[選擇困難症]買唔買Kindle好(10)暨交流區

1001 回覆
28 Like 2 Dislike
求推介
Budget 幾多,呢類就算10吋都4k起跳
我預1000左右
1000你連ipad都買唔到

雖然呢個post啲人多數淨係識kindle同kobo
睇pdf仲有筆可以take note大致都係下面幾部

sony digital paper系列好撚輕,輕到中間空心咁,A5同A4 size
但最新model都幾年前,功能好少同難用,除左睇pdf咩都做唔到,連epub都唔得
好在價錢回落,A4大概5萬幾yen,日本amazon送香港
香港見過有鋪頭賣,依家唔清楚,google下應該會搵到
另外仲有啲OEM model,fujitsu同readmoo之類的,sony代工,硬件一樣,但software有少少唔同

Remarkable上年出左2,睇pdf之餘仲可以take note,有ocr功能
但得一個size,好似係A5,storage仲得8gb,但3千幾蚊算係咁
https://remarkable.com

Boox賣點係行andriod,有playstore,tablet做到嘅野佢就做到
有backlight,仲可以較冷暖色,storage去到幾十gb
雖然啲model出到好撚亂,但你睇A5同A4果兩個系列就得,最新係note3同max lumi
但一分錢一分貨,A4 size嘅max要成7000,唔係好hardcore咁睇pdf嘅人都唔會買
https://www.boox.com.hk
買咗kobo返黎都好少用
上網down完書有時d書有metadata,有時又冇,有時又亂碼
直接隊入去部機又亂晒

跟住睇書覺得都係唔方便
用過幾款eink
隔咗咁多年都係load頁數會窒
鍾意掃書嘅都係用ipad
行android 既e-ink reader 係咪得boox 6 pok3 within 2000蚊? 可以support 唔同書城apps 好吸引
拎完部機出街會點消毒
我有部iPad mini 5,係Google Play Store買咗勁多書,但我好少拎嚟睇。

我想睇返書,買部Oasis有無幫助?
有冇巴打有用開mooInk?
我最近係咁睇D電子閱讀器
因為我比較偏向睇中文書多
同埋佢最近出6吋mooInk白色好靚
想問下有冇評語?
你本身係睇開書嘅應該鍾意嘅,又細部又唔傷眼
千零蚊嘢咪買嚟玩下先囉,真係唔鍾意咪放番出去囉
Readmoo網店分類做得好,一鍵橫直排又得佢先有
另外官方開嘅fb gp都好熱鬧,好多熱心讀者
官方有公告都會同步去嗰邊出post,好直接

不過優惠相對kobo無咁密,一年只有一兩次3本75折
其他好多時係買滿250減30/50,唔算好多
Kobo有時周末有買書送點數,點數可以直接當錢用
為返可能八折咁上下,但佢定價有時係貴啲啲
我買過英文書比amazon貴咗成幾十蚊港紙

所以都睇下你睇中文書之外會唔會考慮埋其他嘢
例如kobo都有英文書賣、file可以用方法拎出嚟
但kobo色水淺啲又無得校,有時出灰色字都唔太清楚
而如果會睇漫畫就一定係mooink好啲
唔該晒巴打
有冇咩網有免費ebook擺落kindle
窮撚買完oasis3發現啲書都好貴
好讀
睇中文書多的話mookink真係一流
淨係個fb group都贏晒
我主打都係中文繁體書同輕小說
所以都係諗住買mooInk
不過都幾貴
好似做緊母親節特價
應該做埋今晚
去官網睇睇丫
我睇中mooInk S 6吋素箋白(初回限定色)
冇特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞