[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
..... 仆街成日都撈亂。
發神經唔好意思。
不過我依家先知mars都行open android
雖然7.8"我唔會買
以前博閱同文石 d 野其實係可以撈亂用,連 firmware 都係 ...
不過既然個殼唔同,又好難講話 Likebook 會自爆就話 Boox 一樣會。

雖然大部份野可能都係同一個 vendor 改殼就算 ...
文石aggressive過博閱,起碼好肯開拓海外市場,又有開英文官網
依家文石出好多model,又出得密,幾乎每年更新一次
雖然啲model除左ram數同cpu冇咩大分別,尤其note系列
full a4 size嘅max系列要最新model先有backlight,感覺都係擠牙膏迫人買
Scope 唔同,唔關事。
問題係在於 Boox 係 tablet 系統但玩 e-ink,
點定義佢都出問題。

基本上係眼高手低,但有幾低又個個要求唔同,無得講。
自己都係會傾向 reject d 人,但叫人地試左先亦無壞。
最緊要講明同 tablet 既使用體驗會有明顯落差。
如果問得elink 定 tablet 好
一定係答tablet

條友為為拗而拗,算把啦
俾keyword人,叫人自己去睇review自己試,都話係hard sale 盲粉
Kindle 系列, Amazon 做緊 Prime Day Deal,得2日,要買快手
減500唔係咁吸引,再者Kindle Oasis 4可能就出,用住Kindle Basic 2019慢慢等
今日去左試機
感覺kindle轉頁快過kobo咁 殘影快d消失咁
oasis個texture真係幾好 同埋都唔算好大部 拎出街都ok
Boox就真係慢d仲有印 同埋幾重下

睇漫畫e ink真係麻麻地 閃個下
請問搵集運寄kindle返香港要幾錢??
想買ad版
唔過兩磅(正常差唔多一磅),
幾錢自己計。
純睇ebook同漫畫根本唔應該買boox
Android同大mon嘅作用,要睇啲冇做ocr嘅pdf、或者好多file要sync先會顯示出黎

你試邊部kobo? Elipsa有得試未?
唔閃你仲仆街 ...

除非你睇叮噹一類背景勁乾淨既漫畫,
唔係你直頭會想屌到佢開花。
警世post
咪撚買Likebook
之前貪佢Android用咗啱啱好一年
過咗保養冇一個月個mon就freeze咗

搞到而家用kindle oasis都有d心理陰影
算把啦,大把未夠一年就自爆,根本係人品機。
頂,我都係諗緊呢樣嘢
原本想買Kobo,但我又用開BW睇書又諗緊文石
價錢就貴800變1700
Boox有得裝app可以睇網絡小說同睇圖書館d免費書嘛

如果買kindle就要手動入書 好難揀 無一個完美既option

豐澤未見有elipsa
閃得多會唔會眼花漫畫一頁睇得咁快
唔會,但唔閃既話即係唔係 full page refresh,
d 殘影就真係會眼花…
網絡小說你save做text再拉入kindle算啦, 應該網上都有人做打包
你俾多兩千去免呢個工序, 我就覺得唔抵

圖書館個app用elink mon開會唔會好煩?
琴日試個部boox乜app都無 試唔到 淨係試左佢原裝既書城 但都慢慢地

Ipad用圖書館app借左本書就可以離線睇 唔借就要online睇 都唔算煩既 但個ui麻麻地
其實圖書館都係得d classic書 zlibrary應該都有
其實boox可以較refresh rate, 有4個mode, refresh愈低就愈快
雖然我平時都係用default mode多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞