係好似天堂同地獄咁,獨立既一個世界? 」我問。

「你可以咁樣理解。」伽樓達飲多杯日本酒,個樣好畢

夢世界..原來真係有呢樣野 我以為可以係入面派膠架咋喎。

「摩耳甫斯有佢既打算的話,我就唔再多講啦...下話。」達哥又講佢個口頭禪「下話」。

「咁仲有Darkrai同Cresselia呢?美夢神同噩夢神?」我問。

「佢地係摩耳甫斯既左右手。你應該唔會見得到佢地。」伽樓達話。

「哦。好。」我開始明白了,今次真係師父明白了。「唔該,咁我走了。」

「咪走住~。」達哥聲線突然提高。

卡關達
一個夢神搞到人地個夢咁亂
諗唔有咩為
莫非想華仔拯救宇宙??
一個夢神搞到人地個夢咁亂
諗唔有咩為
莫非想華仔拯救宇宙??

當然有原因啦
lived again
第73回 - 夢境再臨

「咪行住。」人類形態既達哥話。提多次先,達哥—伽樓達既種族叫做金翅鳥,又或者—,專門食龍既物種。佛教經典入面佢係八種神獸之一,亦都係香港最高等既妖怪。

「咩事?」我慢慢轉身望住達哥。

「...小心d行事,人類開始注意到我地..下話。」達哥只輕輕帶過一句,欲言又止,然後繼續飲日本酒。睇黎佢有難言之隱,有野想講但講唔出口。

「其實我一直都好小心,放心。」我講完就離開左達朝酒吧。唔知今晚會唔會又會發夢呢?

==============================================

答案係...會。屌

呢一日我一返到屋企就訓鬼左覺。其實本身想坐下冥想下,點知無啦啦就訓左。其實都幾奇怪,做左吸血鬼之後都好少連續訓兩日。

「唉,又做女仔。」我又再次出現在係巴士站,天色一篇陰暗,睇黎係六點幾既時分。我揹住個重到死既書包又等巴士。

返到學校,又比訓導林林林截住左我。「同學,你條校服裙唔合規格。」

「咁又點呀?又要我除衫呀? 」我嬲嬲。

「呀,你咩態度呀而家!除衫!! 」林林林話。

「屌,除咪除囉 。」我除左條裙係地下,踩左兩腳,因為我知林林林會羅黎丁,踩多兩腳等佢丁到條丁污糟。今次又係除淨個bra同底底。

「你講粗口,今晚放學黎我屋企留堂! 」林林林話。

「唉是撚但你啦。」反正我拿拿聲搞掂陰陽座,然後離開呢個夢境。訓醒之後再調查下,搵出呢個夢世界既神!問下佢搞咩鬼成日捉我入個夢入面。神既邏輯就係好古怪,硬係鐘意比d野你經歷下先,唔會直接講出d大道理。

我上到班房,又見到有個好高既傻仔跑左入班房,然後坐底刨書。

「又座benz返黎啦唔洗講,有錢仔。」我行埋去佢隔離。

「坐巴士咋今日。未背書呀死喇。」劉龍回應。「你做咩唔著衫?」

我一巴煎落去劉龍度:「醒啦萬J王。」

「下?」劉龍比我打到扒左係地下。「嗚呀!我做左貼地大聖呀!」

「九唔撚搭八。」我騎住佢係咁打佢羅友,當佢馬咁騎。「哈哈!劉龍馬!

「哇晨咁早做咩唔著衫騎住個男仔呀竹旬妹?咁快忍唔住啦?」岩岩行入黎既殭屍文傑話。不過佢而家唔係殭屍。下?乜我叫竹旬妹咩?

「忍唔住打鳩你呀 。」我話。

「得啦我醒啦,我地發緊夢呀嘛。」劉龍起返身,如夢初醒。「天刻汗。」

「係你先改得出呢d戇鳩名。」我話。天刻汗係劉龍改比我既名,而佢個名當然就叫萬J王。

「我地一陣等陰陽座入黎,你即刻用能力勃起佢。 」我話。

劉龍點頭。「無問題,我記起哂我d能力喇。」

「好,上堂!!」陰陽座無啦啦入左黎班房。「各位同學早晨!」

「係機會啦!」我對劉龍話。

劉龍合埋眼,舉高雙手,然後輕輕將手放係身邊,成個人飄起左。

「嗚呀!!!」全班男仔開始慘叫,睇黎有用喎控制jj呢一招。

「唔----!!」陰陽座谷到紅都面哂,青根暴現。佢似乎用佢既念力強制壓止勃起反應。

「投降啦。」我舉起手向住佢,準備用汗發炮。「快d比我離開呢個夢境。」

「劉博士..」陰陽座話。「你搞到我夢遺已經無用,因為『指令』已經改變左...」

「改變左?即係夢遺唔係任務達成條件?」我話。

「應該話,唔係你既任務條件...」陰陽座話。「你硬係最不受控制果個...嗚呀!!!」

「等陣呀喂!!你咩意思呀,同你好熟呀我?咩硬係呀?」我大叫。不過陰陽座消失左,因為夢遺離開左夢境。

我同劉龍對望左一下,我話:「唔小心封左佢神添。」

夢境繼續運作,同學仔繼續活動。劉龍話:「死啦...而家...點做好?」

達哥飲酒
加速好撚正
好期待
無厘頭得嚟好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞