[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
鳩up㗎
好似我上面咁講,台灣acc可以連台灣/日本樂天
link的時候啲書會過咗落去(連埋記錄),唔記得香港有冇哩個功能,不過台港acc應該可以任意互換,所以可以用link acc的方法倒日本acc啲書入去你主acc。不過長遠計如果成日買都好麻煩。
如果怕操作麻煩,都係dl落嚟自己過啦

或者睇下其他巴打有冇更好方法,我都想知
拎住香港acc但買唔到台灣書 有啲嘢仲要限區香港買唔到
香港感覺冇乜專有折扣同香港區限定的書
反而台灣成日有點數活動,香港限區嗰啲都買到
所以用完ereader送嗰啲書券就轉咗台灣
宜家就係用緊啲書券。請問點樣可以轉去台灣?
帳戶→付款資訊
將帳單地址國家/地區轉做台灣
地址打個近似的就ok
官方都係咁樣教香港用家去台灣store買
想請問睇開中文書用邊部機入門好
同埋有冇得自己入書?
未用過 e-reader 但想試下
見佢終於有 usb-c同可以寫字
有啲心動
但 10吋又好似大咗少少
多謝巴打
如果睇中文書多
請問一下係咪mooink最好
另外呢個幾時會有特價之類
好少見
你睇唔睇書, 關鍵在於自己做唔做主動

ereader 的 2 個作用, 1 係慳位, 2 係護眼, 如果附合你的需要就買

amazon 主要買英文書和日文書,
繁體書應該買 kobo 或 boox,
如果有台灣朋友幫手, 買部 hyread, 可對應香港公共圖書館 hyread 部分
kindle paperwhite 32gb
本身想買forma 等緊佢出2, 點知出部十吋

買forma 定繼續等好
我就係link咗都發生咗上面嘅問題,冇辦法買到書。(唔關信用卡事,日版我有成功落到單但係購買紀錄話買咗嘅書搵唔到)

只係想一個acc可以買曬台日書,我宜家係兩個acc一個台一個日分開買,冇得syn好麻煩,reader要login logout所以我係手機用app睇日版書,reader用台acc

ps:台港acc唔需要換,可以直接買轉store就得,不過地址係香港就買唔到台書,反而你入台灣地址都可以買港版
kobo可以dl書?點樣做㗎?
如果你買咗書,冇理由本書唔見咗
一係日本一係台灣㗎啫,咁搞笑

我覺得次次咁過書好麻煩所以後來都係dl出嚟入/分開算。至於地址,其實真係好求其,我set台灣填日本地址佢都俾我買只要改國家地區嗰格就ok
(1)kobo desktop app + Calibre
裝kobo個desktop app(唔係windows store嗰個),打開dl啲書可以電腦睇,然後Calibre拆drm嗰啲外掛其中有個可以detect kobo desktop app入面啲書嚟拆drm

(2)Adobe digital
kobo(. com)網頁,帳戶→我的書籍→揀返邊本就可以dl落嚟用Adobe個軟件開返

最常用應該係哩兩個方法,你揾下啲人教點樣dl kobo買的書再放入kindle睇應該有詳細講
機大咗, 電無大到?
好彩無買...
買左部kobo libra h2o,開心使用中,本來想加個原裝皮套,但又冇左裸機背脊d點點觸感,所以都係裸跑住先
我比較過oasis 3係同價位7吋e ink reader係屏幕最靚,反應最快
我長開12度白光+3度黃光睇漫畫約用到8小時以上
(oasis 3 8G廣告版 black friday價連運費$13xx)
低到爛
嘩, 真係唔知曾經做過咁平價...
屋企用嘅話,10吋只有一個字:爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞