[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
其實用kindle瑩幕發光係咪好傷眼?
夜晚Kindle散出嚟嘅光度同手機mon差唔多
護眼嚟講有d本末倒置

唔通要用呢d野睇

咁不如你開返盞燈睇啦
講漏咗
間房支燈角度唔match張碌架床
工作燈太光好殘眼
而家睇緊有咩床頭燈冇咁殘眼
巴打你係邊副買?我去Amazon 睇冇哂貨
iPhone iPad 開咗降低白點值,
Kindle 揀1度, 兩類產品比較下,都仲係光好多.

但用落kindle 睇書比較舒服D.
買咗kobo libra h2o
本身諗住個膠外圍會唔靚,但睇睇下又唔覺
個實體button真係好正好好用 暫時過書都未有問題,kobo store都好齊想睇既書
想問下kobo 係未都係就calibre send 書入去?
可以用手指highlight呀
仲可以用打字mark notes

不過你預e-ink reader反應會慢啲
但睇落真係好似紙質書咁
睇得耐隻眼都唔攰
你可以上youtube睇e-ink有幾慢 接唔接受到
識pronunciation係一回事
日常溝通又係另一回事
聽有聲書/聽podcast/睇劇/睇talk show都有助學習intonation同listening
我buy你,上邊條友識條鐵咩
我通常直接kobo store買 or usb epub落去
佢kobo官網都有教點入書
頂你成頂礦工帽咁
A4紙我試下包住支usb燈先
想問懶人包嗰個橫排轉直排嘅software
可唔可以掉轉將直排變橫排?
想問下Readmoo 係網站買書係咪抵過係app到買幣再買書?
英文書可以 word wise都用得順
但如果本身有用kindle睇自己download的中文書
就預咗只可以用黑體睇
啲人話呢個係kindle Android app的限制
我一向睇開宋體而家好唔慣
eink tablet睇pdf除咗Onyx係咪無其他選擇
唔想幫襯呢間賤種
請問如果主要係想自己入中文書睇,係咪kobo會比kindle方便?
新手想入坑
本來諗住買kobold nia
但係又想買開放式睇漫畫
有冇推介
ps 窮撚
去試機再決定。
大部份既人一見到睇漫畫個效果咁既野就掉頭買部 pad 。
一向用開電話睇漫畫
成日一睇就睇到完為止
睇到隻眼好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞