[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
都係買唔到10本書700蚊都唔駛買唔到好肉痛
買到開心
想問大家會唔會特登執d書嘅metadata
同埋calibre點樣backup最好
係咪係google drive到加calibre本身個folder嚟sync最好
All in Kindle Cloud Sync
不過個App到而家都唔支援新版Format
真的唔知佢想點
想問下,我send file 去amazon kindle email
除左係kindle, 邊度可以申可以一次睇返哂有咩書係cloud 上面?
入番Amazon個網Login
Manage Your Content and Devices -> Content -> Doc
有冇人放oasis
部paperwhite 壞左
各位巴絲,小妹有事請教。
小妹想喺kindle買晒成套新修版金庸小說,但amazon嗰度寫住「此書籍目前不提供購買」,想問下點解會咁,同埋有無方法買到?🙇🏻‍♀️

https://www.amazon.com/-/zh_TW/%E9%87%91%E5%BA%B8Jing-Yong-ebook/dp/B07WDB6B67/ref=mp_s_a_1_1?dchild=1&keywords=%E9%87%91%E5%BA%B8+%E6%96%B0%E4%BF%AE&qid=1625194665&s=digital-text&sr=1-1
係Kindle Store揾唔到,應該買唔到啦,散買囉
想問日版同美版有咩分別
8gb 可以裝到幾多本書?
問其他機得唔得

想買暫時係boox
因為得佢裝到各種book store app
有好多中文書只有google play搵到

但又唔排除將來會係kobo 至有

其他牌子都好似冇得裝其他書城app
我又以前係kindle買過啲英文書係iPhone睇

想全部都可以係同一reader睇到

咁boox 係咪唯一選擇

仲有邊度有真機試
去過豐澤同旺電都冇
boox 金雞好似有代理可以試機?
我都有諗過boox,但佢個訂價太進取
加多少少可以買最平嗰部ipad
暫時都係想買黑白七點八寸果部

如果唔係為左睇中文書
我指買番黎唔係網上搵既download epub
九成買kindle
佢啲hardware其實冇咩大改,如果你只係睇下書,根本唔會feel到明顯分別。版本update最大只係android version,最新note3去到android 11

但如果價錢係最大concern,你用開嘅book store又support到android 6,咁可以睇下二手note pro之類
其實我concern 係
1. 想買彩色eink,amazon 好似無乜聲氣,咁幾百蚊買住ppw 先都ok
2. boox 普遍都大部
3. 價錢
1,除非你好想做白老鼠試新野,否則唔建議買color eink,根本依家個技術都未完全成熟,仲係似小學生木顏色。建議你去睇下實機啲色,你會寧願用返ipad睇。

2,note果條line係預左你會用筆jot note,個mon冇返咁上下大細會玩死自己。nova series用細mon,run open android,呢個系列都有新color eink,可以去金雞自己試下

3,nova兩千幾,color版3千幾。比俾我係純粹睇字,我就唔會加成千蚊去買color
所以我先話佢個價錢太進取
佢部poke 都貴過ppw 一截
boox個價值係大mon+open android,如果買低階機,買kindle或者kobo果類仲好
其實kobo 定kindle 好用d
唔係睇你用邊個bookstore咩

定你全部書自己down
搭單問
基本淨係睇中文書
會出街用
想價錢低啲

呢個情況係咪 kobo nia最fit
大部分睇英文書同會上網搵嚟down
有時d書會下架
之前kindle.cn有本厚黑學現代版買唔切就落咗架
搞到我要留住本舊書喺屋企

Btw 金庸應該好多source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞