[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
Nia囉
個HD係唔係分別不大?
齋睇字就分別唔大嘅
遲兩日去試一試手感先
kobo d機幾時有優惠

台灣最近有活動好平
香港咩都冇
睇pdf ref用eink reader有咩問題
我睇左幾年都係咁睇,有fd用sony digital paper黎睇公司report,又係開心使用左4、5年。

boox冇伏,youtube有review可以睇,旺角有實機可以試。我用note pro用左兩年,連hang機都未試過。

行android嘅eink reader,除左boox仲有邊部,我都想知
唔睇漫畫同pdf就求其揀啦。

齋睇字全部都可以合格,係無乜需要揀,
要揀都係睇你用乜野配套 service。
有:
Onyx ... (其實即係一樣)
仲有 罪大 (但要改 firmware)
仲有睇到你痴線既 Yotaphone (Mon 太細碌到痴線)

結論即食既 android 又係得 Boox。
唔知政府果五千蚊消費劵喺香港KOBO STORE 用唔用到呢 有一堆書想買
而家仲有 T&G 實體卡賣咩?
早大半年前搵左好耐都無喎…
eink揭頁要一秒係咩年代嘅事

你講嘅情況係quick check,我連部eink都唔會拎出黎,直接電腦or ipad check。
但ref同report唔係manuel,唔止check ,仲要詳細睇,每日都有十個八個鐘都係咁睇pdf,唔會無神神連續咁跳黎跳去
係,兩年前我買,到今日都係
我都唔明點解冇其他廠出
似乎要搞個 e-ink 專用既介面都唔係想像中咁簡單。
玩到去上年先開始有 6.0/8.0 用,再早 d 根本就係清一色 4.x。

可能個 Mon 實在太難搞到手,黎黎去去得一兩間廠,
d 人懶得投資/開發掛?

同埋又要搵 d out-date 到仆街既 hardware,
邊間廠咁 on9 會儲呢 d 垃圾級零件?
唯獨是 yotaphone 用 update 既 hardware,佢個 e-ink 又真係順到嚇親。
https://www.youtube.com/watch?v=-NOA1VdEivE
(不過同 LCD 比仍然係無得比)
幾年前有買過一樣代替品,就係eink iPhone case,可以copy個screen 過去個case到睇,雖然啲電倒水,但開頭我都覺得幾有用

直到我換電話先發現呢個product係幾on9
佢個配搭實在太專用,如果你話可以配 android / 其他 iphone 都仲好 d。
結果 iphone 4 (好似係?) 一 outdate 成堆 product 唔使賣。

結果而家既代替品係 2.9" nfc tag,用黎代替 memo 紙仔 jot 下 on9 野係幾好。
https://www.youtube.com/watch?v=N3_jIW5haz0
不過 nfc 太慢,中途又有機會自己斷線。

一句講晒,玩既用途多於實際用途。
罪大有出?型號係咩?firmware難唔難改?

雖然唔想買支那嘢,但暫時得boox啱晒我要嘅嘢
請參考早一兩年嗰部 Sony digital paper
https://www.price.com.hk/product.php?p=271899
近年持續有出新版。

點改 firmware 我都唔肯定,畢竟無打算買機只係求其望過下資料。
TB 好似有改完既完全體放出黎賣,上次睇唔記得五千定七千人仔。

不過問題係,好似呢部野改完都係傻傻地…
規格太專用導致 android 性能低落。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞