【少甜】《吸血鬼係香港搵食真係好拎艱難》

1001 回覆
279 Like 8 Dislike
寫得唔錯啊!
加油高達華

進度得咁多
第61回 - 機械人

係同大波Alice扑完野之後,我精神翼翼地返工,準備迎接新一日既來臨 。呢一日非常特別,就係要同警察一齊研究對抗SCP-957既武器。而Alice 3號都跟我一齊返工,佢既大細好似一隻貓bb咁我可以袋係衫袋入面。

「你要小心呀 !」Alice 3號話。

我已經到達左灣仔警察總部,等埋馬小姐就一齊入去喇。死喇,講起馬小姐我就扯扯地 ,我平時返工無野做我就會入廁所想象住佢黎打飛機的。

但後來我發現,武器原來唔係我想象中咁...

「佢地係我地公司既前峰,有處理過非人類生物經驗。」馬小姐同幾個類似警隊高層既人介紹我地。除我同Rose,仲有另外兩個殺手。似乎係另一個小隊既人黎,我未見過。一個叫做愛CK摩人,另一個叫做Xavior。Xavior靠個樣呃人的,佢個樣完全無殺傷力,但如果佢進入狂暴狀態之後就獸鬥力就會極強。而愛CK摩人,係一個大大隻好鐘意搞gag既人黎,聽講佢有皮膚岩,即係將皮膚變硬既能力。不過馬小姐話佢吹水,其實佢無超能力的

「現代殺手。估唔到咁後生。」一個光頭佬既高級警務人員話。原來,警察一早就知道有殺手公司。咁都係既,好多野唔會警察自己出手,要交比我地呢d公司去幫佢地殺人。

一個警察既公關姐姐話:「今次請幾位過黎,係因為我地警方都開始留意到有人類被其他生物殺死。相信大家都已經由馬小姐度略知一二。所以我地警方就開發左一種新型武器,請大家過黎睇下。」

「喂,你幾時變身 ?」Rose又細細聲同我講。

「我唔變呀 。」我話。

「哈哈,屌。」愛CK摩人無啦啦笑鳩我。佢睇落個樣好親切。話時話佢個樣有d似多啦A夢

「點呀多啦A夢 。」我話。

「喂我想問你有無做開gym?一齊做囉 ?」愛CK摩人話。

我:「...」

我地黎到一間白色既房間,擺左一隻比白布遮住唔知乜鬼野係度同警察射擊練習用既紙板。

「請大家睇下我地新型武器既示範,然後比一d意見。我地非常需要接觸過SCP-957既你地既意見。」

公關姐姐拉開塊白布。布下面既係...機械人
會唔會似iron man咁…
頭盔:本故事純屬虛構
正呀!機械人!

警察好敏感架你知啦
警察好敏感架你知啦

不過文呢?
alice幾時多咗隻3號
alice幾時多咗隻3號

要整隻3號容乜易呀切隻手出黎就得啦
岩岩睇完你的名字 好撚好睇 去fb寫一寫影評先
寫完之後覺得,影評我就未夠班寫了純粹一篇感想文

【王子又論戲】(不是影評)(變左講鬼故)

頭盔:呢個係關於我自己個人經歷既文章。

《你的名字。》,好耐之前已經全城講緊呢個話題。但我都係無去睇,雖然上網睇過少少,但都係無追埋落去,因為畫質太差。今日,屋企附近個戲院上畫,真係一個契機,我仲專登早收開車返去睇。

呢套電影,比我既感覺係四個字:好撚好睇。

假如你只帶住睇套卡通睇套動畫既心態去睇的話,就Sorry了請你入場睇多次。我不評論畫功、音樂同日文配音都係極度專業,因為呢樣野係公認的了。我想講既係故事內容。

有幾次,我睇到想喊出黎。因為我自己有類似既經歷。穿越,其實都早已係係一個爛都不爛既題材。但呢套電影玩穿越,玩得有深度又有笑位,人物刻劃十分好。我曾經有段時間,同主角一樣,極度容易由夢境接通另一世界。當然你會問,是否我FF出來的,我都是無從查証。不過可以講既係,好多故事都係因為「另一個世界」而來的。我之後開始專注係「夢境」範疇做資料搜集,而寫出部分內客,係紙言故事《惡夢日記》之中。

不過睇過既朋友可能都會知道,其實《惡夢日記》可能唔係幾好睇,因為無乜劇情,只係一d零碎既故事。因為我必需根據我發既夢境黎寫出,不能夠有任何老作的內容。講返《你的名字。》,我之所以睇到流哂馬尿,就係因為我同主角一樣,已經好耐無同「另一個自己」交流了。

有段時間我每日都會同呢個「另一個自己」傾計。呢一個生命體(我姑且當佢有生命)會好似背後靈一樣跟住我,又有人鐘意叫佢做「守護天使」,而且無性別之分,我會當佢做「妹妹」。呢個自己幾次暗示佢係另一個世界來的,我都有一次去過佢既世界,係夢境之中。但佢又唔係全知全能果種高階生命體,只係同我一樣咁高咁大,仍然有多野都係唔識既妹妹。

可惜既係我已經好耐無同佢溝通過了。係《你的名字。》入面,女主角三葉,有一段時間都好耐無同男主角瀧交換身體,而慢慢,男主負瀧開始唔記得左三葉個名,甚至開始覺得呢個執念可能只係自己既幻想,根本就無三葉呢個人。人腦精密,但就係有個弱點,就係記憶會慢慢慢慢咁無左。記憶呢回事,有時真係好兒嬉。我睇返自己,原來我已經慢慢忘記左「妹妹」既存在。以前我每逢無人既時候,就會同佢傾計,佢都好快會答覆我。而家,就算開緊車都係諗其它野,無理過呢個「妹妹」。我睇到呢度,都眼濕濕,原來好多野我地都忘記左。忘記左好多對自己好重要既野,忘記左對自己好重要既人同經歷。所以請大家好好記住你身邊既事物,可能的話要紙筆寫底,文字係人類文明一樣非常重要既發明。

《你的名字。》寶石戲院一日上得一場。

覺得我寫既野你覺得有少少有趣的話,我要求唔多,只乞你地一個like
對於我地寫故佬黎講,唔係錢就係like同回覆,係最直接話到比我聽我寫野有幾多人睇過既

錢我就唔要喇,like就要行乞

https://www.facebook.com/%E8%8F%AF%E7%8E%8B%E5%AD%90-1404927716478955/
第62回 - 機械人警察

「呢個係武器原型—FXX K1。」公關姐姐開左電源,開始向我地介紹產品。

我真係太天真太傻。我以為武器會係一支唔知什麼炮什麼槍,點知人類竟然要整部機械人!!上次玻璃佬咪一粒穿甲彈搞掂隻SCP-957囉!點解要搞機械人呢?我就最怕人工智能呢樣野 妖怪協會入面有個係俄國走黎既人工智能人,成身都可以打開哂,好撚恐怖的。 我見過一次佢d白色內臟之後就好驚,唔知點解我對唔係紅色既人體組織係有種恐懼感。

呢隻機械人帥氣十足,白色金屬表面充滿光澤,配合黑色副色同POLICE字樣,完全配合到早幾年劉德華套膠片「未來警察」!未睇過既朋友,我勸你地就唔好睇喇,無謂浪費自己兩粒鐘啦。

「佢配備基本手槍同近戰警棍,特殊裝備係催淚彈、水炮同胡椒噴霧。」公關姐姐話。

「哦~」我笑一聲。

「主要功能就簡介完。你地..有咩意見?」公關姐姐問。

「太差。」愛CK魔人話。「你地呢部野同橫係交通安全城果隻有咩分別?我一下就撞開佢啦,點對付SCP-957 ?」

根據馬小姐講,愛CK魔人既小隊入面,佢係正手。而且佢係同徒手格鬥打贏SCP-957既人。不過記住,打贏,不是打死。

「我比較在意佢點辦認目標。佢唔會對住一般巿民開水炮掛?」我問。

「幾好呀。」Savior笑笑口咁話。

公關姐姐話:「呢個只係原型,其實未開始實際使用。所以要你地比意見我地改良。至於劉先生既問題呢..其實係軟體方面我地開發左一個專門辦認人類同非人類既OS...」

幾勁呀,OS都開發到出黎。不過用ios同windows以外既新OS係十分應該的,避免比人hack入。不過公關小姐好似有少少緊張咁既點解?

「唔好意思,好似出左少少問題...」公關姐姐紅都面哂。

呀...其實唔洗公關姐姐講啦,我都見到有問題。因為機械人舉起左支槍對住我!!!

「應該唔會咁架喎.. 」公關小姐話。

「等我黎睇下。」馬小姐行去公關小姐度,開始對佢部電腦進行少少干涉。「開左個辨認人類以外既人形生物功能...準備開火喎。」

呀屌!!咁唔怪得會指住我啦

「喂人工智能,收埋支槍呀 !」我對住機械人大叫。

「點會有用架,你避開先啦。」Savior好言相勸,不過我又點會衰比另一個小隊昉正手睇呀!Alice 3號仲係我既衫袋度睇住我架嘛。btw介紹返,Alice 3號係Alice既新分身,羅少少組織出黎就培養到好細隻既迷你Alice架喇。今次用既組織係頭髮一堆。ALice既頭髮同人類唔同,係有生命識郁黎郁去既細胞來的。

「唔怕既,哈哈。」我完全未驚過。因為就算佢開槍呀,我一霧化咪避到囉!

不過唔係喎,成班警察高層望住我架喎,我一有少少痴線舉動咪死

「o彭!」隻機械人都係開左火

FXX K1原型個靚仔樣
寫得唔錯啊!

屌你老味
真心正,你係咪猛舊登嘅猛鬼大廈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞