【Disney+】Wandavision 劇透討論區(7)

1001 回覆
24 Like 7 Dislike
可能Tobey真係出場 但只係做個送pizza嘅中佬
記得先前好似話第五階段先加X-men
我無話你哋個期望唔合理啊
但係套返落呢個sitcom嘅style整啲得意彩蛋係合理
唔透過咁樣帶出對於成個mcu世界都係合理啵
成個x-men咁多人,你無啦啦淨係整個QS
咁其他人點算?袋住QS先?
套入面都講咗QS條屍係其他地方,呢個只係頂包
之前啲post重有人讚就算只係搞笑,都係高章手法
到最後真係for搞笑就屌

都係果句啦,真係用咗fox呢個嘅話mcu世界其他人會點諗?
連Dasiy都要講句換咗人咩?
咁其他復仇者成員唔通都要講句咩
pizza time!
其實都有同xmen 有推進
至少WV講咗Wanda 根本本身就有能力
而呢個絕對同佢身世有關
其實有啲嘢我都唔係幾明
Wanda力量本身有啲再加mind stone
咁QS呢?mcu嚟講佢嘅力量嚟自邊度?
同埋monica無啦啦有超能力係咩事
因為係個結果入面比wanda嘅力量改變咗?
你呢個理論幾好
咁等於同全世界講MARVEL嘅電視劇可以全部唔駛睇
都啱嘅。
分清楚兩回事
我唔會話唔洗睇,呢套劇叫wandavision
成套嘢都係補完返wanda嘅個人故事

但比你係Marvel高層
多重宇宙、x-men呢啲大事你會放係劇定放係電影度講
好似392樓咁講
合理期望嚟
你唔想出住,咁就唔好用FOX QS令人產生合理期望
而家好明顯有反效果!
我無話你哋個期望唔合理啊
但係套返落呢個sitcom嘅style整啲得意彩蛋係合理
唔透過咁樣帶出對於成個mcu世界都係合理啵
成個x-men咁多人,你無啦啦淨係整個QS
咁其他人點算?袋住QS先?
套入面都講咗QS條屍係其他地方,呢個只係頂包
之前啲post重有人讚就算只係搞笑,都係高章手法
到最後真係for搞笑就屌

都係果句啦,真係用咗fox呢個嘅話mcu世界其他人會點諗?
連Dasiy都要講句換咗人咩?
咁其他復仇者成員唔通都要講句咩

呢幾個星期,我見到嘅睇法係如果QS只係路人,咁就係垃圾處理手法同浪費自己手牌。

而家結果全部都係宣傳手段
冇人會再信MARVEL嘅劇集
估唔到MARVEL都有咁嘅一日,自製反效果。
第二段片尾 兩個仔叫help 唔係指Wanda諗返今集開hex,然後兩個仔分解果陣叫help既情景咩應該唔係指而家佢地困左第二到所以叫help?
奇異博士

係台詞客串
Dasiy 講得she recast Pietro
即刻呢個世界觀ATJ 係quicksilver
當hex 裡面所有野都係虛構
點會期望呢個係穿越宇宙 再做咩ds臥底 根本係overthinking 得太緊要

仲要day of future past /apocalypse 個時代又唔同
從來都係係佢地自己timline 玩
要牽涉既野太多
最後只要落得太牽強呢個下場

銀幕上面只有出現過兩個qs
ATJ 死左 揾Evan Peter 黎cameo 下
諗深其實幾玩味

同呢套係wandavision唔係the mutants /the quicksilver/x-men
大家要認清基本上Fox 個班已經過去
相信mcu𥚃面既x-men 都幾肯定會recast 哂
我覺得既係 跟本唔係靈魂出竅睇書 係wanda摸石個到似係SW入左去wanda到
跟住Agatha 係咁話wanda唔應該unleash一d野
其實wanda unleash 左 SW出黎 所以最後一幕係兩個人黎

結果變成詐騙劇

全世界做Media都係咁嫁啦
btw仲有啲野未解

1. 第2集坑渠蓋入去果個男人去咗邊
2. 點解第3集係咁啄monica果隻鸛唔受wanda控制

做彩蛋無所謂,但唔係在第9集咁毁個角色
AOU 已毁一次,今次仲要毁一個形象好好的角色

Wandavision 一出 FOX 版 QS 在social media 完全輾壓其他流媒體,

無論台前幕後都是消費x-men 來枱高收視同關注度

有人話呢套是wandavision,不使太多支線,
如果是其他劇都算,呢套講的是幾十年都同x-men binding 的 scarlet witch

既然在AOU 切割同x-men 的關係,什至不理會原作fans 的意願為了電影改漫畫,點解為收視窄乾fox 最後價值後仲要醜化 Evan 版來枱黑妹
我都係咁諗,其實呢個問題由以前有版權問題已經難處理
始終開咗個頭,唔同版權有唔同QS
依家MCU用Evan Peter嚟做彩蛋只係因為現實世界中
觀眾睇過Evan peter做QS所以先有共鳴啫
對MCU世界嚟講呢個人係nobody
Mcu好似講過全部都會recast,咁既然之後都無得出
咁依家出一出當笑話/彩蛋/回憶都好啊

套sitcom前面啲觀眾笑聲開始已經有玩味
配埋呢個都好合理啫

其實唔到迫不得已,MCU係唔鍾意換人
係Hulk同war machine演員問題先要換
我估要QS返嚟,MCU都會優先考慮ATJ先
所以,呢個QS for fun算啦
White Vision你當係一個昏迷多年失去記憶嘅人
啱啱有返晒記憶你唔係Expect佢即刻會當Wanda係家人然後落去打掛 起碼佢知道佢做緊嘅嘢同記憶有衝突咪走去冷靜吓先囉

Cameo肯定係呃 根本無任何Cameo
Engineer還好啦 佢自己/老母好朋友 上咗宇宙留隻Skrull喺度都合理
毀咩角色姐,佢又唔係Quicksilver
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞