[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
等prime day或black Friday
32GB Oasis 3其實都只係HK$1555
集運運費都只係60幾蚊

夜晚睇我一定要開黃燈
日頭就唔洗
一秒又好,半秒又好,唔急既當然無相干,急既 0.1 秒都係死罪。
e-ink 係得,晨早全世界都換晒 e-ink。

連 Sony 自己出既巨形野,面向專業客戶都係唔多掂咁,
呢 d 野無得呃人,你見大把專業客戶轉 ipad,邊個轉 e-ink ?

係得我地睇開閒書先咁落力推 e-ink。
唔該巴打

咁睇嚟得boox可以揀
因為我主要用book walker⋯如果冇得行Android 就等於要重新買過晒啲書
用得 bookwalker 已經算係半踩氹,
一係就及早抽身,一係就直接潛到最深 ...
咁其他人對睇ref嘅理解同你唔同lo
而且都唔係淨係吹奏kindle 而係呢個purpose所有eink都唔建議
都唔知你做乜
你唔好為啖氣,冇野拗搵野拗啦

人地係問你睇pdf有咩選擇,其實唔止你,幾乎個個都係一樣,明明出面有選擇,一野就叫人用iPad。

除左boox其實仲有其他可以for睇pdf嘅reader,remarkable、sony digital paper(包括oem model)、仲有買新嘅kobo elipsa。雖然android真係得boox,但唔執著android,明明仲有好多選擇。

我唔知你有冇買過boox,我就真係日日用緊,仲會拎出街用,但知道full a4會好難拎出街,所以當初都係買10.3"。

但size就因人而議,所以我講一定要買boox,我係叫佢上youtbue睇review,出旺角有代理可以試到實機,咁佢試過又ok咪買囉
要幫sony刷rom,又要俾幾舊水人改
之前見過有人自己成功,但我就與其冒住變磚嘅風險,不如一開始買原生好過

Eink呢樣野本身都係小眾黎,個mon成本又貴,出貨少又拉高成本。真係得kindle同kobo係成功做到大量生產,可以俾人低價買到。

睇pdf通常都要連筆,成件事同kindle唔同,價錢又一定會提升。所以都係得一兩間做,4 5年前真係得sony。但最近幾年多左細廠加入,連kobo都玩埋一份,我覺得之後會整體價格下降。起碼一係要勁個kobo,一係平過kobo先可以生存到。
「呢個purpose所有eink都唔建議」
人地問有冇,你唔係話人知有邊款,有咩缺點優點,邊到可以試到,而係同人講冇

我通常係見到你呢啲comment先會出聲,廢事佢真係會以為冇呢類product
個post討論eink,佢入得黎問就緊係想知有咩alternative,否則佢就直接入左ipad post啦

下次開post就放堆其他model info,叫人自己去睇review,自己試下先買,咁就最好
真係神奇邏輯
先唔講唔知點解一定唔啱佢用
用佢講有咩選擇,叫佢自己去試 = hard sale
乜撚野事,你唔好為拗而拗啦

你自己一方面又講唔好hard sale人,eink好唔好用係因人而議
一方面又幫人決定eink唔啱佢用,叫人用iPad

話佢知有咩model,等佢睇完review,自己出去試埋實機,再自己決定邊樣適合自己
咁做唔係就係最好咩
呢個真係唔建議,本身舊野已經夠貴,一個整唔好 total lost 左,
到時真係喊都無謂。

如果收到平價二手又唔同講法,但呢部野都好難收到有二手 ...
日本Amazon 舊model有二手,見過圍返兩三千港紙左右
但真係會有風險,俾得起錢就直接買其他model好過
否則就用佢個陽春os,點都睇到pdf嘅
又咁講,通常咁樣問得出口既,高達八成都係一舊雲咁走黎問。
落閘放狗某程度上係保護緊 d 人唔好亂買野/亂評價。

你係屬於超少數有明確使用目的既人,
呢方面自然唔適用於你,
但我相信好大機會一舊雲咁走去試既人,
一定屌到部 Boox 上天花板。
然後又走去四圍唱部 Boox 乜乜柒柒。
三千蚊 Boox 全新都買到啦,咁好難過到自己嗰關喎。
本身eink就係少眾野黎,就算kindle都唔會好賣過ipad
唔識細廠牌子唔奇,就算連kindle都唔識,我都覺得好正常

部機整得出黎仲要出左幾代,就肯定係有人買先會做得落去
我唔係惟一一個用緊,我都係有fd有同事用緊,試過佢地部機先去買
我唔知下一個黎問嘅人會唔會都係呢個圈子,可能佢都開心使用呢

我控制唔到佢買咩,佢睇完review自己試埋實機都中伏,咁我真係冇野好講
但呢樣係係佢自己責任,我唔會幫佢決定

上面條友我廢事再覆,已經係為啖氣
為左sony個名

仲有樣野係優勢,就係真係好輕
第一次拎上手果陣,我以為係demo機,中間好似空心咁
咁大部又咁輕,唔好話拎出街,拎上手都驚佢斷開兩截。
Boox 厚咁多都成日玩自爆,真係好怕 Sony 都一樣。
點自爆

用左兩年都戴套,個套邊位甩晒色,但部機冇花冇爛
真係自爆,訓醒個 Mon 自動爆左 ...

傳聞係模具做得唔好,所以長時間後個 Mon 終於頂唔順,裂左。
HKEPC 已經有幾個案例。

不過全部災情都係 Mars ... 而最仆街係我都買左部 Mars 。
mars係likebook喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞