[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
我想問下有冇人用緊小米隻多看/ 多看pro
我見台仔有教學,仲可以裝apk
https://mobileai.net/2021/03/10/mireader-apk-install/
我原本睇緊boox nova 3, 但小米$1300 vs $2900
我係貪佢android, 想裝kindle, kobo, 圖書館都得,睇漫畫同埋中文書多
依度應該無人用小米
如果你用小米個功能做比較,應該比較似係 Likebook Mars。
咁樣個價應該係睇 1100 人仔。

小米個價 OK 但只係預售,而且 32GB 有 d 雞肋。
睇書,用唔晒;睇漫畫,只係啱啱夠。個人 prefer 係用 TF card。
不過呢部勝在比 Mars 多粒實體掣 (非常重要),
同埋小米感覺上售後服務好 d ?
另外順帶一題,想使用 Android 既便利性其實係想多咗。
唔係唔得,但你要有一定耐性,至少唔好用到掉機。

圖書館試過效果唔好。

其他你講既野,其本上同 Android 唔 android 無太大關係。
Kindle / Kobo / Google play > 經 calibre dedrm 做 epub/mobi
漫畫 > 用 Kindle Comic Converter 出 cbz / 直接出 JPG (in zip format)
Online 睇漫畫現時都係比較困難
大家千祈唔好貪平去price.com嘅二手買賣幫襯呢條友!俾完錢唔寄貨!
幾舊水都呃
琴日終於入手左kobo libra
想問下大家建唔建議加返個套比佢 成日帶出街又驚佢會刮花
個人體驗,android最大嘅功能係可以裝google drive呢類cloud storage
如果你本身係工作需要,有極大量嘅pdf要處理,你係唔會想每次都要插電腦過file
一來麻煩,二來會搞亂file version
我依家用boox,一路睇一路上面mark note,睇完可以直接sync,電腦即刻開返同一個file,中間慳左好多時間
確實,如果你睇中既係雲端呢個功能又真係方便好多。
但係首先係呢個功能既使用者先。

一用到雲端,又無可避免考慮到耗電量插水,加上 pdf 既處理能力,
結果好大機會係又走返去 LCD 平板既懷抱。

用 Mars 用左幾個月,結果都係用 LCD Android pad 睇漫畫為主。
Mars 睇漫畫就只有 Kobo 買既全本後製過既漫畫。
各有各好,唔存在衝突。
我sync完會熄wifi
講真,要android os、睇到pdf,又要核電,依家科技係未做到
要鬥使用時間,kindle一定會長啲,始終mon細,refresh面積又細
但為左睇pdf,犧牲少少電量,我覺得ok
KU 有大陸版,仲平,不過大陸版既書會唔會無啦啦政治正確左,
呢樣就無人敢寫講 ...

Kobo unlimit ... 搞之前搞好個 server 先啦,
一套漫畫同我拆做 2-3 個唔同 series,
睇完 1-4,5-7 又要跳去第二度搵,D7佢LM ...
另外佢咁L多漫畫,比人 unlimit,分分鐘 server 都打爆佢 ...
最重要係個使用上方唔方便到。
始總 e-ink 個 refresh rate 同顯示色數 (16 色灰階) 係有若干問題。

如果每頁 refresh 會慢/閃/耗電 ...
當呢 d 對 user 都唔係問題時,問題就去返 developer 個 support ...

連 boox 自己都唔比 user 每頁 full fresh (最多隔頁),
睇多圖既野真係有 d 難搞。
我eink reader只會睇字,睇漫畫會用返ipad

所以我覺得今日嘅color reader都係實驗機黎
起碼都要過多兩三年先叫成熟
岩岩買左boox nova 2, 裝左漫畫人,online睇冇問題,仲入左幾本pdf, 遲d再試其他book store
當我用 LCD 版都覺得佢個 App 有問題,
最簡單連佢個 search 制響 LCD 都睇死人 (淺黃色 bar 配白色 icon) ...
無 internet connection 又好似開唔到,有 connection 又食電。

如果忍受到當然無問題。
突然諗起
買保護殼嘅話千其唔好買硬殼(蓋係硬ok 包機位要係軟)
角位好易爛(撞到/正常裝除/膠自己舊化變脆)
軟殼耐用好多
有冇ching用mooInk Plus?
7.8吋+實體鍵想用黎睇漫畫
壞過兩部7.8" mooink
但真心好用 而且佢底燈有橙燈好正
睇漫畫清唔清
係咪同kindle一樣用果d推送網入漫畫?
我主要用黎睇書 但試過用黎試睇漫畫都一樣好清 高質

不過以我所知mooink好似唔可以入其他書/漫畫? (有錯請指正)
我自己只係係官網readmoo到買書咋
睇評價d人都話呢部load得慢
佢轉頁 / 去唔同畫面的確係有D慢

https://www.youtube.com/watch?v=szLMDrsB28A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞