【Disney+】Wandavision 劇透討論區(7)

1001 回覆
24 Like 7 Dislike
十分中肯前面真係氣氛營造得好好,用歡樂處境劇黎包裝個勁詭異嘅setting,又慢慢拉啲伏線出黎引觀眾ff

話一開頭唔知睇咩嘅人真係無咩觀賞能力,好正常嘅懸疑開頭,仲要第四集已經解畫

當佢sitcom睇得,當佢懸疑劇睇又得,後面當埋佢劇情片仲得,最驚喜係居然俾咁多文戲黎推wanda個角色成長,個形象即刻立體飽滿晒。vision雖然唔係主角但一樣有位表現有好對白。
呢樣嘢本身marvel studios一向做得好hea無衝突位,下下二分好人衰人就算。以後繼續講wanda好唔穩定遊走好壞之間就非常好
不過佢無點做衰嘢,樓上巴打話變咗左膠,其實佢本身都唔壞,黑化佢會正啲
但結局真係就好似巴打講咁虎頭蛇尾
唔係話唔好睇,但咁多嘢草草了事,變咗前面啲伏線無晒用,返轉頭睇就覺得好多劇情變咗多餘。
好似你咁大篇幅分析焗腸,其實就好簡單鋪咗咁耐根本埋唔到尾,動機變得超薄弱,最尾成個on9仔咁衝出黎柒跟住俾人拉咗wtf成team人搞完都唔知為乜,上集大家都覺得佢係引導緊wanda咁高招,依家變返弱智
其他位其實都還可以,係無想像中咁精彩,用最簡單合理嘅方法去完咗佢,終極反高潮

同埋呢套幾乎零刺激嘅動作戲係得vision互插幾下,同埋witch互吐痰。屌連班巫師一成都無,唔求doctor strange咁華麗(貴cg)嘅招數,好似avg wanda咁打都有啲嘢睇吖,唯一一個同環境有啲interact嘅就係攞架車撞agatha,我一開頭以為佢會用啲唔同招數等agatha無得直接吸佢啲魔法,結果最尾都係龜波氣功啲魔法真係夠晒混沌
下一套falcon真係好唔吸引我都唔諗住睇
Marvel announce咗DS2 wanda會係重要角色
唔好咁講上邊有人好撐架
招數個到其實一路都係咁
就算有cg都係出波 反而對多元宇宙影響先係佢既主能力
個hex cg好貴架
我會睇我撐黑人做美隊
不過預無野要分析 睇完就算
今年重睇loki sp3
我expect佢依家唔再係單單念力 變witch用到佢改變現實嘅能力黎打 跟住agatha又show off下自己啲咩變形術乜乜柒柒 咁先叫witch啊嘛
龜波氣功真係好無癮睇得太多
不過諗返其實wanda都有用返佢迷惑人嘅招數 不過個幕未睇explain唔知有無咩特別象徵 入咗夢境反而俾agstha反制
最後用runes鎖agatha就...ok啦低手過doctor strange個玩法
前面吸到就枯咁又唔係好get 純粹fake鳩佢?
總之agatha同焗腸最尾都忽然反智 唔match前面鋪排個形象
都好失望吓
乜平衡宇宙都冇
咁等一日就知冇
冇就唔睇
個個都話最後一幕係好似DS咁靈魂出竅 但我覺得唔係
似係佢掂粒mind stone個時 SW入左佢到 但wanda一直唔知 之後Agatha係到話wanda唔應該unleash佢出黎 個佢應該係SW 所以最後一幕應該係wanda同SW兩個人黎
前面撚鳩晒所有人都唔緊要
新戰衣竟然連波無埋
我覺得hela都係一樣其他幾隻仲會出場就繼續俾機會佢 (Michael B Jordan黑豹
到最尾都係得thanos呢個花咗十年營造 中段開始出場嘅終極反派上得檯面
逆轉無限
//網上一大堆流言話佢係咩hydra卧底/被妖術控制/mephisto化身...不論係邊種講法都好,至少我都會覺得比而家呢個寫法精彩些少啦//

佢依然有機會係變形人嘅
Marvel敵人嚟講多數都係condom
係咪得Dormammu唔係
真 同埋sw個look真係正
我咁睇啦
阿嘉莎幾受感動都好影響唔到佢多年習性同入蒞西景嘅目的
至於之前都係扮下嘢迎合wanda
諗住自己說服到wanda咪坐定粒6
正式一朝得志咁解 嗰種狂奔其實放嚮現實係好正常人都會咁
佢無見過咁大個hex佢以為wanda真係一啲魔法常識都唔識先無防範
至於光子走咗去“幫細路”真係好弱雞
咁到底有乜需要? 點解唔設計佢幫wanda避開一啲嘢重有意義
心耳清
咁多fansboy咁神心逐個負面評價負評
第8集真係好睇,睇到流馬尿
本身wanda同vision講再見都應該好感動
可惜頭半個鐘劇情好似一盤冷淋落來清醒哂,完全投入唔番個情緒
我個人覺得佢最尾反省完 但又入咗魔係想點好似好夾硬嚟咁
其實魔法戰係咁上下啦
我收貨呀

哈利波特嗰種⋯⋯
咁又唔好講得咁mean
Fans來講
有期望有幻想係正常
之前啲po推得咁快
如果唔係大家一齊傾吓其他可能性
你估會唔會開到咁多個?

伏線同故弄玄虛真係一線之差
撐is ok
但係唔可以咁樣詆毁其他fans
一千個負評我都咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞