[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
有early bird.

不過呢個價錢有少少貴
我覺得都幾抵 不過有啲太大 只係適合屋企/office用
10吋黎講 唔貴喇
可能因為佢封閉平台啦
中定英?邊類書
Paper white應該無走雞,basic Kindle啲字有啲散
英,non fiction
英文書都係kobo同kindle
Amazon 買書可能方便啲?分類嗰啲好似唔錯咁
其實都叫貴㗎啦,我買咗iReader Smart2差唔多config都係2千幾港紙咋
都唔知第一個有幾多份6000樂天點數可以抽
不了
paperwhite 最抵 買basic = 晒錢
原來我訂咗Oasis 3嘅,但又唔知會唔會就快出4,咪買部basic試試,都係599港紙。

呢兩日長時間睇,對眼完全唔痛,之前用iPad mini睇,又重又容易分心,眼痛更加令我睇唔得耐。

Basic係幾低玩嘅,但下一部一定係Oasis!
Kindle>kobo

會拎出街就㨂backlight款

會mtr/巴士睇就上oasis2/3

oasis3 基本上得暖色燈,出街用效果不太,室內光線充足可略
圖書館個啲電子書擺唔擺到入去睇
kindle 和 kobo 肯定唔得

除非用支援 google play 下載的 ereader, 否則慳啲錢買 ipad 好過
paperwhite 只有 amazon prime day 買最平, 做到 700 左右一部

利申: 每年都買 1 部
32 GB 先夠用
kobo有overdrive, 不過啲書就..
Off topic
kobo有冇巴打可以中日 store都買到書?
試咗用台acc再申請日本acc,試買咗本免費書,注文成功咗但睇返購買履歷就話商品找不到,總之就買唔到。
又試過用日本acc喺台灣store買書,但買唔到話我地區係日本,唔俾我改地區。
有冇人可以完美咁switch 台日store㗎?
岩,唔差在幾舊水
冇用過台版,唔識
以前可以一個acc買晒台日兩邊
台就kobo網買,日就去日本樂天網個kobo區買
佢個帳係共通,如果台acc link咗日本樂天
用日版手機kobo app都可以登入睇書

依家日本樂天好似唔收海外卡,所以冇日本卡就要用返海外kobo網(. com)日本區買。kobo網轉區正常只要求其打個地址就得,不過轉日本有時會bug咗轉唔返出去海外。link其他日本acc落台灣acc可以轉移啲書(連埋購買記錄)

利申:之前試過,唔擔保依家一定work,有咩事call客服應該可以還原,唔好unlink台灣acc
否則個台灣acc都會變埋日本
想再問多少少

我部kobo reader 依家用左香港account login,但我又有一個日本kobo account, 買左啲日文書。

如果我想喺kobo reader 都睇到用日本kobo account 買左既日文書,要點做? 係咪只能夠喺電腦login 日本kobo account,然後download 落黎,經usb 線傳傳入kobo reader?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞