[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
想問下邊度可以買到cover?因為我喺Amazon度搵嘅都送唔到香港用緊kindle oasis
Oasis 唔好用套,影響手感
買個布套裝住就算,用cover唔好
我都叫用 eink 有好幾年,同大家分享一下我自己嘅心得(瀨嘢經驗)

1. 除非只睇文字,無論 6/7/8 吋嘅機建議一律買 300ppi 嘅機(大 mon 暫時冇 300ppi)

2. Android OS 嘅機(即係大陸牌子)好處係裝邊間 app 都得(熱門嘅 kindle/kobo/readmoo/google play book),缺點係部機通常反應會慢啲

3. 睇 PDF 好多機都做到 auto trim,即係自動裁走四邊空白,咁啲內容自然會放大易睇咗。當然睇 PDF都係 screen 越大越好

4. 博閱 Likebook 啲機有樣好,有個「一鍵直排」功能,橫直睇都好方便(Readmoo app 都有呢個功能),另外繁簡互換都得好方便

5. Kindle Kobo 各自用唔同格式嘅書,用 Calibre 轉就得,多數冇大問題

6. Kobo 睇 ePub 最好都係用 Calibre 轉做 kepub 先,file size 會細啲同爽快啲

7. Boox 同 Likebook 比,個人覺得 Likebook 抵玩好多,始終用 eink 都係睇字睇漫畫多,Boox 啲機雖然規格高啲但性價比低好多

8. 台灣 Kobo 特價書抵過香港,只要鳩填台灣地址轉用台灣 Kobo 網買書就得

9. 同一本書唔同網唔同價,好多時 Google Play Book 會最平,買咗 download 落嚟再解 DRM 就可轉去其他平台睇,當然呢個只限自用啦

10. Android OS 轉 fonts 最方面,Kobo 有時會食唔到同一個 ttf file

11. 電子書唔會令你愛上睇書,睇唔睇書係個人興趣,但買啱心水機一定會令你有更大動力睇書

12. 如果手頭唔係好緊,唔好買 kindle/Nia 呢啲最入門級,起碼買 paperwhite/Clara HD 呢啲 300ppi 嘅機

諗到再講
明白
好的 上網睇吓先
Android OS e-reader 可以裝 HyRead 3 睇圖書館免費書,不過撚屌圖書館啲書 online 睇會好過借,因為借次次都排好耐
想買kobo嘅e-reader 唔急住用
見佢好似每年書展同9月週年都會做特價仲送書券
有冇巴絲知幾時買最抵
電子書無買貴,只會買遲
早買早享受
kobo想問買邊隻好

只希望嚟緊轉usbc 啫
同問
影響好細,我日日睇,都好耐先叉一次
用咗四年幾paperwhite3
年頭個陣終於換咗部oasis3 手感真係好好

近排成日用hyread借書
又有啲想買部android e-ink
Libra HD 算係最平衡各方面,唔太貴又有實體翻頁鍵,Forma 個 power button 出晒名難撳,同埋 8 吋冇咁好袋出街
請教想買kindle的話
而家最多人用或推介係邊一隻?
Libra唔係H2O咩?Btw遲啲飛得都想買番部Libra for travel
屌 買咗Nia 早知加少少上ClaraHD
落去誠品凶宅睇下個mon size 再決定買邊隻,因為我想要多啲 g 數同睇漫畫想要大啲 mon 所以買 forma,不過個 power 真係好差手感
同你要求差唔多,我第一部就買咗kobo nia,覺得幾滿意
襟唔襟用 會唔會好lag
都冇乜lag,係有時如果嗰頁有圖會load得慢少少咁同埋幅圖未必會好清楚,但淨係睇文字我覺得呢部夠我用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞